Erkek Meme Kanseri: Nadir, Artan Trend

Yazar M. Ferhat FerhatoğluGenel Cerrah • 9 Nisan 2017 • Yorumlar:

Meme kanseri kadınlarda 100 kat daha fazla görülmesine rağmen neden erkekler bu hastalıktan dolayı daha fazla oranda ölmektedir.

Meme kanseri kadınlarda erkeklerden daha 100 kat daha yaygın ancak erkeklerde meme kanserini erken teşhis etme ihtimalini çok düşüktür.

Standart tedaviyle ele alındığında, meme kanseri sağ kalım oranları erkekler ve kadınlarda aynıdır. Ancak tanı ve taramada önemli farklılıkların bulunduğunu ve sonuçların erkekler için daha az olumlu olduğunu kaydediyor. Erkekler memedeki kitleyi görmezden gelme eğilimindedir  ve bu nedenle tanı koyulduğunda kadından daha ileri evrelerde hastalık yakalanır.

Bu nedenle kadın meme kanserine kıyasla erkek meme kanseri yüzde 25 daha ölümcüldür.
Hastalık erkeklerde lenf nodlarına yayılınca daha agresif tedavi gerektirir ve ikinci bir kanser geliştirme olasılığı artırabilir. Meme kanseri geçirmiş olan erkeklerin karşı memede melanom ve/veya prostat bezinde kanser gelişme riski daha yüksektir.

Erkek meme kanseri için standart tedavi kemoterapi, hormon tedavisi ve ameliyat kombinasyonunu içerir.

Erkeklerde ve doktorlarda daha fazla farkındalığın bulunması, erkek meme kanseri sıklığını düşürmenin en kritik öğesidir. Erkek meme kanseri için ilave risk faktörleri arasında obezite, yaşlılık, radyasyona maruz kalma, ailede meme kanseri öyküsü, aşırı gelişmiş göğüs dokusu (veya jinekomasti), östrojen ve ağır alkol kullanımına maruz kalma sayılabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

M. Ferhat Ferhatoğlu Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi, Cerrahi Onkoloji Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)