Doğuma Bağlı Genital Bölge Deformasyonları

Yazar Taha Takmaz • 23 Mart 2023 • Yorumlar:

Çok sayıda vajinal (normal) doğum yapanlar ya da çeşitli sebeplere bağlı olarak zor doğum yapan kadınlarda, yaş ve genetik faktörlere de bağlı olarak vajinanın genişlemesi, dokuların gevşemesi, esnekliğinin azalması söz konusu olabilmektedir.

Vajinanın genişlemesi ve esnekliğinin azalması birçok şikayete neden olmakla birlikte, cinsel ve psikolojik hayatı önemli ölçüde etkileyen bu durum ilişki sırasında ağrı, tatminsizlik, özgüven eksikliği ve cinsel isteksizliğe yol açabilir. Kozmetik jinekoloji alanındaki ilerleyen teknikler ve teknoloji ile bu sorunların ortadan kaldırılması mümkün olabilmektedir.

Vajinoplasti olarak adlandırdığımız vajina daraltma ameliyatı ile, vajinal kasların yeniden onarımı ve kasılma kapasitesinin düzeltilmesi amaçlanmakta ve böylece vajina anatomisindeki dezenformasyonlar giderilerek estetik ve işlevsel olarak yüz güldürücü sonuçlar elde edilebilmektedir.

Vajina daraltma ameliyatları esnasında, ihtiyaca göre labioplasti olarak adlandırılan iç dudak estetiği veya vajina ile anüs arasındaki bölgede oluşan dezenformasyonların giderildiği perineoplasti uygulamaları da kombine olarak gerçekleştirilebilmektedir.

Vajina daraltma ameliyatları lokal ya da genel anestezi ile yapılabilen ameliyatlardır. Vajina girişinden başlayarak ortalama olarak 6- 7 cm kadar vajina iç kısmına kadar dokular çıkartılarak ve vajina içinin emilebilen ameliyat dikişleriyle dikilerek dokular kat kat bir araya getirilmektedir. Şayet hastanın şikayetlerine idrar kaçırma sorunu da eşlik ediyor ise, bu şikayetin ortadan kaldırılmasına yönelik de cerrahi işlem yapılır. Eğer rahim sarkması söz konusu ise, hastanın yaşı da göz önünde bulundurularak, laparoskopik (kapalı) yöntemle vajinadan rahim alınması (vajinal histerektomi) ya da rahimin mesh adı verilen bir askı ile yukarı asılmasına ilişkin ameliyatlar ile de vajina daraltma ameliyatı birlikte yapılabilir.

Ameliyat sonrasında kişi genellikle ertesi gün taburcu edilir. Vajina daraltma ameliyatı sonrası ilk 48 saat hastanın biraz rahatsızlık hissetmesi normaldir. Şikayetlerin azaltılması için ameliyat yapılan bölgeye soğuk uygulama yapmak gerekir. Ameliyat sonrasında vajinanın tamamen iyileşmesi 4-6 haftalık bir sürede gerçekleşir. Bu süre zarfında ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılması gerekir. Vajina daraltma ameliyatı sonrasında genital bölgenin temizliği ve hijyeni, enfeksiyon riski oluşmaması açısından oldukça önemlidir.Vajina daraltma ameliyatı sonrasında ilk cinsel ilişki ortalama 4- 6 hafta sonra gerçekleşebilir. Bunun için ameliyat sonrasındaki kontrolde yapılacak değerlendirme belirleyici olacaktır.

Vajina daraltma ameliyatında estetik dikiş kullanıldığı için dikişler vücutta yaklaşık 10 gün sonra kaybolacaktır. Ameliyattan 3-5 gün sonra hasta rutin yaşamına dönebilir.

Vajinal doğumun üzerinden en az bir sene geçtikten sonra bu ameliyat yapılabilmektedir. Ayrıca vajina daraltma ameliyatı kişinin sonradan vajinal doğum yapmasına da engel değildir. Ancak doğum sonrasında yeniden gevşeme söz konusu olabilir.

Ameliyatsız yöntemlerle de vajina gençleştirici uygulamalar yapılabilmektedir. Genişlemenin derecesine ve ek şikayetlerin eşlik edip etmediğine göre lazer ile vajina daraltma da tercih edilebilir.

Yılların getirdiği dokulardaki gevşemeyi engelleyebilmek için,

  • Düzenli olarak pelvik taban egzersizlerinin yapılması,

  • Beslenmeye dikkat edilmesi, sağlıklı bir kiloda kalınması,

  • Çok ağır yükler kaldırılmaması,

  • Kronik olarak karın içindeki basıncı artıran kabızlık, kronik öksürük vb. durumların tedavi edilmesi gerekmektedir.

Genital estetik uygulamaları için başvuran kadınların hedefleri, başvurma nedenleri ve beklentileri birbirinden farklı olduğundan, bunların ameliyat öncesi hekim tarafından değerlendirilmesi, hastanın ameliyat için uygun bir aday olup olmadığının belirlenmesi ve cerrahi işlemin sonucundan memnuniyet için oldukça önemlidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Taha Takmaz Kadın Hastalıkları Ve Doğum Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)