Diyette Kahvaltının Önemi

Yazar Ayşegül YılmazDiyetisyen • 29 Kasım 2020 • Yorumlar:

Kahvaltıyı atlamayın! İşte bu cümle aslında sizin diyet yaparken uygulamanız gereken en temel noktadır. Uyandığınızda tok hissetseniz bile bir şey atıştırmak, metabolizmayı harekete geçirerek sindirim sistemi organlarını uyandırır yani vücudu çalıştırır.

Günümüzde birçok insan ya kahvaltı öğününü atlamakta ya da sağlıksız kahvaltı yapmaktadır. İştahsızlık, geç uyanma, vakit ayıramama, yorgunluk, kahvaltı yapmayan bireylerin genel mazeretleri arasında sıralanabilir. Ancak unutulmamalıdır ki bunlar sadece mazeret. Düzeltmek ise sizin elinizde. Uyandığınızda aç değilseniz bile bir saat içinde kahvaltı yapmanız, vücudunuzun güne başladığı komutunu alması ve metabolizmayı çalıştırmaya başlaması için önemlidir.

Kahvaltı, uzun saatler boyunca aç kalmış vücudun, öğlene kadar sağlıklı bir şekilde görevlerini yerine getirebilmesi için, doğru besinleri tüketmemiz gereken, sağlığımız açısından son derece önemli bir öğündür. Açık bir zihin için beynin ihtiyacı olan enerjiyi zamanında alması günü daha zinde geçirmenizi sağlar.

Akşam yemeğinden sonra tüketilen fazla miktardaki yüksek kalorili atıştırmalıklar, sabah saatlerindeki tokluk hissinin en büyük nedenlerindendir. Akşam gerçekleşen bu yüksek kalorili kaçamaklar alışkanlık haline dönüştüğünde ise gece yeme sendromu ismiyle karşımıza çıkmaktadır

Kahvaltı öğünün de mutlaka yağsız / az yağlı protein, rafine edilmemiş tahıl ve taze sebze ve meyve tüketmelisiniz. Yumurta, yağsız süt, yağsız / az yağlı peynir, tam tahıllı kahvaltılık gevrekler veya ekmek çeşitleri, fındık, fıstık, ceviz ve badem gibi kuruyemişlerin öğünde yer alması daha fazla olmasına yardımcıdır.

Ortalama 8-9 saatlik açlık sonrası vücut, beslenmeye en çok sabah ihtiyaç duyar. Bu yüzden de en önemli öğün kahvaltıdır.

Kahvaltının Faydaları

  • Metabolizmanın hızlı çalışmasına yardımcıdır.
  • İhtiyaç olan enerjinin karşılanmasını sağlar.
  • Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını destekler.
  • Mutluluk hormonunun salgılanmasını teşvik eder.
  • Öğrenme güçlüğü ve dikkat eksikliğini önler.
  • Sağlıklı kilo vermek verilen kiloyu korumak için olmazsa olmazlardandır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)