Erken Boşalma

Yazar Hakkı PerkÜrolog • 24 Kasım 2022 • Yorumlar:

Erken Boşalma Nedir?

Erkeklerde erken boşalma, cinsel ilişki sırasında meninin istenenden daha erken boşalmasını ifade etmektedir, vajinaya girmeden veya vajinaya girdikten 1-3 dakika içinde istenmeden boşalma olmasıdır. Erken boşalma çok sık görülen bir cinsel şikayettir, nerdeyse cinsel aktif erkeklerin ⅓‘ inde görülmektedir. Her ilişkide olmuyorsa pek sorun teşkil etmez, ancak her zaman bu şikayet oluyorsa sorundur ve tedavi edilmelidir. Erken boşalma tedavi edilebilir bir durumdur ve boşalmayı geciktiren ilaçlar, cinsel danışmanlık ve bazı teknikler eşler arasında daha kaliteli ilişki kurulmasına yardımcı olabilmektedir.

Erken boşalma şu durumlarda tedavi gerektirmektedir:

  • Her zaman veya hemen hemen her ilişkide 1-3 dakika içinde meni boşalmasıdır

  • İlişki sırasında boşalmayı tamamen durduramama veya hemen hemen her ilişkide boşalmayı geciktirme veya erteleme imkanı olmaması

  • Erken boşalmaya bağlı ruhsal sıkıntı ve hayal kırıklığına bağlı  cinsel ilişkiden kaçınma 


 

Erken Boşalmanın Belirtiler Nelerdir?

 

Erken boşalmanın ana belirtisi, cinsel ilişki sırasında vajinaya girmeden veya vajinaya girdikten 1-3 dakika içinde istenmeden boşalma olması,  yani meni boşalmasını veya organzmı üç dakikadan fazla geciktirememektir. Bu durum mastürbasyon dahil diğer tüm cinsel durumlarda  ortaya çıkabilir. Birçok erkek erken boşalma problemi olduğunu düşünür, ancak genellikle bu şikayeti teşhis kriterlerini karşılamaz. 


 

Erken boşalma şu şekilde sınıflandırılabilir:

 

Hayat Boyunca: Yaşam boyu erken boşalma, ilk cinsel ilişkiden başlayarak her zaman veya hemen hemen her ilişkide erken boşalma olması. .

Kazanılmış: Edinilmiş erken boşalma; daha önceki cinsel deneyimlerden erken boşalma şikayetinin  olmaması, sonradan ortaya çıkan  erken  boşalma şikayetinin olması.


 

Erken Boşalma İçin Ne Zaman Doktora Görünmeli?

 

Hemen her cinsel ilişki sırasında  erken boşalma söz konusu ise hekime konuyu utanmadan sıkılmadan açmakta fayda vardır. Zira erken boşalma sık görülen bir şikayettir ve tedavi edilebilir bir durumdur. Bir ürologla  konuşmak endişeleri azaltmaya yardımcı olabilir, mesela kişinin zaman zaman erken boşalma olmasının normal olduğunu duyması güven verici olabilir. Ayrıca, ilişkinin başlangıcından boşalmaya kadar geçen ortalama sürenin yaklaşık beş dakika olduğunu bilmesi de önemlidir  .


 

Erken Boşalmanın Nedenleri Nelerdir?

 

Erken boşalmanın kesin nedeni bilinmemekle beraber; psikolojik ve biyolojik faktörlerin karmaşık etkileşimini içinde barındıran bir problem olduğu kabul edilmektedir.

 

Erken boşalma psikolojik nedenler şunlardır:


 

  • Erken yaşlarda  cinsel deneyimlerin olması, 

  • Cinsel istismar

  • Zayıf vücut imajı

  • Depresyon

  • Erken boşalma endişesi

  • Cinsel ilişkide acele etmenize neden olabilecek suçlu duygular

 

Erken boşalmada rol oynayan diğer faktörler şunlardır:

 

Sertleşme sorunu:  Sertleşme sorunu veya  sertleşmenin kaybolması endişesi taşımak boşalmak için acele etme isteği veya paterni oluşturabilir, ve bu isteği ve güdüyü değiştirmek zor olabilir.

Kaygı ve anksiyete: Erken boşalma ve kaygının birlikte ortaya çıkması yaygın bir durumdur. Kaygı, cinsel performansla ilgili veya başka sorunlarla ilgili olabilir.

Partnerle ilişki sorunları: Partnerle ilişki sorunları  erken boşalmaya neden olabilir. Başka bir partnerle erken boşalma olmuyorsa  bu problemdir. 


 

Erken boşalmanın biyolojik nedenleri şunlardır:



 

  • Hormon seviyelerinin bozukluğu, hormonal nedenler

  • Beyin kimyasal maddeler yada medyatör seviyeleri anormal olması

  • Prostat veya idrar kanalının şişmesi ve enfeksiyonu

  • Kalıtsal özellikler, genetik faktörler



 

 Erken Boşalma Risk faktörleri Nelerdir?

 

Sertleşme Sorunu: Sertleşme problemi veya sertleşmeyi sürdürme sorunu yaşayanlarda erken boşalma riski yüksek olabilir. Sertleşmeyi kaybetme korkusu nedeniyle, boşalma için acele etmeye  neden olabilir, ve bunun farkında olsanız da olmasanız da olabilir.

Stres:  Hayatın herhangi bir alanındaki duygusal ve/veya zihinsel gerginlik erken boşalmada rol oynayabilir. Stres, ilişki sırasında rahatlama ve odaklanma yeteneğini sınırlayabilir.

 

Erken Boşalmanın Yan Etkileri ve Komplikasyonları Nelerdir?


 

Stres ve ilişki sorunları:  Erken boşalmanın en sık görülen yan etkisi ve komplikasyonu ilişki stresidir, tekrar erken boşalma endişesi ile ilişkiye girme stresidir

Kısırlık Sorunu: Erken boşalma bazen bir eşin hamile kalmasını zorlaştırabilir, boşalma vajinaya olmuyorsa bu söz konusudur.






 

Erken Boşalmanın Teşhisi

 

Detaylı genel sağlık  ve cinsel öykü, fizik muayene, kan ve hormon testleri ile kolaylıkla teşhis konulabilir. Ayrıca ereksiyon sorunu da  söz konusu ise ona yönelik bazı testler gerekebilir. Konuyla ilgili uzman ürolog, psikiyatrist ve cinsellik danışmanı olabilir


 

Erken Boşalmanın Tedavisi

 

Erken boşalmanın tedavi seçenekleri arasında davranışsal teknikler, ilaçlar ve cinsel danışmanlık yer alır. Bireysel, işe yarayan tedaviyi veya tedavilerin kombinasyonunu bulmak bazen zaman alabilir. Davranışsal tedavi artı ilaç tedavisi genelde en etkili olanıdır. Hekim çok kişisel sorular sorabilir ve eşinizle de konuşmak isteyebilir, bu olması gerekendir .

 

Erken Boşalmanın Tedavisinde Davranış Teknikleri

 

Basit Uygulamalar: Erken boşalma tedavisinde bazen basit adımlar işe yarayabilir. Mesela İlişkiden bir veya iki saat önce mastürbasyon yapmak, böylelikle ilişki sırasında  daha geç boşalmayı sağlayabilir. Ayrıca bir süre cinsel ilişkiden uzak durulması önerilebilir, diğer cinsel oyun yada fantazi  türlerine odaklanarak cinsel ilişki sırasında hissedilen baskıyı ortadan kaldırabilir.

 

Pelvik taban egzersizleri: Erkek Kegel egzersizleri, ve bu egzersiz sırasında hedeflenen zayıf pelvik kasları güçlendirmeye yardımcı olabilir, erken boşalmada işe yarayabilir.

 

Bu egzersizleri gerçekleştirilmesi sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:



 

  • Doğru kasların bulunması: İşe yrar pelvik taban kasları bulmak için; idrar yapma sırasında idrarı aniden kesme, veya gaz çıkarmayı engelleyen kasları kasma ile hedeflenen kasları çalıştırmış oluruz. Her iki eylem de pelvik taban egzersizi için yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Bu egzersizler oturarak, yatarak verya ayakta yapılabilir. 

  • Tekniğini mükemmelleştirme:  Hedeflenen pelvik taban kaslarınızı sıkın, üç saniye tutun ve ardından üç saniye gevşeyin ve bunu arka arkaya birkaç kez deneyin. Kaslarınız güçlendiğinde, bu otururken, ayakta dururken veya yürürken de tekrar edilebilir

  • Odaklanma: En iyi sonuçlar için yalnızca pelvik taban kasları kasmaya odaklanma, bunun yanı sıra; karın, uyluk ve kalça kasları esnetmemeye dikkat edilmesi gerekiyor. Ayrıca nefesini tutmaktan kaçınmak,  egzersizler sırasında rahat nefes almak önemlidir.

  • Bu egzersizi  günde en az üç set 10 tekrar yapılması önerilmektedir.

 

Duraklatma-sıkıştırma tekniği:  Eşlerden birinin  duraklatma-sıkıştırma tekniğini yapması işe yarayabilir, bu şu şekilde yapılır. Boşalmaya ramak kala, siz veya eşin penisinizin başının şaftla birleştiği alana iki parmakla bastırarak boşalma dürtüsü geçene kadar birkaç saniye sıkmaya devam edilmesi erken boşalmayı kısmen engelleyebilir. ayrıca bu işlem gerektiği kadar tekrar edilebilir, böylece eşlerin beraberce boşalması veya orgazm olması sağlanabilir. 

Biraz pratik yaptıktan sonra, boşalmayı geciktirmek artık duraklatma-sıkıştırma tekniği gerekmeyebilir, geciktirme bir alışkanlık haline gelebilir.

 

Duraklatma-sıkıştırma tekniği ağrıya veya rahatsızlığa neden oluyorsa dur-başlat tekniğini denenebilir. Boşalmadan hemen önce cinsel uyarımı durdurmak, sonra uyarılma seviyesi azalana kadar beklemek ve tekrar ilişkiye başlamak.

 

İlişkide prezervatif kullanmak: Prezervatifler penisi daha az hassas hale getirebilir ve bu da boşalmayı geciktirmeye yardımcı olabilir. Özel olarak tasarlanmış "orgazmı geciktirici özelliği olan-climax control" prezervatifleri reçetesiz olarak temin edilebilir. Bu prezervatifler, boşalmayı geciktirmek için benzokain veya lidokain gibi lokal anestezi yapan ilaçlar içerir. Ayrıca daha kalın lateksten yapılmış prezervatifler etkili olabilir. 


 

Erken Boşalmanın Tedavisinde kullanılan İlaçlar ve Uygulamalar

 

Lokal kullanılan anestezi-uyuşturma ilaçları: Lokal anestezik-uyuşturucu madde içeren kremler, jeller ve spreyler erken boşalmayı tedavi etmek için kallanılmaktadır. Uyarıyı azaltmak ve boşalmayı geciktirmek için cinsel ilişkiden 10 ila 15 dakika önce penise uygulanırlar. Hem lidokain hem de prilokain (EMLA) içeren kombine kremler kullanılabilir.  

 

.

 

Ağızdan alınan ilaçlar: Birçok ilaç türü erken boşalmayı-orgazmı geciktirebilir. Bu ilaçlar arasında antidepresanlar, ağrı kesiciler ve ereksiyon sorunu için kullanılan ilaçlar bulunur. Ayrıca,bu ilaçlar  tek başlarına veya diğer tedavilerle birlikte kullanılabilir.

 

Antidepresanlar: Bazı antidepresanların bir yan etkisi olan boşalmayı geciktirme yan etkisinden faydalanılarak erken boşalma tedavisinde kullanılmaktadır. En çok selektif serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI'lar) bu amaçla kullanılmaktadır  Bu SSRI antidepresanlar arasında  paroksetin , essitalopram, sitalopram, sertralin veya fluoksetin  bulmaktadır.  

 

Antidepresanların yan etkileri olarak mide bulantısı, terleme, uyuşukluk ve cinsel dürtü azalması yapabilir.

 

Ağrı kesiciler:

 

Fosfodiesteraz-5 inhibitörleri:  Sertleşme sorunu için  kullanılan bazı ilaçlar da erken boşalmaya probleminde kullanılabilir. Yan etkiler arasında baş ağrısı, yüzde kızarma ve hazımsızlık sayılabilir. 


 

Erken Boşalmanın Tedavisinde Cinsel Danışmanlık

 

Bu yaklaşım, bir ruh sağlığı sağlığı uzmanı  ve cinsel terapist  ile ilişkileriniz ve deneyimleriniz hakkında konuşmayı ve paylaşmayı ifade eder. Terapi seansları, performans kaygısını azaltmaya ve stresle başa çıkmanın daha iyi yollarını bulmaya yardımcı olabilir. Erken boşalma nedeni ile cinsel partnerinizle olan yakınlığınızı ve  ilişki sıklığının bir kısmını kaybettiğinizi hissedebilir, kendinizi kızgın, utanmış ve üzgün hissedebilir ve partnerinizden uzaklaşabilirsiniz. Sonuçta birbirine eşleri birbirine daha az bağlı ve bazı incinmeler ortaya çıkabilir.  


 

Erken Boşalmanın Tedavisinde  Tamamlayıcı ve Alternatif tıp Uygulamaları

 

Yoga, meditasyon ve akupunktur dahil olmak üzere çeşitli alternatif tıp tedavileri kullanılmakta . Bununla birlikte, bu uygulamaların etkinliğini gösteren kanıtlar henüz kesin değildir.

 

Hekim Randevusuna Giderken hazırlanması gereken bilgiler


 

  • Cinsel ilişkiye başladıktan ne kadar süre sonra boşalma olduğunu dakika olarak kaydedilmesi

  • Erken boşalma oldu bitti mi var yoksa sonradan mı ortaya çıktı ve bunu tarihi önemlidir. 

  • Akıl sağlığı da dahil olmak üzere teşhis mevcut diğer tıbbi durumlarınızı  yazın. 

  • Kullandığınız ilaçların listesini çıkarın, varsa uyuşturucu, alkol  ve diğer alışkanlıklarınızı not edin

 

.

Doktorunuza sormanız gereken temel sorular



 

  • Erken boşalmanın sebepleri ne olabilir?

  • Hangi testleri önerirsiniz?

  • Nasıl bir tedavi yaklaşımı önerirsiniz?

  • Tedaviye başladıktan ne kadar sonra iyileşme bekleyebilirim?

  • Ne ölçüde  iyileşme bekleyebilirim?

  • Bu sorunun tekrarlama riski var mı?

  • Verilen ilaçların alternatifleri var mı?



 

Geç Boşalma, Zor Boşalma Sorunu

 

Geç Boşalma erken boşalmanın tersi olarak düşünülebilir. Geç boşalma istenilen cinsel uyarılma döneminden sonra cinsel doruğa veya orgazma  ulaşmada zorluk veya yetersizlik olarak tanımlanır. Bu durum yeterince anlaşılmamıştır; her yaşta görülebilmesine rağmen, yaşlı erkeklerde daha sık görülür. Serum testosteron seviyelerindeki değişiklikler, ereksiyon kalitesinde azalma ve/veya libidoda azalmaya bağlı olarak penil hassasiyetteki düşüşl görülür bu da geç ve zor boşalma sorununa yol açmaktadır. Antidepresan kullanımı, özellikle SSRI grubu antidepresanlar, sıklıkla orgazm gecikmesine veya orgazm olmamasına neden olmaktadır. 

 

Gecikmiş boşalmanın, cinsel tepkilerinin koşullandırılmasının bir sonucu olabileceğini ifade edilmektedir.  Bazı erkeklerin (tipik olarak genç) mastürbasyon sırasında doruğa ulaşabileceklerini, ancak bir partnerle seks yaparken sorun yaşayabilecekleri gözlemine dayanmaktadır. İlginç olmakla birlikte, bu genç erkeklerin sadece daha yoğun cinsel uyarılmaya ihtiyaçları olduğu varsayılabilir. Bu gibi durumlarda gecikmiş boşalmanın gerçek nedenini belirlemek zordur.

 

Geç Boşalma için özel bir tedavi yoktur. Hastanın genel tıbbi ve cinsel öyküsü değerlendirilmelidir. Başlama zamanını yani süresini bilmek önemlidir.  Cinsiyet hormonlarının değerlendirilmesi de dahil olmak üzere temel laboratuvar testleri yapılmalıdır. Orgazmı bozduğu bilinen ilaçlar kesilmeli veya mümkünse değiştirilmelidir. Hastanın yakın ilişkisinin/ilişkilerinin niteliği ve niceliği de değerlendirilmelidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Hakkı Perk Üroloji, Cerrahi Onkoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)