Kadın ve Erkek Cinselliği

Yazar Makbule İlkim IşıkPsikolog • 3 Şubat 2021 • Yorumlar:

Dünya üzerindeki toplumlarda kadın ve erkek cinselliği birbirinden daha farklıdır. Kadın cinsellikte aşk, sevgi, güven aramakla beraber, arzulandığını, istendiğini bilmek ister. Cinselliğe sadece haz almak olarak bakmaz. Kadının cinsel anatomisi; büyük dudaklar, klitoris, küçük dudaklar, idrar yolu çıkışı, vajina girişi dış cinsel bölge; rahim, yumurtalıklar ise iç cinsel bölgedir.

Kendi bedenini, haz ve zevk noktalarını cinsellikte neleri sevdiğini genellikle ileri yaşlarında keşfedebilir. Birçok kadın toplum ve ailenden dolayı cinselliğe ayıplar, yasaklar ya da cinsel mitler nedeni ile kendi cinsel hayatında aktif rol oynayamaz. Kendi cinsel hayatıyla ilgili bilgilere, zevk noktalarına, bedenini tanıyamadan cinsel hayatı başlar ve kimi zamanda bu şekilde son bulabilir.

Gelişmiş toplumlarda cinsellik daha rahat yaşanabilen bir eylemdir. Küçük yaştan itibaren cinsellikle ilgili bilgiler edinebilir ve ilerleyen yaşlarında cinselliği aktif olarak yaşayabilirler. Birçok toplum ve kültür de kadın için aktif cinsel hayat evlilik ile başlar. Kadının cinsellikte aktif rol alması partnerin tutumuna göre değişim gösterir.

Bir kadın yaşamı boyunca ( ergenlik, evlilik, doğum öncesi ve sonrası, menopoz dönemi gibi ) çeşitli durumlar kadının cinsel hayatını etkilemektedir. Fizyolojik durumlar dışında toplum, aile, kültür, din, psiko-sosyal durumlar kadının cinsel hayatını etkiler. Yaşanan bu gibi durumlar kişiler de çeşitli cinsel işlev bozukluklarına neden olabilir.

Cinsellik kavramı birçok kültür ve toplumda kadınlar için cinsel mit, ayıp, günah ya da mahrem şeklinde yorumlanır iken; erkeğin dünyaya gelişi itibariyle cinsel bir algı yüklenir. Erkek için doğal ve normal bir süreçtir cinsellik kavramı. Küçük yaştan itibaren bilinçaltına yaşayacağı cinsellik, erkekliğin cinsellikle ispat edileceği gibi mesajlar verilir.

Erkek bedeni cinselliğe yaklaşım ve tutumu kadına göre; fizyolojik ve anatomik olarak farklılıklar gösterir. Erkek cinsel anatomisinde; penis dış cinsel organ; testis, prostat ve sperm kanalları ise iç cinsel organdır. Dış cinsel organ penisin uzunluk, kalınlık ve şekli kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Cinsel işleyişle ya da ilişkide kadını tatmin etmede penis boyunun, kalınlığının bir önemi yoktur.

Penis erkeğin güç simgesidir. Birlikte olduğu kadına ve topluma erkekliğini, gücünü penisi ile sergiler. Haz aldığı, orgazm olduğu, üreme sağladığı, partnerine haz verdiği organıdır. Görsel ve işitsel uyaranlar erkeğin cinsel eyleme geçmesine, ereksiyon olmasına yardımcı olur. Sağlıklı bir erkek uykusu sırasında, sabah uyandığında ve gün içerisinde birçok kez ereksiyon yaşayabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)