Diyette Bulgur Pilavı Yenir Mi?

Yazar Gizem SoncuDiyetisyen • 24 Mart 2022 • Yorumlar:

Diyet yapmak hayatımızın bir parçası haline geldi. Oysa amacımız sağlıklı beslenmek olmalı ki böylece ömür boyu kilo problemi yaşamayalım. Zaten artık diyet kelimesinin anlamı da sağlıklı beslenmeye dönmüş durumda. Fakat bu cümleyi katı kurallar taşımayan diyetler için kullanıyorum. Yani; uygulanabilir, sürekli ve hayatın içinden olan diyetler.

Bana sorarsanız zaten diyet demek; sağlıklı, temiz ve yeterli beslenmek demek. Yani bu durumda sağlıklı bir hayat oluşmuş ve kilo diye bir problem hayatımın içinde yer almamış oluyor. Bu yazımın amacı sizleri de bu düşünceye yönlendirmek. Amacımız yağ depolanmasına sebep olan faktörleri ortadan kaldırmak ve kas oranını arttıracak şekilde beslenmek olmalı. Bu fikirler ışığında neler yenir neler yenmez gibi sorulara cevap bulmak için diyette bulgur pilavı yenir mi bir bakalım.

Diyette Ne Kadar Bulgur Pilavı Tüketilebilir?

 

Diyet sürecinde yediğimiz şeylere daha fazla dikkat etmeli ve doğal seçeneklere daha çok yönelmeliyiz. En az işlenmiş besinler en doğru seçimlerdir. Durum böyle olunca da temiz ve sağlıklı bir şekilde pişirilmiş bulgur pilavı, gönül rahatlığı ile tüketilebilir. Üstelik bulgur pilavı tükettiğiniz günlerde hemen acıkmadığınızı da görmüş olacaksınız. Ayrıca çalışmalar gösteriyor ki; bulgur pilavı tüketmek yorgunluk, baş ağrısı ve halsizlik gibi diyetsel problemlerin de önüne geçiyor. Diyet listenize 2 günde bir bulgur pilavı eklemek iyi bi seçenek olacaktır.

 

Diyette Bulgur Pilavı Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli

 

Diyette bulgur pilavı tüketmek çok iyi bir seçenek. Ama bulgur pilavının kendisi kadar nasıl yapıldığı da önemli. Şimdi, sağlıklı ve temiz bir bulgur pilavının nasıl yapılacağına bakalım.

 

  • Bulgur pilavını yaparken kesinlikle az yağ kullanılmalı. Mesela 1 su bardağı bulgur için 1 yemek kaşığı soğuk sıkım zeytinyağı veya 1 tatlı kaşığı gerçek tereyağı tercih edilebilir.

 

  • Diğer bir konu tuz; evet diyet yaparken zararlı sayılsa da sağlıklı beslenme düzenimiz için oldukça gerekli. Fakat tuzu da az kullanmak gerekiyor. Yine 1 su bardağı bulgur için 1 çay kaşığı tuz yeterlidir.

 

  • Sebzeler de diyetimiz için oldukça önemli olduğundan, bulgur pilavınızı bol sebzeli tercih edebilirsiniz. Böylece hem daha sağlıklı, hem daha besleyici hem de daha lezzetli olacaktır. 

 

Bulgur pilavınızı sağlıklı ve temiz bir şekilde yaptınız. Peki yanında neler mi tüketmelisiniz? İşte hemen bu konuya da değinelim.

 

  • Bulgur pilavı tüketirken kesinlikle yanında ekmek tüketilmemeli. Çünkü ikisi de karbonhidrattır ve birleştiğinde bir öğün için aşırı olacaktır. Bu nedenle bulgur varsa ekmek olmamalıdır.

 

  • Bulgur pilavının yanında en iyi seçenek büyük bir kase cacık olacaktır. Ev yoğurdunun içine 1 salatalık rendeleyin ve hemen bulgur pilavınızla birleştirin.

 

  • Sağlıklı bir bulgur pilavı yaptıysanız öğle yemeğinde veya akşam yemeğinde bu pilavın yanında büyük bir kase yeşil salata tüketebilirsiniz. Hatta az yağlı ve bol limonlu bir salata. Üstelik bulgur pilavınızla birleştiğinde oldukça doyurucu olacaktır.

 

  • Bulgur pilavı salata ve yoğurtla birleşince oldukça doyurucu olsa da zaman zaman 

 

Diyette Ne Kadar Bulgur Pilavı Tüketilebilir?

 

Bulgur pilavı sağlıklı olsa da sınırlı tüketmekte fayda var. Sağlıklı olsa dahi bütün besinler dengede olduğu sürece her şey yolunda demektir. Yemeklerinize ilave olarak bulgur pilavı tüketmek istiyorsanız o zaman 4-5 yemek kaşığı kadar tercih edebilirsiniz.


 

Sağlıklı Bulgur Pilavı Kaç Kaloridir

 

Diyet sürecinde kalori hesabı yapmak sizi bir sonraki öğüne hazırlayacaktır. Diyet sürecinde günde ortalama olarak 1500-2000 kalori almak idealdir. Bundan dolayı bu süreçte yiyip içtiğiniz her şeyin kalorisi önemli oluyor. Eğer bulgur pilavını size önerdiğim şekilde pişirdiyseniz işte o zaman bir öğünde yaklaşık 4 yemek kaşığı tüketmek size 150 kalori aldırmış olacaktır. 

 

Bulgur Pilavı Kilo Aldırır mı?

 

Diyet sürecinde bulgurun sağlıklı olduğundan bahsettik. Bulgur hem sağlıklı ve hem de uzun süre tok tutuyor. Hatta metabolizmayı da hızlandırmaya yardımcı oluyor. Yani 1 porsiyon haşlanmış veya sağlıklı şekilde pişirilmiş bulgur pilavı diyetinizi olumlu yönde etkilemiş olacak. Yani bulgurun nasıl pişirildiği oldukça önemli. 

 

Özetlemek gerekirse; diyette her besin olmalı. Hiçbir besinden mahrum kalınmamalı. Dengeli beslenmek her zaman en iyi seçenektir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)