Duygusal Açlık Nedir?

Yazar Beril BörekçiPsikolog • 9 Aralık 2019 • Yorumlar:

Stres, üzüntü, yalnızlık ya da sosyal alanda yaşanan problemler kişiyi hayattan memnun olmanın yollarını aramaya iter. Birey kendini tatmin etme arayışının çözümünde kendini fazla ve zararlı besinler tüketirken bulabilir. Ancak duygusal yemek yeme, problemin çözümünde pek de etkin bir yöntem değil. Hatta çoğu zaman yedikten sonra, neden bu kadar fazla yedim yada neden bu zararlı yemekleri yedim diyerek insanlar kendilerine daha fazla kızabiliyor ve bu da streslerinin artmasına sebep olabiliyor. Sorunlara çözüm olmadığı gibi daha fazla sorun yaratıyor, duygusal açlık. Yazımın devamında duygusal açlık yaşayıp yaşamadığınızı test edebilir, eğer yaşıyorsanız çözüm yollarını inceleyebilirsiniz.

Duygusal Açlığın Sebepleri Nelerdir?

Duygusal açlığı çeşitli tetikleyen sebepler bulunmaktadır.

işten kovulmak, 

başarısızlık hissi,

maddi sıkıntılar, 

sağlık problemleri, 

tükenmişlik sendromu, 

aşk acısı, 

ilişki çatışmaları, 

mobbing, vb... 

kişileri duygusal açlığa itebiliyor. İnsanlar bu sebeplerden kaynaklanan stresle baş edebilmek için yemek yemeyi çözüm olarak görebiliyor. Tatlı krizlerinde yenik düşüyor, başladığı diyetini başarıyla devam ettiremiyor. 

 

Bu nedenle sağlıklı beslenebilmek veya kilo verebilmek için önce duygusal yemenin önüne geçilmesi, stresle başa çıkma amacıyla psikolojik destek alınması gerekiyor.

 

Duygusal Açlık ile Fiziksel Açlığı Nasıl Ayırt Edebiliriz?

 

  1. Duygusal açlıkta yemek yeme ihtiyacı aniden ortaya çıkar, oysa fiziksel açlık kademeli olarak belirir. Duygusal açlık bir anda belirir ve açlıktan ölüyorum hissi yaratır.

 

  1. Duygusal açlıkta canınız yalnızca tek bir yemeği çeker. Bu yemek de genellikle yağlı yada şekerli bir yiyecek olur. Fiziksel açlıkta ne olsa yerim diye düşünüp vücudumuzun ihtiyacını karşılamaya çalışırken, duygusal açlıkta yenen besinin tatmin edici olmasını isteriz. Zihninizde bir yiyecek belirir ve onun dışında canınız hiç birşeyi çekmez.

 

  1. Duygusal açlık doymaz. Normalde yediğiniz miktarı tükettiğinizde bile kendinizi tam olarak doymuş hissetmeyebilirsiniz. 

 

  1. Duygusal açlık suçluluk duygusuna sebep olur. Beynimizin çözüm olacağına inandığı kaynak hiçbir işe yaramaz, yediğimiz zaman iyi hissedeceğimizi düşünürken yemeden önceki halimizle hiçbir farkımız olmaz. Dolayısıyla neden bu kadar fazla yedim yada bu zararlı yiyecekleri tükettim diye kızarken bulabilirsiniz kendinizi. Deva olacağını sandığınız “çözüm” size kendinizi daha kötü hissettirir. 

 

  1. Duygusal açlık bedende değil zihinde oluşur. Fiziksel açıklıkta mideniz size sinyaller gönderir, ağrımaya başlar oysa duygusal açlık kafanızın arkasında, boynunuzun üstünde başlar. Aç olduğunuzu düşünmeye başlarsınız, güzel yemekleri hayal etmeye başlarsınız. 


 

Duygusal Açlıkla Başa Çıkma Yöntemleri Nelerdir?

 

  1. Bedeninizi dinleyin, gerçekten aç mısınız?

 

  1. Kendinize 10 dakika verin, canınız yağlı bir yemek yada çikolata çekiyorsa 10 dakika bekleyin. Bu süre içinde isteğiniz körelebilir.

 

  1. İsteğiniz hala geçmiyorsa, bir miktar yiyin. Yemeyi önlemek stresinizin artmasına sebep olabilir, bu da sonrasında daha fazla yemenize mal olabilir. Canınızın çektiği zararlı yiyeceğin porsiyonuzu küçültmeye çalışın.

 

  1. Stresli süreç içerisinde kilo aldıysanız, bir diyetisyen yada beslenme uzmanından destek alabilirsiniz. 

 

  1. Stres ve duygusal açlıkla baş etme adına, yoga, meditasyon gibi gevşeme egzersizleri yada size iyi gelen etkinlikleri yapmayı deneyin.

 

  1. Dayanamayarak yediğiniz yiyeceklerin motivasyonuzu bozmasına izin vermeyin, ertesi gün kaldığınız yerden devam etmeye çalışın.

 

  1. Stres kaynağınızı gidermeye çalışın, bu durumla tek başınıza baş edemiyorsanız bir uzmandan destek alabilirsiniz. Psikolojik danışmanlık almak size iyi gelebilir. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)