Doğum Eyleminin Evreleri

1. Evre

Doğum eyleminin 1. evresinde kasılmalar rahim ağzınızın kademeli olarak açılmasına (genişlemesine) neden olur. Bu genellikle doğumun en uzun aşamasıdır. Doğumun başlangıcında rahim ağzınız açılmak üzere yumuşamaya başlar. Buna “latent” aşama denir ve düzensiz kasılmalar hissedebilirsiniz. Doğuma girmeden önce saatler, hatta günler sürebilir.

Gerçek doğum eylemi başlangıcı rahim ağzınızın yaklaşık 4 cm genişlediği ve düzenli kasılmaların rahim ağzınızı açtığı zamandır.

Latent aşamada, yiyecek ve içecek bir şeyler alınması iyi bir fikirdir, çünkü kasılmalar nedeniyle enerjiye ihtiyaç duyacaksınız.

Doğumunuz gece başlıyorsa rahatlamaya ve mümkünse uyumaya çalışın. Doğumunuz gün içinde başlıyorsa, dik durun ve nazikçe aktif olun. Bu, bebeğinizin pelvisinize doğru hareket etmesine ve rahim ağzınızın genişlemesine yardımcı olur.

Nefes egzersizleri, masaj ve ılık banyo veya duş, doğumun bu erken evresinde ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Bir ebe ile ne zaman iletişime geçilmeli

Aşağıdaki durumlarda ebelik ekibinizle iletişime geçin:

- Kasılmalarınız düzenliyse ve her 10 dakikada 3 tane oluyorsa

- Su gelirse

- Kasılmalarınız çok güçlüyse ve ağrı kesiciye ihtiyacınız olduğunu hissediyorsanız

- Herhangi bir şey için endişeleniyorsanız

- Doğumunuz tam olarak başlamadan hastaneye veya ebelik biriminize giderseniz, bir süre eve tekrar gitmenizi önerebilirler. Doğum sancıları başladıktan sonra, ebeniz zaman zaman nasıl ilerlediğinizi görmek için sizi kontrol edecek ve ihtiyacınız olursa ağrı kesici de dâhil olmak üzere size destek sunacaktır. Ya etrafta dolaşabilir ya da hareket etmek için rahat hissettiren bir pozisyona geçebilirsiniz.

Ebe, doğum eyleminizin nasıl ilerlediğini görmek için size düzenli vajinal muayeneler yapacaktır. İstemiyorsanız, mecbur değilsiniz - ebeniz neden bunları yaptığını sizinle görüşebilir. Bebeğinizin içinden geçmesi için rahim ağzınızın yaklaşık 10 cm açık olması gerekir. Bu tamamen genişleme denen şeydir.

Doğum eyleminde, eylemin başlangıcından tamamen genişlemeye kadar geçen süre genellikle 8 ila 12 saattir. 2. veya 3. gebelikte genellikle daha hızlıdır (yaklaşık 5 saat). Doğum eyleminin 1.evresinin sonuna geldiğinizde, itme dürtüsü hissedebilirsiniz.

Bebeğinizi doğum sırasında takip etmek

Ebe, ikinizin de iyi olduğunuzdan emin olmak için doğum sırasında sizi ve bebeğinizi izleyecektir. Bu, her 15-20 dakikada bir bebeğinizin kalbini dinlemek için küçük bir el cihazı kullanmayı içerecektir. İstediğiniz kadar hareket etmekte özgür olacaksınız.

Kendiniz veya bebeğinizle ilgili endişeleriniz varsa veya epidural yapmayı seçerseniz, ebeniz elektronik izlem önerebilir. Elektronik izleme, 2 pedin karnınıza bağlanmasını içerir. Bir ped kasılmalarınızı izlemek için kullanılırken diğeri bebeğinizin kalp atışını izlemek için kullanılır. Bu pedler, bebeğinizin kalp atışını ve kasılmalarınızı gösteren bir monitöre bağlıdır.

Bazen bunun yerine bebeğin başına fetal kalp monitörü adı verilen bir klips takılabilir. Bu, bebeğinizin kalp atışının daha doğru bir şekilde ölçülmesini sağlayabilir. Herhangi bir endişeniz olmasa bile elektronik olarak izlenmeyi isteyebilirsiniz. Elektronik izlem hareket özgürlüğünüzü kısıtlayabilir.

Bebeğinizin kalp atışıyla ilgili endişeleriniz olması nedeniyle karnınızda ped varsa ve bebeğinizin kalp atışının normal olduğu gösterilirse monitörü kapatabilirsiniz.

Doğum eylemini hızlandırmak

Doğum bazen beklenenden daha yavaş olabilir. Bu, kasılmalarınız yeterince sık gelmiyorsa, yeterince güçlü değilse veya bebeğiniz garip bir pozisyondaysa olabilir. Durum buysa, doktorunuz veya ebeniz sizinle doğum sancınızı hızlandırmanın 2 yolu hakkında konuşabilir:

1. Su kesesinin açılması: Bebeğinizin etrafındaki sıvıyı içeren zarı delmek, kasılmaları daha güçlü ve daha düzenli hale getirmek için genellikle yeterlidir. Bu aynı zamanda zarların yapay yırtılması (ARM) olarak da bilinir. Ebeniz veya doktorunuz bunu vajinal muayene sırasında zarda küçük bir delme işlemi yaparak yapabilir. Bu, kasılmalarınızı daha güçlü ve daha acı verici hale getirebilir, bu nedenle ebe sizinle ağrı kesici hakkında konuşacaktır.

2. Oksitosin ile suni sancı

Su kesesini delmek işe yaramazsa, doktorunuz veya ebeniz kasılmalarınızı güçlendirmek için oksitosin (aynı zamanda pitocin olarak da bilinir) adı verilen bir ilaç kullanmanızı önerebilir. Bu, genellikle bileğinizdeki veya kolunuzdaki bir damar yoluyla verilir. Oksitosin, kasılmalarınızı daha güçlü ve daha düzenli hale getirebilir ve rahminiz oldukça hızlı çalışmaya başlayabilir, bu durumda ebeniz ağrı kesici seçenekleriniz hakkında sizinle konuşacaktır. Ayrıca bebeğinizin kasılmalarla başa çıkıp çıkmadığını kontrol etmek için elektronik izlemeye ve damlamanın işe yarayıp yaramadığını kontrol etmek için düzenli vajinal muayenelere ihtiyacınız olacaktır.

2. Evre

Doğum eyleminin 2. evresi, rahim ağzınızın tamamen açıldığı andan bebeğinizin doğumunun gerçekleşmesine kadar olan evredir.

Doğum yapmak için rahat bir pozisyon bulmak

Ebeniz doğum yapmak için rahat bir pozisyon bulmanıza yardımcı olacaktır. Oturmak, yan yatmak, ayakta durmak, diz çökmek veya çömelmek isteyebilirsiniz, ancak buna alışkın değilseniz çömelmek zor olabilir. Doğum sırasında çok fazla sırt ağrınız varsa, dört ayak üzerinde diz çökmek yardımcı olabilir. Doğuma başlamadan önce bu pozisyonlardan bazılarını denemek iyi bir fikirdir. Doğum partnerinizle konuşun ki size nasıl yardım edebileceklerini bilsinler.

Bebeğinizi dışarı itmek

Serviksiniz tamamen açıldığında, bebeğiniz doğum kanalından vajinanızın girişine doğru ilerleyecektir. Biraz dışkınız varmış gibi hissettiren bir itme dürtüsü duyabilirsiniz. Kasılmalar sırasında dürtü hissettiğinizde itebilirsiniz. Hemen itme dürtüsü hissetmeyebilirsiniz. Epidural geçirdiyseniz, hiç itme dürtüsü hissetmeyebilirsiniz. İlk bebeğinizi doğuruyorsanız, bu aşama 3 saatten fazla sürmemelidir. Daha önce bebek sahibi olduysanız, 2 saatten fazla sürmemelidir.

Doğumun bu aşaması zor bir iştir, ancak ebeniz size yardım edecek ve cesaretlendirecektir. Doğum partneriniz de size destek olabilir.

Bebeğiniz doğumu nasıl olur?

Bebeğinizin başı dışarı çıkmaya neredeyse hazır olduğunda, ebeniz sizden itmeyi bırakmanızı ve kısa nefes alıp ağzınızdan dışarı üflemenizi isteyecektir. Bu, bebeğinizin başının yavaşça ve nazikçe doğmasını sağlar. Ayrıca bu şekilde nefes almak vajinanız ile anüs arasındaki perine bölgesindeki deri ve kasların esnemesi için zaman sağlar.

Bazen ebeniz veya doktorunuz yırtılmayı önlemek veya doğumu hızlandırmak için epizyotomi önerecektir. Bu, perine bölgesinde yapılan küçük bir kesiktir. Kesim yapılmadan önce bölgeyi uyuşturmak için size lokal anestezik enjeksiyonu yapılacaktır. Bebeğiniz doğduğunda, bir epizyotomi veya herhangi bir büyük yırtık dikilerek kapatılacaktır.

Bebeğinizin kafası doğduğunda, zor işlerin çoğu biter. Vücudunun geri kalanı genellikle sonraki 1 veya 2 kasılma sırasında doğar. Genelde bebeğinizi hemen kucağınıza alabilecek ve birlikte ten tene temas etmenin tadını çıkarabileceksiniz. Bebeğinizi dilediğiniz anda emzirebilirsiniz. İdeal olarak, bebeğiniz ilk emzirmesini doğumdan sonraki bir saat içinde olacaktır.

3. Evre

Doğumun 3. evresi, bebeğiniz doğduktan sonra, rahminiz kasıldığında ve plasenta vajinanızdan dışarı çıktığında gerçekleşir. Bu aşamayı yönetmenin 2 yolu vardır:

1. Aktif - daha hızlı olması için ilaç verilerek

2. Fizyolojik – ilaç verilmeden bu aşama doğal olarak gerçekleşir

Ebeniz hamileyken veya doğumun erken döneminde size her iki yolu da açıklayacaktır, böylece hangisini tercih edeceğinize karar verebilirsiniz. Fizyolojik yönetimin tavsiye edilmediği bazı durumlar vardır. Bunun sizin için geçerli olup olmadığını ebeniz veya doktorunuz açıklayabilir.

Aktif yönetim nedir?

Ebeniz, doğumun hemen sonrasında uyluğunuza oksitosin enjeksiyonu yapacaktır. Bu, rahminizin kasılmasına neden olur. Kanıtlar, göbek kordonunu hemen kesmemenin daha iyi olduğunu göstermektedir, bu nedenle ebeniz bunu yapmak için doğumdan sonra 1 ila 5 dakika arasında bekleyecektir. Siz veya bebeğinizle ilgili endişeleriniz varsa bu daha erken yapılabilir.

Plasenta rahminizden çıktıktan sonra, ebeniz plasentaya bağlı olan kordonu çeker ve plasentayı vajinanızdan çeker. Bu genellikle bebeğiniz doğduktan sonraki 30 dakika içinde olur. Aktif yönetim, plasentanın doğumunu hızlandırır ve doğumdan sonra ağır kanama (doğum sonrası kanama) riskinizi azaltır, ancak bulantı ve kusma şansınızı artırır. Ayrıca doğum sonrası ağrıları (doğumdan sonra kasılma benzeri ağrılar) daha da kötüleştirebilir.

Fizyolojik yönetim nedir?

Oksitosin enjeksiyonu yapılmaz ve doğumun 3. evresi doğal olarak gerçekleşir. Kordon, kan akımı durana kadar kesilmez. Bu, kanın hala plasentadan bebeğinize geçtiği anlamına gelir. Bu genellikle 2 ila 4 dakika sürer. Plasenta rahminizden çıktıktan sonra, altınızda bir miktar baskı olur ve plasentayı dışarı itmeniz gerekir. Plasentanın çıkması bir saat kadar sürebilir, ancak plasentanın dışarı atılması genellikle sadece birkaç dakika sürer.

Plasenta doğal olarak ayrılmazsa veya ağır şekilde kanamaya başlarsanız, ebeniz veya doktorunuz tarafından aktif yönetime geçmeniz tavsiye edilir. Bunu doğumun 3. evresinde istediğiniz zaman yapabilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ali Bahadırlı Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)