Eş Seçimi

Yazar Asuman ÇalgaraPsikolog • 10 Mart 2021 • Yorumlar:

Evlilik insan hayatının en önemli dönüm noktalarından birini oluşturmaktadır. Evlenme yaşına gelen kadın ve erkeği zorlu bir süreç beklemektedir. Eş seçimi konusunda kimlerden yardım almak gerekiyor? Bu kararı verirken nelere dikkat etmek gerekiyor? Bu seçimi neye ve kime göre yapmak gerekiyor? Bütün bu kafa karıştıran soru ve cevaplara baktığımızda ne kadar zor ve karmaşık bir süreç gibi görünüyor öyle değil mi? Oysa ki, günlük hayatın içinde çevremizdeki bazı insanlara baktığımızda, bu "zor" dediğimiz kararı bir çırpıda verdiklerini görüyoruz.

Peki aslında doğru olan hangisi?

İnsanoğlunun yaradılışından günümüze bir amacı vardır; " İnsan ırkının devamını sağlamak!" Aslında bütün bu karmaşa özellikle son dönemlerde sıklıkla karşılaşılan, beklentilerin farklılaşması durumundan kaynaklanmaktadır. İnsanlar, kendi soylarının devamını sağlamak için evlenmeyi, bir yuva kurmayı hayal ederlerken, bir yandan da müstakbel eş adayında olmasını istedikleri bir sürü özelliği de bir arada bulmak hayali kurmaktadırlar. " İyi bir işi olsun, ekonomik olarak sıkıntı yaşatmasın, evi olsun, arabası olsun, iyi bir eğitimi ve kariyeri olsun, yakışıklı/güzel olsun, iyi huylu olsun, aileme karşı saygılı olsun, iyi bir ailesi olsun, benim sözümden çıkmasın v.b.” Bu liste böyle uzayıp gitmektedir. Bu nedenle, bakmamız gereken aslında bizim için iyi bir eş tanımının içine nelerin giriyor olduğudur? Biz ne bekliyoruz, ya da ne arıyoruz partnerimizde? Yani bizim için iyi bir eşin özelliklerini belirlemeden önce kendimizi tanımalı ve ne istediğimize ya da istemediğimize karar vermeliyiz.

Eş seçiminde bir diğer önemli konu da, sosyo-kültürel yapı ve kök ailelerin uyumudur. Birbirine yakın sosyo-kültürel yapıda büyümüş, ortak değerlere ve inançlara sahip insanların evlilik uyumlarının daha yüksek olduğu düşünülmektedir. Benzer kültürlerde büyümüş eşlerin birbirleri ile uyumları daha kolay olabileceği gibi, kök ailelerin de birbirleri ile ilişkilerinin daha olumlu olduğu belirtilmektedir. Evliliklerde kök ailelerin uyumsuzluğu, maalesef eşlerin ilişkilerine de olumsuz olarak yansıyabilmektedir. Bu nedenle, eş seçiminde dikkat edilecek bir diğer önemli nokta da, birbirine yakın sosyo-kültürel çevre de yetişmiş olmaya özen göstermektir. Çünkü, bizim toplumumuzda yapılan evlilikler iki kişi ile sınırlı kalmıyor maalesef. Kök aileler ve yakın çevre de sistemin içine dahil oluyor. Böyle olunca da, eşler her ne kadar birbirleri ile uyum içerisinde olsalar da, kök ailelerin uyumsuzluğu sisteme yansıyor ve sorun yaşanmasına neden oluyor.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Asuman Çalgara Psikoloji, Aile Danışmanlığı Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)