Doğru Nefes

Yazar Hüseyin Oğuzhan SöylemezFizyoterapist • 20 Ekim 2022 • Yorumlar:

Sizde fark etmişinizdir, burun deliklerimizden eşit nefes alamayız çoğu zaman. Hangi burun deliğimiz daha açık ise o an hangi sinir sistemimiz daha aktif anlayabiliriz.
Sağ burun deliğimiz açık ise yani Sempatik sinir sistemimiz ; Kaç yada savaş modumuzdur. Heyecanlı dikkatli enerjik savaşa hazır halimizdir. Uzun süre aktif kalırsa bizi yorar uyutmaz panik atak haline sokar.
Sol burun deliğimiz açık ise Parasempatik sinir sistemimiz daha aktiftir. Yani rahatla tehlike geçti, şimdi ödülü hak ettim, dinlenebilirim, yeni yaratıcı fikir üretebilirim denektir.

Cleveland Clinic'te Dr. Michael Benninger, bir burun deliğinin nefesimizin yaklaşık %75'inden sorumlu olduğunu, diğerinden ise %25'ini soluduğumuzu söylüyor.

PLOS One dergisinde yayınlanan 2016 tarihli küçük bir araştırmaya göre, ortalama olarak tıkanıklık düzeni yaklaşık 2 saatte bir değişiyor.

Medical Discovery News'e göre burun dolaşımı, kalp atış hızı ve nefes alma gibi düşünmediğimiz şeyleri de kontrol eden otonom sinir sistemi tarafından kontrol ediliyor
Yani rahatlamak için sol burundan nefes alıp verin , dikkat için sağdan . Kısa bir egzersiz ;
Sağ Burun deliğinden : Sol baş parmağı ile sol burun deliğimizi kapatıyoruz. Sağ burun deliğimizden bir dakika nefes alıp veriyoruz. Sağ burun deliğimizden aldığımız nefes sol beyin lobumuzu etkiler. Analitik düşünmeyi ve enerjiyi yükseltmeye yarar.
Sol Burun deliğinden : Sağ baş parmağı ile sağ burun deliğimizi kapatıyoruz. Sol burun deliğimizden bir dakika nefes alıp veriyoruz. Sol burun deliğimizden aldığımız nefes sağ beyin lobumuzu etkiler. Yaratıcı düşünmeyi ve huzuru yükseltmeye yarar.
Faydaları ;;
>Beyin faaliyetlerini arttırır.
> Stresten ve depresif duygu durumundan uzaklaştırır.
> Akciğerlerinizin daha iyi çalışmasını sağlayabilir.
> Kaygı duygusunu azaltır ve sakinleştirir.
> Sağ ve Sol beyin düşüncelerini birleştirir.
> Rahatlamanızı sağlar

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)

Yazar

Hüseyin Oğuzhan Söylemez

Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Fzt.

Randevu al