Düğününüzde Sağlıklı Dişlere Sahip Olun

Yazar Tansu ErakmanDiş Hekimi • 31 Temmuz 2019 • Yorumlar:

Uzun bir yapılacaklar listesi düğün öncesinde ve düğün gününde sizi bekliyor. Aslında ‘isteme merasimi’, söz kesimi, nişan, kına gecesi ve en sonunda da düğün gecesi diye bir sıralama var. Hatta gelin ve damat farklı memleketlerden ise 2 ayrı şehirde bu etkinliklerin bir veya birkaçı tekrar ediyor. Düşünsenize, bu kadar çok merasim yapılan başka bir etkinlik var mı? Başta anne-babalar olmak üzere herkes bu günü bekliyor. Uzak ve yakın akrabalar, iş arkadaşlarınız, kuzenler, anne babanızın sizi küçüklükten beri bilen arkadaşları ve sizin en yakın arkadaşlarınız. Bütün gözler üzerinizde olacak. Size gururla bakacaklar. Tabi kimisi de içten içe sizi kıskanacak.

Düğün günü onca yapmanız gereken işin başında bol bol ‘gülümsemek’ geliyor. İnsanlar için gülmenin özel bir önemi var. Güzel bir gülüş bizi sevdiklerimizle, dostlarımızla ve çevremizle bağ kurmamızı sağlıyor.  

Bu hazırlıklar ve karmaşa içerisinde gelin de damat da çok özel bir düğün olması için fazlasıyla çaba gösterecekler. Çağımızın hastalığı olan ‘multi-tasking’ yani türkçe anlamıyla ‘aynı anda birden çok iş yapma’ işini abartacaklar. Bu süreçte de genellikle fotoğrafçıyı görene kadar dişleri ile ilgili sorunlar akıllarına bile gelmeyecek. Buna bir de ‘dişçi’ korkusunu eklersek işler daha da karmaşık hale gelecek. Düğünden bir gün önce apse yapan 20 yaş dişleri, dayanılmaz diş ağrıları, kanamalı diş etleri, renklenmiş ve lekeli dişler, geçmeyen bir ağız kokusu kimsenin istemediği durumlardır. Bütün bunlar düğün fotoğraflarının kalitesini ve daha da önemlisi duygusal hatıralarını geri dönüşümsüz olarak bozabilir.

İşte size birkaç ipucu:

  1. Rutin diş kontolünüzü ihmal etmeyin. Yılda 1 veya 2 kere hiçbir sorun hissetmiyorsanız bile doktorunuza gidin. Yeni başlamakta olan bir problemi çözmek, köklü ve uzun bir tedavi gerektiren sorunlardan daha kolaydır. Gelin ve damat adayları uzunca bir süreden beri diş hekimine gitmiyorsa düğünden çok önce diş hekimi randevusu alıp konrol ettirmeliler.

  2. Düzenli diş fırçalayın. Genellikle üzerinde hiç durulmaz. Fakat sağlıklı dişler için günde en az 2 kere fırçalamanız lazım.

  3. Diş ipi kullanın. Diş fırçasının giremediği diş araları temizlenmezse çürükler ve dişeti hastalıkları oluşabilir.

  4. Diş fırçanızı her 3 ayda bir değiştirin. Mesela yeni fırçalarınızı balayına giderken değiştirin ve düğününüzün 3-6-9. aylar ve 1. yılını kutlarken fırçanızı da  değiştirmiş olursunuz.

  5. Dilinizi de temiz tutun. Dil fırçaları ile ağız kokusunu önleyebilirsiniz. Bakterilerin yarısı dilinizde bulunuyor. 

  6. Şeker alımını kısıtlayın. Şeker dişleriniz için zararlı olmasının yanında kilo aldırdığı için gelinlikle ilgili de problem yaşamayın.

  7. Asitli gıda tüketimini sınırlayın. İlla içeceğim diyorsanız da pipet kullanabilirsiniz.  

  8. Dişlerde leke yapan boyayıcı gıdalar tüketmeyin. Çay, kahve, vs. Ya da en azından azaltın. 

 

Genellikle kişilerin gülüşleri ile ilgili beğenmedikleri yönler şunlardır:

  • renk

  • şekil veya büyüklük

  • görünen diş eti miktarı

  • çapraşıklık veya dişlerin aralanması

  • eksik dişler

  • kötü görünümlü amalgam dolgular

  • kötü ağız kokusu

 

Şimdi nelerin sorun olduğunu daha kolay bir şekilde doktorunuza anlatabilirsiniz. Ayrıca bu konuları sevdiklerinizle de görüşün. Belkide sizin şu anki gülüşünüz onların en beğendiği yönünüzdür. 

 

Düğün gününden önce fotoğrafçı ve makyajcı ile önceden görüşmekte fayda var. Ufak dokunuşlar ve hilelerle bazı problemleri basitçe çözebilir.


 

Düğün Gününüzde Sadece Gelinliğiniz Değil Dişleriniz de Beyaz Olabilir

Bütün bu durumlar dikkate alındığında en az 3 ay önce diş hekiminiz ziyaret etmelisiniz. Ne kadar erken başlarsanız o kadar risksiz bir çözüme kavuşursunuz. Son dakikaya bırakmayın. Bazı işlemler ağızdaki tüm çürük dişlerin dolgusu yapıldıktan sonra başlayabilir. Bu da bazen haftalarca sürebilir. Bazı kliniklerde bazı işlemler daha uzun sürebilir. Doktorunuzun randevuları dolu olabilir. Ayrıca mutlaka arada randevuları uzatan sebepler olabilir. Tüm tedaviniz düğünden 2 ay önce bitmiş olsun. Böylece diğer konulara daha rahat vakit ayırabilirsiniz. 

 

Doktorunuz istekleriniz doğrultusunda size gereken tedavi seçeneklerini belirlemek için detaylı muayene edecektir. Panoramik film, tomografi, çene moddellerinizin çıkartılması ve incelenmesi, fotoğraf çekimi, diş renginin kaydedilmesi gibi işlemler yapılır. Sonuçta çıkan planlama da sizin hayal ettiğinizden çok farklı olabilir.   

 

Hangi işlemler uygulanır?

 

Diş beyazlatma, kozmetik bonding, zirkon porselenler, laminalar gibi dişlerin görüntüsünü değiştiren pek çok uygulama yapılabiliyor. Tabi ki ‘gülüş tasarımı’ bu listede yer alan işlem oluyor. 

 

Herkesin bildiği gibi çay, kahve, sigara gibi kötü alışkanlıklar dişlerde lekelenmeye sebep oluyor. Sadece bu lekelerin çıkartılması bile kişinin gülüşünü tamamen değiştiriyor. Bu işlemin üstüne yapılan beyazlatma ile diş rengi istenilen oranda beyazlaştırılıyor. Ama tabi ki bu işler son 1-2 günde olacak işler değil. :)

 

Lamina işlemleri özellikle ön dişlere uygulanıyor. Dişlerin üzerine yaprak şeklinde ince bir porselen yapıştırılıyor. Ancak unutmayın bu işlem için dişlerin ön yüzeyinde bir aşındırma yapılıyor. Yani geri dönüşümsüz bir işlem. Düğünden sonra ‘hadi bunları çıkaralım, ben eski dişlerimi istiyorum’ diyemezsiniz.    

 

Kozmetik bonding işlemi özellikle ön dişler arasındaki boşlukların kapatılmasında uygulanabilir.

 Dişler üzerinde bir aşındırma işlemi yapmaksızın uygulanır. 

 

Herhalde hayatınızın başka bir döneminde bu kadar çok kişiyle öpüşmeyecekiniz. Hem kendi aileniz hem de karşı tarafın ailesi nefesi kötü kokan bir damat veya gelin istemez.  Diş eti tedavisi ile ağız kokusunun önüne geçilir. Çürük dişlerin dolgusunun yapılması da yine önemli bir ayrıntıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tansu Erakman Diş Hekimi, Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi Uzm. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)