ESTETİK BURUN (RİNOPLASTİ)

Ülkemizde en sık yapılan estetik operasyondur ve hastanın  burnunu yüzün estetik oran ve şekline uyumlu hale getirmeyi amaçlayan bir girişimdir. Burundaki şekil ve fonksiyon bozuklukları, doğumsal veya sonradan edinilmiş (travma veya tümörlerle) olabilir. Rinoplasti sayesinde burun küçültebilir, büyültülebilir (çökmüş, ameliyat sonrası oluşmuş semer burunlar gibi), uç kısmı değiştirilebilir (tip cerrahisi), burun kanatları daraltılabilir, burun sırtı, burun septumu (orta direk) düzeltilebilir, yer değiştirilebilir, burun açıları değiştirilebilir.

Burun estetik cerrahisi öncesi planlamada kişinin diğer yüz oluşumları, yapısı, açı ve ölçüleri göz önüne alınarak o yüze uygun bir burun planlanır, hasta ile imajlar üzerinde konuşulur, bir ortak fikir oluşturulur ve daha sonra operasyon gerçekleştirilir. Rinoplastide hastanın gereksinimleri ne ise, ona göre bir plan ve girişim yapılır. Bazen sadece burun ucunu düzeltmek bile yeterli olabilir.
 

Hasta yaşı


Kızlar 15-16, erkekler de 16-18 yaşlara geldiğinde burun estetik operasyonu olabilirler. Bu yaşlar burnun artık son halini aldığı yaşlardır. Bu yaşları geçtikten sonra herhangi bir yaşta rinoplasti yapılabilir.

Doğumsal bozukluklar söz konusu olduğunda daha erken yaşlarda da burun operasyonları yapılmaktadır. Örneğin yarık dudak- burnu deformitesi gibi.
 

Anestezi


Limitli girişimler lokal anestezi altında yapılmakla birlikte, hastanın konforu açısından rinoplasti genel anestezi (tamamen uyutarak) altında yapılmaktadır. Operasyon süresi standart rinoplasti için 1,5-2,5 saattir. Deformasyonun fazla olduğu hastalarda ameliyat 3-4 saat sürebilir. Hasta operasyon sonrası genelde bir gece hastanede yatmaktadır.


Operasyon sonrası


Operasyonda hasta uyanmadan önce gerekliyse burun içine tampon ve burun dışına da bandajlama ve atelleme yapılmaktadır. Tampon 1-2 gün, atel 7 gün kalmaktadır.

Hastalar operasyon sonrası tampon alınması, atel alınması-bandaj uygulanması  (7. gün) ve bandaj çıkarılması (14. gün) olmak üzere üç kez görülmektedir. Sonrasında 2 ay, 6 ay ve 1 yıllık kontroller yapılmaktadır.

Hastalar 24 saatten sonra oturarak çalışabilirler. Üçüncü günden itibaren de işe gidebilirler. Burun yaklaşık 3-4 hafta travmalarda korunmalıdır. Kontakt lenslerin operasyon sonrasında kullanılmasında sakınca yoktur. Ağır olmayan gözlükler alına bantla tutturularak kullanılabilir. Burun alçı atel çıktıktan sonra bir süre daha ödemli (şiş) kalmaktadır. Daha sonra yavaş yavaş gerçek formasyonuna kavuşur. 

 

Hastanede veya muayenehanede pansuman yapılır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Atay Atabey Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)