Dukan Diyeti

Yazar Gülsüm KınalıDiyetisyen • 28 Ağustos 2018 • Yorumlar:

Bireyler özellikle yaz ve bahar döneminde yeni diyet arayışlarına girmektedir.Kışın artan kilolar ve yazın gelmesi kişiyi hızlı bir şekilde zayıflamak istemeye itmektedir.Bunlardan sıklıkla başvurulan ‘dukan diyetinden’size ayrıntılı bir şekilde bahsetmek istiyorum.

Dukan Diyeti Tarihçesi

Bu diyet modeli Fransız Beslenme Uzmanı Pierre Dukan tarafından oluşturulmuştur.2000 yılında ise bu beslenme modelini ayrıntılı anlattığı ‘Dr.Dukan Diyeti’ kitabı basılmıştır.

Dukan Diyeti Nasıl Yapılır?

Dukan Diyeti,yüksek protein,düşük karbonhidrat içeren bir beslenme modelidir.Dukan Diyeti 4 aşamadan oluşmaktadır:

  1. Atak Fazı:Atak fazı 1. Ve 7.gün arasını kapsayan yani ilk haftalık süreçtir.Bu fazda yağsız saf protein kaynaklarını dilediğiniz zaman aralığında dilediğiniz kadar tüketebilirsiniz.Bu saf protein kaynakları;yumurta,balık,yağsız et,yağsız süt ürünleri)Aynı zamanda bu saf protein kaynakların ek 1.5 yemek kaşığı yulaf ezmesi ve tofu tüketebilirsin.Bu fazda amaç hızlı kilo vermeyi sağlamaktır.

  2. Seyir Fazı:Bu fazda saf protein kaynakları tüketilmeye devam edilir ve farklı olarak aşama aşama sebzeler eklenir.Fakat  patates, mısır, bezelye gibi nişasta içeren sebzeler, fasulye, mercimek, avokado ve meyve çeşitlerinin tüketimine izin verilmez.Ek olarak günlük 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi tüketimine izin verilir.Seyir fazında saf protein günleri ve saf proteine ek sebze günleri yer alır.Bu aşama her kaybetmek istenen 1 kg başına 3 gün uygulanır.

  3. Güçlendirme Evresi:Bu sürecin ne kadar süreceği atak fazı ve seyir fazındaki kaybettiğiniz kilo miktarına göre farklılık gösterir.Bu evrede hem saf protein kaynakları hem de sebzeler sınırsızca tüketilebilir.Aynı zamanda günlük 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi alabilirsiniz.Bu evere,atak ve seyir fazından kaybedilen her 1 kg başına 5 gün uygulanır.Örneğin;10 kg kilo kaybı gerçekleştiyse bu faz 50 gün süre.Güçlendirme evresinde haftanın 2 günü ödül yapabilirsiniz.

  4. Sağlamlaştırma Evresi:Bu faz koruma evresi olarak da geçer.Hedef kişinin bütün fazlardaki verdiği kiloları korumaya dayalıdır..Bu fazda haftanın 6 günü her şey izin verildiği ölçüde serbestçe tüketilebilir.(sebze,meyve,ekmek,protein)Geri kalan 1 günde faz 1 deki gibi saf protein kaynakları tüketimi yapılır.

Dukan Diyetinin Olumlu ve Olumsuz Yanları

  • Bu diyet modelinin avantajı kişiyi kısa sürede doyuma ulaştırıp zayıflamaya adapte etmesidir.

  • Fakat Dukan Diyeti ile ilgili literatürde yeterince kapsamlı bir çalışma bulunmamaktadır.Yapılan çalışmalarda bu diyetin  böbrek,kalp ve dokularda çeşitli sorunlara yol açtığı saptanmıştır.Yapılan bir diğer çalışmada da yüksek proteinli beslenmenin kemik sağlığı üzerine olumsuz etkileri saptanmıştır.

Sonuç

Dukan diyeti yüksek proteine dayalı bir beslenme modelidir.Bu da böbrek ilgili ciddi sorunlara yol açabilir.Kısa sürede kilo kaybı bireyleri bu diyet modeline itmektedir.Tavsiyem ‘temel hedefinizin sağlıklı beslenmeyi öğrenip bunu sürdürülebilir kılmak’ olması!

Diyet kişiye özel olup mutlaka bir beslenme uzmanı denetiminde düzenlenmelidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)