En Güncel Halinizde Misiniz?

Yazar Rümeysa BiçerPsikolog • 11 Kasım 2021 • Yorumlar:

Telefonlarımıza ya da bilgisayarlarımıza neden güncellemeler gelir? Program geliştiriciler yazılımlara yeni özellikler eklemek, olası güvenlik tehditlerine karşı önlem almak ya da hataları gidermek için güncellemeler yayınlıyorlar. Bu güncellemelerin yapılmasının nedeni yazılımı sizin için daha iyi ve güvenli bir hale getirmektir.

Bu güncellemeler sadece teknolojik aletlere özel değildir. Doğa da kendisini günceller. Sonbaharda yaprakların dökülmesi, yılanların derilerini değiştirmesi bunun örneklerindendir. Doğanın bir parçası olarak insan da fiziksel olarak değişir, yani yaş aldıkça güncellenmeye devam ederiz.

Güncellemelerin çoğu otomatik olarak gerçekleşir. Mesela telefonunuza gelen bir güncelleme için onay tuşuna basmanız yeterli olur, gerisi kendiliğinden gelir.

Peki insanın ruhsal dünyası için de güncellemeler gerekli midir? Bu soruyu evet olarak yanıtlayabiliriz. Küçük yaşlarımızdan itibaren karşılaştığımız zorlayıcı durumlarla bir şekilde başa çıkarız. Çocukken kullandığımız baş etme yöntemleri o yaşlarımız için oldukça yararlıdır. Örneğin 5 yaşımızdayken sık sık öfke patlamaları yaşayıp şiddet uygulayan babamızdan, yatağın altına ya da dolaba saklanarak korunmuş olabiliriz. Saklanarak kendimizi şiddet görmekten korumuş olabiliriz. Bununla birlikte 35 yaşına geldiğimizde problemlerimizden saklanarak, görmezden gelerek korunamayız. Artık daha farklı ve işlerimizi kolaylaştıran başa çıkma yöntemlerine ihtiyacımız vardır. Yani artık kendimize yeni bir güncelleme yüklememiz gerekir.

Maalesef teknolojide ve doğada olduğu gibi güncellemeler otomatik olarak gerçekleşmez. Her doğum günümüzde yeni sürümümüze geçmiyoruz. Kendimizi güncellemek, bir tuşa basmaktan çok daha zor bir işlem. Bu işlemi başlatmanın ilk yolu farkına varmaktır. Örneğin patronunuz sizi eleştirdiğinde nasıl hissediyorsunuz? O an ve sonrasında ne yapıyorsunuz? Hislerinizi fark edin ve gözlerinizi kapatın. İlk ne zaman böyle hissetmiştiniz? Bu sorunun yanıtı sizin patronunuza verdiğiniz tepkiyi ilk ne zaman öğrendiğinizdir. Eğer verdiğiniz bu tepkilerin hayatınızı zorlaştırdığını düşünüyorsanız kendinizi güncellemek ve üst sürümünüze geçmek için bir ruh sağlığı uzmanından destek alabilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Rümeysa Biçer

Psikoloji Uzm. Kl. Psk.

Randevu al