Doğal Güneş Koruyucular

Yazar Sema YıldızDiyetisyen • 24 Mayıs 2021 • Yorumlar:

Güneşten faydalanmaya çalışırken cildimizi içten beslemenin ve güneşin zararlı etkilerinden korumanın doğal yollarını kullanmaya ne dersiniz?

Güneş ışınlarının deri üzerindeki olumsuz etkilerinden korunmak için, güneşe çıkmadan önce uygun güneşten koruyucuların kullanılması çok önemlidir. Güneşten koruyuculardan beklenen yararın elde edilememesinin nedenleri; uygun güneşten koruma faktörü değerine sahip ürün/ürünlerin seçilmemesi, güneşe çıkmadan belli bir süre önce ürünün uygulanmamış olması, veya yeterli miktarda kullanılmaması şeklinde sıralanabilir. Bunun yanında UV ışığı; Reaktif Oksijen Species (ROS)'ları açığa çıkararak derideki oksidatif hasarı arttırır. Bunun sonucunda cildimiz yaşlanmaya, lekelenmeye ve kanser oluşumuna daha yatkın hale gelir. Antioksidan özelliği yüksek ve güneş koruyucu etkisi olan besinlerin düzenli ve günlük alımları oluşacak hasarı önler.

Cildin yenilenme süresi nedeniyle koruyucu etkilerin ortaya çıkması için birkaç hafta gerekir.

Beta-karoten  besinlere turuncu rengini veren antioksidan pigmenttir. Ciltteki melanin üretimini sağlar. Yapılan bir meta-analiz çalışmasında beta karotenin 10 haftalık düzenli alımından sonra doğal güneş koruması sağladığı bulunmuştur.
Beta-karotenden zengin besinler : havuç, domates, bal kabağı, kırmızı biber, çilek, karpuz

 

Likopen domates,kuşburnu,greyfurt gibi meyvelere kırmızı meyve ve sebzelere rengini veren serbest radikalleri giderici bir karotenoiddir. Erken yaşlanmaya karşı cildi koruyucu özelliğinin yanı sıra çevresel hasarlara karşı da antioksidan koruma sağlar. Kollajen üretme yeteneğini arttırarak ve kırışıklıkları azaltır ve cildi güçlendirir. Foto kaynaklı tümörlere karşı kemoproventif etkilerinin olduğu fare modellerinde gösterilmiştir.

 

Yeşil çay yüksek miktarda kateşin içerir. Topikal olarak uygulanan yeşil çay özleri hem UV ışınına maruz kalmış deride glutatyon ve glutatyon geri dönüşüm enzimlerinin seviyelerini korumaya yardımcı olur hem de cilt koruyucu antioksidan enzimlerin tükenmesi azaltır.

 

Aloe vera jeli Uzun yıllardır kullanılan, cildi nemlendirici ve yumuşatıcı etkileri bulunan bir bitkisel ekstredir. Taşıdığı steroller ile antienflamatuvar etkiye; sinnamik asit esterleri ile de UVA’yı filtre edici özelliğe sahiptir. Bu nedenle UV ışınları ve serbest radikallerden kaynaklanan yaşlılık belirtilerinin oluşmasını geciktirmek amacı ile kullanılmaktadır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)