Enerjinizi Artırmanın 4 Basit Yolu

Yazar Murat TurfanKardiyolog • 14 Haziran 2019 • Yorumlar:

Kendinizi sık sık meşhur pil reklamındaki enerjisi düşük tavşan gibi mi hissediyorsunuz? Ya da güne güçlü başlayıp öğleden sonra temponuz düşüyor mu? Yorgunluk, herkesi bir şekilde kısa ya da uzun süreli etkileyebilir. Ciddi tıbbi sorunlar bir hekim tarafından dışlandıktan sonra "pillerinizi şarj etmek" için atabileceğiniz birkaç basit yöntem mevcut.

Kendinizi motive edin

Eğer pozitif düşünürseniz emin olun gün içinde yapacaklarınız için enerjiyi de bulacaksınız. Tabi bunu yaparken de kendinizi aşırı zorlamamaya dikkat etmelisiniz. Örneğin, tüm "pil ömrünüzü" iki saat içinde yakmak yerine sabahları, öğleden sonraları ve akşam aktiviteleri şeklinde ayrım yapın.

Kısa bir yürüyüş ya da şekerleme yapın

Kısa uyku kaçamaklarından daha iyi şekilde enerjik hissetmenizi sağlayan çok az şey vardır. Ancak, eğer geceleri uyumakta zorlanıyorsanız, bu kestirmenin uykusuzluğu daha da kötüleştirebileceğini bilin. Böyle durumlarda hareket edin ve kısa yürüyüşler yapın.

Gıda takviyelerini boşverin

Enerji artırıcı veya "yaşlanma karşıtı" gıda takviyelerinin işe yaradığına dair kuvvetli bilimsel kanıtlar yok.

  • DHEA: DHEA'nın gerçek yararlar sağladığına dair hiçbir kanıt yoktur ve hormon olduğu için yan etkiler bir soru işareti olmaya devam eder.
  • Demir: Demir, yalnızca doktorun kan testi ile kontrol edebileceği bir eksiklik varsa, enerjiyi artırır. Aksi takdirde, almaya gerek kalmaz ve çok fazla demir almak zararlı olabilir.
  • B vitaminleri: B vitaminlerinin (B1, B2, B6, B12) vücudun gıdaları hücrelerin yakabileceği enerji haline dönüştürmesine yardım ettiği doğrudur, ancak daha fazla B vitamini almak hücrelerini güçlendirmez. Hatta menapoz sonrası kadınlarda B vitamini takviyesi kalça kırıklarıyla ilişkili bulunmuş.

Kaliteli kalori alın

Pastaneden aldığınız güzel bir tatlı bol miktarda kalori verir, ancak vücudunuz onları hızlı bir şekilde metabolize etme eğilimindedir ve takiben düşen kan şekerininin sebep olduğu yorgunlukla karşılaşabilirsiniz. Yağsız proteinler ve rafine edilmemiş karbonhidratları yiyerek daha güçlü bir enerji seviyesi elde edersiniz. Bir tutam fındık, kuru üzüm ve balı yoğurtla karıştırıp bunu elde edebilirsiniz. Vücudunuz karbonhidrat-protein karışımını daha kademeli olarak alır. Ayrıca öğün de atlamayın.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)