DİYETİSYEN DENİZ ZÜNBÜLCAN İLE YAŞASIN TATİL!

Yazar Deniz Zünbülcan AdıtatarDiyetisyen • 21 Aralık 2017 • Yorumlar:

Zorlu bir ders dönemi ve heyecanlı geçen karne gününün ardından gelen sömestr tatili çocuklarımıza ‘yaşasın tatil!’ dedirtiyor. Eğer sizin de çocuğunuz hamburgeri çok seviyorsa, abur cubur yemek istiyorsa, sebzeleri sevmiyorsa ve siz bu duruma üzülüyorsanız bu tatil size de ‘yaşasın tatil’ dedirtecek. Neden mi? Çocuklarımızın da evde olduğu bu günlerde onlarla daha fazla zaman geçirerek, sağlıklı ve pratik tariflerle çocuğunuzu evde yapılan yiyeceklere alıştırabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta ise çocuğunuz sizinle mutfağa girmeye ilgili duymuyorsa ona kızmamak. Beraber güzel vakit geçireceğinizi ve lezzetli tarifler yapacağınızı size yardım etmek isteyip istemediğini sorabilirsiniz. Ancak istemiyorsa çocuğunuzu zorlamayın. İlk seferinde kendiniz yapıp hazırlayın bir sonrakinde emin olun size katılacaktır!

Eee o zaman Diyetisyen Deniz Zünbülcan ile Yaşasın Tatil tarifleri gelsin!

  • Kahvaltılık Pizza: Pizza hepimizin vazgeçilmezleri arasındadır. Çocuğunuz kahvaltı yapmak istemiyorsa onun için mini renkli pizzalar hazırlayabilirsiniz. Özellikle yumurta ve sebze sevmeyen çocuklarda mini pizza kurtarıcınız olacak!

Hazırlanışı: 2 dilim rendelenmiş light kaşar peynir (60 gram), 1 yumurta, yeşillik, kırmızı/yeşilbiber, az miktarda tuzu bir kapta karıştırın. Kepekli veya normal lavaşın üzerine sürün ve fırında pişirin. Bu tarife çocuklarınız bayılacak!

  • Balonlu Puding: Chia tohumları lif, kalsiyum, protein, antioksidanlar ve omega-3’ten zengindir. Çocuklarınızın beslenmesinde de chiadan faydalanabilirsiniz. Marketten alınan paketli, katkı maddeli gıdalar yerine evde yapılmış balonlu puding ile keyifli bir tatlı saati yapabilirsiniz. Hem tadı hem de sütte durdukça balon gibi şişmesi çocuklarınızın ilgisini çekecek!

 

Hazırlanışı: 1 tane olgunlaşmış muz, 1 tatlı kaşığı kakao ve 1 su bardağı yarım yağlı sütü blender yardımı ile karıştırın. Karışan karışıma 2-3 yemek kaşığı chia ilave ederek kaşık yardımı ile karıştırın. Yaklaşık 4 saat buzdolabında kapaklı bir kapta bekletin. Jöle kıvamına geldikten sonra üzerini istediğiniz meyve ve çikolata parçaları ile süsleyin. Afiyet olsun! ( Tarif 2 porsiyondur.)

 

  • Çikolata Soslu Meyve Dilimleri: Çikolata seven çocuklarınıza çikolatayı yasaklamak yerine sağlıklı hale getirmeyi deneyin. Tercihen bitter çikolatayı, çocuğunuz bittter tadını sevmiyorsa sütlü çikolatayı benmari yöntemi ile eritin. Çocuğunuzun sevdiği meyveleri dilimleyin ve renkli bir tabak oluşturun. Meyve dilimlerini çikolata sosa bandırıp bir tabakta donması için bekleyin. Yanında 1 bardak süt ile hem sağlıklı hem keyifli bir atıştırmalık. Afiyet olsun!


 

  • Renkli Waffle: İtiraf etmeliyim ki benim içinde çikolata, un ve meyvenin en güzel hali waffle! Evde kefir kullanarak hazırlayacağınız hamur ile besleyici bir waffle yapmak mümkün. Öncelikle 1 yumurta, 1.5 bardak kefir, 2 yemek kaşığı şeker ve bir tutam tuzu karıştırın. Daha sonra 7-8 yemek kaşığı un ekleyin ve karıştırın. Kabartma tozunu ekleyin. Küçük parçalar halinde tavada önünü ve arkasını pişirin. Üzerine isterseniz benmari usulü eriteceğiniz çikolatayı isterseniz çikolata kremasını ince bir tabaka sürüp üzerini bol renkli meyveler ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun ☺

 

  • HomeBurger: Evet yanlış okumadınız. Hamburger değil homeburger yapıyoruz! Evde hazırladığınız köfte hamuruna hamburger ekmeği boyutunda şekil verin. Köfte hamuruna dilerseniz brokolide ekleyebilirsiniz. Çocuğunuz brokoliyi sevmiyorsa bile köftenin içerisinde onu anlamayacaktır. Hazırladığınız köfteyi ısıttığınız hamburger ekmeğinin arasına koyun. Ve son dokunuş olarak turşu, marul, domates, biber ekleyin. Yanında bir bardak ayran ile HomeBurgeriniz hazır!

 

  • Rengârenk Makarna: Makarnada çocukların bir numaralı yemekleri arasındadır. Sebzeyi sevmeyen çocuğunuz varsa da eminim ki makarnayı seven çocuğunuz vardır. Çocuğunuzun makarnasını sağlıklı hale getirebilirsiniz. Bol sebzeli peynirli domatesli makarnalar hazırlayabilirsiniz.


Kıtır Cips: Çocuğunuzun katkı maddeleri ile yapılan cipsleri yemesi içinize sinmiyorsa evde sağlıklı kıtır cips yapabilirsiniz. İhtiyacınız olan yufka, salça, baharatlar, tuz ve zeytinyağı. Yufkaları küçük üçgen şeklinde kesin. Su ve az miktarda yağ kullanarak seyrelttiğiniz salçayı kestiğiniz yufkalara sürün ve fırına verin. Kızarıp kıtırlaşıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)