Stres, üzüntü, yalnızlık ya da sosyal alanda yaşanan problemler kişiyi hayattan memnun olmanın yollarını aramaya iter. Birey kendini tatmin etme arayışının çözümünde kendini fazla ve zararlı besinler tüketirken bulabilir. Ancak duygusal yemek yeme, problemin çözümünde pek de etkin bir yöntem değil. Hatta çoğu zaman yedikten sonra, neden bu kadar fazla yedim yada neden bu zararlı yemekleri yedim diyerek insanlar kendilerine daha fazla kızabiliyor ve bu da streslerinin artmasına sebep olabiliyor. Sorunlara çözüm olmadığı gibi daha fazla sorun yaratıyor, duygusal açlık. Yazımın devamında duygusal açlık yaşayıp yaşamadığınızı test edebilir, eğer yaşıyorsanız çözüm yollarını inceleyebilirsiniz.
Duygusal Açlığın Sebepleri Nelerdir?
Duygusal açlığı çeşitli tetikleyen sebepler bulunmaktadır.
işten kovulmak,
başarısızlık hissi,
maddi sıkıntılar,
sağlık problemleri,
tükenmişlik sendromu,
aşk acısı,
ilişki çatışmaları,
mobbing, vb…
kişileri duygusal açlığa itebiliyor. İnsanlar bu sebeplerden kaynaklanan stresle baş edebilmek için yemek yemeyi çözüm olarak görebiliyor. Tatlı krizlerinde yenik düşüyor, başladığı diyetini başarıyla devam ettiremiyor.
Bu nedenle sağlıklı beslenebilmek veya kilo verebilmek için önce duygusal yemenin önüne geçilmesi, stresle başa çıkma amacıyla psikolojik destek alınması gerekiyor.
Duygusal Açlık ile Fiziksel Açlığı Nasıl Ayırt Edebiliriz?
Duygusal Açlıkla Başa Çıkma Yöntemleri Nelerdir?