Diyetten Kaçarken; Doğru Bilinen Yanlışlar

Yazar Sabiha Ataç AsanDiyetisyen • 31 Mayıs 2018 • Yorumlar:

Son zamanlarda ortaya mucize etkiler sunacakmış gibi sunulan Karbonatlı Sular, Yağ yakıcı kapsüller, lahana suyu / çorbası, sirkeli limonlu vb sular, diyet bantları, mamalar, detoks içecekler, aslında sağlığımız açısından son derece riskli ve hatalı sonuçlar doğurabiliyor.


Bunlara inanıldı hepsi denendi ama trajiktir ; bunları ortaya atan akıl hocalarının öldüğünde 125 kg olduğundan haberiniz var mıydı ?


Veya diğer hatalı bazı söylemlerde ise; karbonhidratlarla protein kaynaklarını bir arada tüketmeyin, sadece protein kaynaklı beslenin, tereyağı bol ye, istediğin kadar badem,zeytin ye ! gibi daha bir çok hatalı söylem‘ in de sağlıksız sonuçları söz konusu olabiliyor ne yazık ki. Tamamen bilimsel olmayan bu iddialar tek yönlü besin tüketimine neden olarak kişilerde kan şekeri seviyelerinin düşüşlerine, karaciğer yağlanmasına, kolesterol ve kan yağlarının yükselişine yol açabiliyor. Sadece kilo problemi olan kişiler hatalı diyet uygulamalarından kaynaklı bir de bu hastalıkların tedavileriyle de uğraşmak durumunda kalabiliyorlar.


Herhangi bir yiyecek grubu içerisinden tek bir yiyeceği seçerek ve o konuyla ilgili ortada henüz bilimsel bir dayanak bulunmuyorken, ‘işte bu mucizedir, bu daha çok yağ yakıyor veya kilo verdiriyor demenin bilimselliğe ve de etiğe uygunluğundan söz edilebilir mi?‘

Önemli olan kişinin yeterli ve dengeli miktarlarda sağlıklı beslenebilme alışkanlığının oluşturulması ve bunu hayat tarzı haline getirmesidir. Yeterli ve dengeli beslenmenin püf noktaları nelerdir, özetle belirtelim;

  • Hızlı ve ani kilo kayıp ve alışlarından her zaman uzak durmaya çalışın,

  • Kendinizi aç bırakmayın; az ve sık beslenerek kan şekerinizin düşmesini engelleyin,

  • Günlük yemek alışkanlıklarını ; 3 ana ve 1 – 2 ara öğün üzerine kurmak ,

Öğünlerdeki porsiyon kontrolünü kolaylaştıracaktır.

  • Sebze ve meyveleri daha bilinçli ve çeşitli tüketin,

  • Balığı haftada mümkün ise 2-3 kez tüketin,

  • Hayvansal ve katı yağlardan, çok yağlı yiyecekleri sık tüketmemeye özen gösterin,

  • Yiyeceklerinizi haftalık olarak planlayın.. Asla süpermarkete aç gitmeyin. Eğer insanlar tok karnına alışverişe giderlerse, abur cuburdan daha çok uzak durabiliyorlar.

  • Bir günlük tutup hem em ne yediğinizi, hem de ruh halinizi kaydedebilirsiniz.

  • Her yemekten sonra dişleriniz fırçaladığınızda, ağzınızdaki temizlik duygusu sizin bir kaç saat acıkmanızı engelleyebilir.

  • Yeryüzündeki hiçbir yiyecek, sizin kendinizi sağlıklı hissetmenizden daha lezzetli olamaz bunu sık sık hatırlamaya çalışın.

Daha az tv / bilgisayar, daha çok yürüyüş daha çok spor, Daha az otomobil, daha çok bisiklet, Daha az chat, daha çok sohbet…Kısaca ; Daha çeşitli ve ölçülü besin tüketimi ile daha aktif bir yaşam tarzı benimsemeniz diyetten kaçmanıza gerek bırakmayacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)