Hayat, çoğu zaman biz fark etmeden akıp giden bir nehir gibi kendi yatağını oluşturur ve bizi de beraberinde sürükler; fakat biz o nehri dikkatle izleyip, onun akışına bilinçle yön vermeyi seçtiğimizde, suyun berraklığını da dinginliğini de artırabiliriz. İşte uzun ve kaliteli bir yaşam da tam olarak böyle bir farkındalıkla başlar; çünkü bedenimizi yalnızca bir taşıyıcı gibi değil, yaşayan, hisseden ve bize sürekli işaretler gönderen bir evren gibi gördüğümüzde, onun dilini çözebilir ve ona layık olduğu sevgiyi gösterebiliriz. Bilim dünyası onlarca yıldır “Daha uzun ve daha sağlıklı bir yaşam mümkün mü?” sorusunun peşinde. Artık biliyoruz ki sihirli bir hap yok, kısa yollar yok. Ama biyolojimizi anladığımızda ve ona saygıyla davrandığımızda, ömrümüzü uzatmak, sağlığımızı korumak ve yaşam kalitemizi artırmak mümkün. Bu yolculukta iki kadim ve güçlü araç öne çıkıyor: hareket (egzersiz) ve zamanın bilgece kullanımı (aralıklı oruç). Bu iki yöntem, birlikte uygulandığında, hücrelerimizi genç tutan, bedenimizi onaran ve ruhumuzu arındıran eşsiz bir uyum yaratıyor.
2025 Uzm. Dr. Oya Malbora Tüm hakları saklıdır. Bu kitabın hiçbir bölümü, yazarın yazılı izni olmadan, fotokopi, kayıt ya da başka herhangi bir elektronik veya mekanik yöntemle çoğaltılamaz, dağıtılamaz veya herhangi bir bilgi depolama ve erişim sisteminde saklanamaz. Alıntı yapılması durumunda kaynak gösterilmesi zorunludur.