Erken Boşalma

Yazar Makbule İlkim IşıkPsikolog • 3 Şubat 2021 • Yorumlar:

Toplum arasında erken boşalma olarak bilinen premature ejakülasyon erkeklerin istemsiz ve kontrolsüz bir şekilde boşalmasıdır. Birçok erkeğin hayatlarının belirli dönemlerinde yaşamış olduğu cinsel işlev bozukluğudur. Erkek cinsel sorunları arasında en sık rastlanan, doktor ya da cinsel terapistte başvuru yaptıkları bir bozukluktur. Çifttin cinsel hayatını olumsuz yönde etkileyen bir bozukluktur.

Boşalmak kadın ya da erkekte bir refleks ve rahatlama hissidir. Erken boşalma ise cinsel birleşmenin hemen öncesi ya da cinsel birleşme gerçekleştikten hemen sonra yaşanan boşalmadır. Master & Johnson ve bazı araştırmacılara göre erken boşalma 2 dakika altında gerçekleşmesi gözlenmiş iken; güncel yapılan araştırmalara göre ise erkeğin boşalma sürecinden daha çok partnerin orgazma ulaşmış olması ve kontrollü boşalmayı sağlamış olmasıdır. Boşalmanın kontrolü sağlanamadığı için ne zaman gerçekleşeceği bilinemez. Bazen penis vajinan birleşmesinin hemen ardından boşalma sağlanır, bazen ön sevişme sırasında gerçekleşir. Süreçten daha çok erkeğin isteği ve kontrolü ile olması önemlidir. İstek ve kontrol dışında boşalmanın yaşanması erkeğin bunu bir problem olarak görmesine neden olabilir.

Erken boşalmanın nedenleri arasında; cinselliğin keşfedilmeye başladığı ergenlik yıllarında diğer aile bireyleri tarafından mastürbasyon yaparken ya da kendi bedenini keşfederken yakalanma, yakalandığında ise bu durumun ayıplanması, büyük tepkiler verilmesi. Boşalma eylemi kontrol edilebilen bir histir. Yetiksin bir erkek cinsel tecrübe ve deneyim kazandıkça boşalmayı kontrol altına alabilir. Fakat erkeğin yeteri kadar tecrübe, deneyim yaşamaması, yaşının genç olması, bilgi eksikliğinin olması sonucu kişide erken boşalma görülebilir. Abartılmış cinsel mitler, aşırı heyecanlanma, performans kaygısı, partnere karşı istek arzunun azalması ve organik nedenlerden kaynaklı erken boşalma yaşanabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)