Duygusal Yeme ve Başlıca Nedenleri

Yazar Neslihan Çeliker • 10 Nisan 2023 • Yorumlar:

Yemek yeme davranışının üstünde hem fiziksel hem de duygusal faktörlerin rol aldığı söylenebilir. Fiziksel olarak açlık veya tokluk arasındaki farkı vücudun yolladığı sinyallerle anlarız. Fakat duygusal yemede durum farklıdır. Duygusal yeme, fizyolojik bir belirti olmamasına rağmen, duygular doğrultusunda yeme eylemidir. Duygusal yeme eylemi gösteren kişiler genellikle olumsuz duyguları bastırma veya kısa süreli duygusal rahatlamalar yaşamak için yemeye başvururlar. Bu olumsuz duygulara öfke, üzüntü, korku ve boşluk duygusu örnek olarak sayılabilir. Aynı zamanda stres duygusal yemeyi tetiklemektedir. Duygusal yeme kişilerde kısa süreli rahatlama yaratsa da, uzun vadede kişiyi pişmanlık duygusuna sürükleyebilir. Obezite, depresyon ve kilo alımı üzerinde katkısı olduğu bilinmektedir.

Peki, emosyonları yönetmek için başvurulan duygusal yemenin başlıca nedenleri nedir?

1. Boşluk duygusu

Boşluk duygusu hayattan zevk almama, hayatı anlamsız bulma ve amaçsızlık gibi durumları da tetikleyen bir duygudur. Bazı kişiler bu boşluk duygusundan kurtulmak için, yani boşluğu doldurmak için yeme eylemini bir araç olarak görürler. Duygusal yeme boşluğu dolduran bir mekanizma haline gelir.

2. Olumsuz duygularla baş etme

Bazı kişiler tatsız duyguları bastırmak, yaşamamak, hissetmemek ister. Yeme yoluyla bu duygulardan kısa süreli de olsa uzaklaşmak mümkündür, fakat uzun vadede duygusal yeme pişmanlığa sürüklemektedir. Olumsuz duygularla duygusal yeme ile baş eden kişilerde, bu duyguları tanımalarını ve tanımlayabilmelerini kolaylaştırmak, ifade etme kapasitesini arttırmak önemli bir noktadır.

3. Mutluluk hissini sürdürmek

Yemek yemenin mutlulukla doğru orantılı olduğunu biliyoruz. Bazen insanlar yemek yedikten sonra hissedilen mutluluğu daha fazla yaşamak için yemeye başvururlar. Bu durum gitgide kronikleşen bir hal alabilir, bir süre sonra mutlu olmak için yemek yemeye başlama durumuna dönüşebilir.

Duygusal yeme oldukça yaygın görülen bir davranıştır. Eğer yeme davranışınızda bir farklılık olduğunu seziyorsanız ve değişim sağlayamadığınızı düşünüyorsanız bir uzmandan destek almanız size fayda sağlayabilir.

                                                                                                   Uzm. Kln. Psk. Neslihan Çeliker

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Neslihan Çeliker

Psikoloji Uzm. Kl. Psk.

Randevu al