Edinsel Düz Tabanlık

Ayak kavisi ayağın taşıdığı yükü yaylanarak vücuttan uzaklaştıran anatomik bir yapıdır. Bu yapı kemik ve yumuşak dokulardan oluşur. Yumuşak doku olarak isimlendirdiğimiz tibialis posterior tendonu kemik yapının kavis şeklinde durmasını sağlar. Çocukluk döneminde herhangi bir basma problemi olmayan ancak yaş ilerledikçe (özellikle 60 yaşın sonrasında) düz tabanlık gelişen kişilerde tibialis posterior tendonu yetersizliği söz konusudur.

Tibialis posterior tendon yetersizliği yaşın ilerlemesi ile beraber tendon kalitesinin ve gücünün azalması ile ortaya çıkar. Bu hastalarda tablo yavaş yavaş oluşur, hastanın şikayetleri yıllar içerisinde giderek artar. Ancak romatoid artiti olan hastalarda, diabetiklerde bu tendon hastalığın verdiği zararla işlevsiz hale gelebilir. Bu grup hastada ise tablo akut (ani) olarak gelişir ve hızlı bir şekilde (haftalar- aylar) ilerler.

Hastalar önce ayak iç kavisinin kaybolduğunu farkına varır, daha sonra yürüme mesafelerinde azalma meydana gelir. İlerleyen zamanla ayakta ağrı, şişme, çeşitli kemik deformiteleri, ayak bileğinde ağrı gibi sorunlar tabloya eklenir.

Hastalığın tedavisinde erken dönemlerde ayakkabı modfikasyonu, özel tabanlık, koruyucu bileklikler kullanılabilir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon programları tedaviye eklenebilir. İlerlemiş evrelerde çeşitli cerrahi yöntemlerle ayak anotomisinin düzeltilmesi prensibiyle ameliyatlar hastalara önerilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Selim Muğrabi Ortopedi Ve Travmatoloji Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)