Doğumda Ağrı Kesici Yöntemler

Ağrı kesici seçenekleriniz

Doğum yapmak ağrı verici olabilir, ağrıyı azaltmanın tüm yollarını öğrenmek yardımcı olabilir. Doğumunuz sırasında sizinle birlikte olacak herkesin, farklı ağrı kesici seçeneklerini ve sizi nasıl destekleyebileceklerini bilmeleri de yararlıdır. Sizin için en iyisinin hangisi olduğuna karar verebilmeniz için ebenizden veya doktorunuzdan nelerin mevcut olduğunu açıklamasını isteyin.

Dileklerinizi doğum planınıza yazın, ancak açık fikirli olmanız gerektiğini unutmayın. Planladığınızdan daha fazla ağrı kesici almak istediğinizi fark edebilirsiniz veya doktorunuz veya ebeniz doğuma yardımcı olmak için daha etkili ağrı kesici önerebilir.

Doğumda kendi kendine yardım

Aşağıda bahsedilenleri uygularsanız, doğum sırasında kendinizi daha rahat hissedersiniz ve ağrıyla daha iyi başa çıkabilirsiniz:

- Doğum sancıları hakkında bilgi edinin. Bilgi sahibi olmak sizin daha fazla kontrolde hissetmenize ve ne olacağı konusunda daha az korkmanıza neden olur. Ebeniz veya doktorunuzla konuşun, onlara sorular sorun ve doğum öncesi kurslarına gidin.

- Rahatlamayı, sakin kalmayı ve derin nefes almayı öğrenin.

- Hareket etmeye devam edin - pozisyonunuz bir fark yaratabilir, bu yüzden diz çökmeyi, dolaşmayı veya ileri geri sallanmayı deneyin.

- Doğum sırasında size destek olması için bir eş, arkadaş veya akraba getirin, ancak eşiniz yoksa endişelenmeyin - ebeniz size ihtiyacınız olan tüm desteği verecektir.

- Partnerinizden size masaj yapmasını isteyin - ancak dokunulmak istemediğinizi de fark edebilirsiniz.

- Ilık duş yapın.

Doğum sırasında petidin enjeksiyonları

Ağrıyı dindirmek için petidin denen bir ilacın uyluğunuza veya kalçanıza enjekte edilmesidir. Rahatlamanıza yardımcı olabilir. Enjeksiyondan sonra etki etmesi yaklaşık 20 dakika sürer. Etkiler 2 ila 4 saat sürer, bu nedenle doğum eyleminin bebek çıkışı (ikinci) aşamasına yaklaşıyorsanız tavsiye edilmez.

Yan etkileri

- Bazı kadınları sersem, hasta ve unutkan hissettirebilir

- Petidin veya diamorfin doğum zamanına çok yakın verilirse bebeğin nefes almasını etkileyebilir, bu durumda etkiyi tersine çevirmek için başka bir ilaç verilecektir.

- Bu ilaçlar bebeğin ilk beslenmesini geciktirebilir

Epidural

Epidural, bir tür lokal anestezidir. Ağrı uyarılarını doğum kanalından beyne taşıyan sinirleri uyuşturur. Size uyku yapmaz. Çoğu kadın için epidural ağrının tamamen giderilmesini sağlar. Uzun veya özellikle ağrılı bir doğum geçiren kadınlar için faydalı olabilir. Epidural verebilecek tek kişi anestezisttir, bu nedenle evde müsait olmayacaktır.

Epidural sonrası bacaklarınızı ne kadar hareket ettirebileceğiniz, kullanılan lokal anesteziye bağlıdır. Bazı hastaneler, dolaşabileceğiniz anlamına gelen "mobil" epiduraller sunar.

Bununla birlikte, bu aynı zamanda bebeğin kalp atış hızının uzaktan (telemetri ile) izlenmesini gerektirir ve birçok hastanede bunu yapacak donanıma sahip değildir. Ebenize, yerel hastanenizde mobil epidural olup olmadığını sorun.

Epidural nasıl çalışır?

Epidural yaptırmak için yan tarafınıza yatarken veya kıvrılmış bir pozisyonda otururken, bir anestezist sırtınızı antiseptik ile temizleyecek, küçük bir alanı biraz lokal anesteziyle uyuşturacak ve ardından sırtınıza bir iğne sokacaktır. Rahimden ağrı uyarıları taşıyan sinirlerin yakınında iğneden sırtınıza çok ince bir tüp geçirilecektir. İlaçlar (genellikle lokal anestezik ve opioid karışımı) bu tüp aracılığıyla verilir. Epiduralin kurulması yaklaşık 10 dakika ve işe yaraması için 10-15 dakika daha sürer. İlk başta her zaman mükemmel çalışmaz ve ayarlanması gerekebilir. Kasılmalarınız ve bebeğin kalp atış hızı sürekli izlenmelidir. Bu, karnınızın etrafında bir kemer ve muhtemelen bebeğin kafasına takılı bir klips olması anlamına gelir.

Yan etkileri

- Epidural, kullanılan lokal anesteziye bağlı olarak bacaklarınızı ağırlaştırabilir.

- Kan basıncınız düşebilir (hipotansiyon), ancak bu nadirdir çünkü kolunuzdaki damla yoluyla verilen sıvı kan basıncının iyi düzeyde tutulmasına yardımcı olur.

- Epidural doğum eyleminin ikinci aşamasını uzatabilir. Bebeğin doğmasına yardımcı olmak için forseps veya vakum gerekebilir (enstrümantal doğum).

Epiduraliniz olduğunda, bebeğiniz herhangi bir sıkıntı belirtisi göstermediği sürece, ebeniz veya doktorunuz bebeğin başının aşağı inmesini (siz itmeye başlamadan önce) daha uzun süre bekler. Bu, enstrümantal doğuma ihtiyaç duyma şansınızı azaltır. Bazen sona doğru daha az anestezik verilir, bu nedenle etkisi azalır ve bebeği doğal bir şekilde dışarı itme hissi yaşayabilirsiniz.

Epidural nedeniyle işemekte zorlanabilirsiniz. Size yardımcı olması için mesanenize kateter adı verilen küçük bir tüp yerleştirilebilir. Her 100 kadından 1'i epiduraldan sonra baş ağrısı çekiyor. Bu olursa tedavi edilebilir. Sırtınız bir veya iki gün biraz ağrıyor olabilir, ancak epiduraller uzun süreli sırt ağrısına neden olmaz.

Yaklaşık 2.000 kadından 1'i bebek sahibi olduktan sonra bir bacağında karıncalanma veya karıncalanma hissediyor. Bunun epiduralden ziyade doğumun sonucu olması daha olasıdır. 

Doğumda suyu kullanmak (suda doğum)

Suda olmak rahatlamanıza ve kasılmaların daha az ağrılı hissedilmesine yardımcı olabilir. Duş yapıp yapamayacağınızı veya doğum havuzunu kullanıp kullanamayacağınızı sorun. Su rahat bir sıcaklıkta tutulacaktır, 37,5 derecenin üzerinde olmayacak ve sıcaklığınız izlenecektir.

TENS makineleri

TENS, transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu anlamına gelir. Bazı hastanelerde TENS makineleri bulunur. Değilse, kendi makinenizi kiralayabilirsiniz. TENS ile ilgileniyorsanız, hamileliğinizin sonraki aylarında nasıl kullanacağınızı öğrenin. Ebenizden size nasıl çalıştığını göstermesini isteyin.

TENS makineleri nasıl çalışır?

Elektrotlar sırtınıza bantlanır ve kablolarla küçük bir pille çalışan uyarıcıya bağlanır. Bunu tutarak elektrotlardan kendinize küçük, güvenli miktarlarda akım verirsiniz. TENS'i kullanırken hareket edebilirsiniz.

TENS'in, vücudu endorfin adı verilen kendi doğal ağrı kesicilerinden daha fazlasını üretmesi için uyararak çalıştığına inanılıyor. Aynı zamanda omurilik tarafından beyne gönderilen ağrı sinyallerinin sayısını da azaltır.

TENS makinelerinin yan etkileri

Siz veya bebek için bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.

Doğum sancılarını gidermek için alternatif yöntemler

Akupunktur, aromaterapi, homeopati, hipnoz, masaj ve refleksoloji gibi alternatif tedavileri seçilebilir. Bu tekniklerin çoğunun etkili ağrı kesici etki sağladığı kanıtlanmamıştır. Bu yöntemlerden herhangi birini kullanmak isterseniz, bunları ebeniz veya doktorunuzla görüşmeniz ve bunu hastaneye önceden bildirmeniz önemlidir. Çoğu hastane doğum sırasında ağrı kesici olarak bunları sunmamaktadır. Bu tekniklerden herhangi birini denemek istiyorsanız, uygulayıcının uygun şekilde eğitilmiş ve deneyimli olduğundan emin olun.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ali Bahadırlı Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)