Estetik Cerrahi Nedir?

Estetik Cerrahi Nedir?

Estetik Cerrahi

Estetik cerrahi halk arasında ”Kozmetik cerrahi” ismi ile de bilinmektedir. Estetik cerrahi aslında Plastik cerrahi içinde yer almakta olan bir yan daldır. Estetik cerrahi uygulaması ile vücuda daha güzel bir imaj sağlanmasının yanı sıra mükemmele daha yakınlık sağlanmaktadır. Sağlanan bu operasyon ve girişimler ile estetik sorunlar ortadan kaldırılmaktadır. Plastik cerrahinin estetik yönü daha popülerdir çünkü medyada daha çok yer almaktadır. Bu sebeple de halkın büyük çoğunluğu, plastik cerrahi uygulamalarını yalnızca estetik cerrahi olarak bilmektedir. Ancak gerçek şudur ki; plastik cerrah olan kişiler, kliniklerde daha çok onarım cerrahisi gerçekleştirmektedir.

Eğitimleri esnasında tüm plastik cerrahlar, estetik cerrahi eğitimini de almaktadır. Uzmanlık eğitimleri esnasında aldıkları bu eğitim ile bu tarz operasyonları gerçekleştirme konusunda tek yetkili cerrah dalı olurlar.

Estetik Cerrahi dalı uzun ve meşakkatli bir eğitimi ve deneyimi gerektirmektedir. Bu tarz operasyonlar hem cerrahi hem de artistik açıdan yetenek gerektirmektedir. Estetik cerrahi dalında her zaman estetik sorunlar çözümlenmemektedir bunların yanı sıra tıbbi sorunlarda çözümlenmektedir. Örnek vermek gerekirse; aşırı şişman olan kişilerin gövdelerinin ya da dev boyutlarda olan memelerin cerrahi olarak düzeltilmesi işlemi, durumu hem estetik hem de tıbbi açıdan çözmek anlamlarına gelmektedir.

Başka bir örnek ile durumu açıklamak gerekirse; bir organın estetik açıdan düzeltilmesi aslında onun fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebilmesi açısından da önemlidir. Bu duruma en iyi örneklerden bir tanesi ”Rinoplasti”dir. Burun estetiği işleminde kişinin burnunun şekli düzeltilirken nefes alma sorunları da çözülmüş olunur.

Ülkemizde sıklıkla yapılan estetik işlemler; meme estetiği (Büyütme – küçültme – dikleştirme), burun estetiği, yüz germe – yenileme, kulak kepçesinin düzeltilmesi ve göz kapağı cerrahisi başı çekmektedir. Başarılı bir estetik işlem yaptırılmak isteniyorsa mutlak bu konuda uzmanlaşmış olan bir plastik cerraha gidilmeli ve danışılmalıdır. Farklı alanlarda uzmanlaşmış olan cerrahların bu tarz estettik işlemleri yapmaları kimi zaman tıbbi sorunlar başta olmak üzere etik ve adli açıdan birçok soruna neden olabilmektedir.

Estettik Cerrahi İlgi Alanları Nelerdir?

  • Hem estetik hem de fonksiyonel açıdan burnun düzeltilmesi (Rinoplasti ve Septorinoplasti)
  • Yüz germe, kaş kaldırılması, göz kapağı ve ağız çevresine yapılan revizyonlar; çeşitli kırışıklıkların tedavisi
  • Kepçe kulak ve kulağın kepçe kısmındaki birtakım estetik sorunların giderilmesi
  • Çenenin büyültülmesi ve küçültülmesi operasyonları (Mentoplasti)
  • Derideki yara izlerinin ve muhtelif düzensizliklerin giderilmesi
  • Estetik meme operasyonları içerisinde yer alan; Meme büyütme, küçültme ve dikleştirme operasyonları
  • Deri ve deri altında yer almakta olan aşırı boyuttaki yağ dokusunun azaltılması operasyonları
  • Karın germe operasyonu
  • Bacak kontur düzeltme işlemleri
  • Çeşitli cilt bakımları ve girişimleri

Estetik cerrahi işlemlerinde başarılı bir şekilde amaca ulaşmak adına operatif ve operatif olmayan yöntemler birlikte ya da ayrı olarak uygulanabilmektedir. Örnek vermek gerekirse; Yüz gençleştirme işlemi yaptırılacaksa bu işlemden önce yüz germe ardından ince çizgilerin giderilmesi, varsa lekelerin kimyasal soyma işlemi yani peeling yapılarak gerçekleştirilmesi ve son olarak dolgu maddesi kullanılarak enjeksiyon yapılması en doğru olanıdır.

Operasyona ihtiyaç duyulan estetik sorunların giderilmesi ancak operatif yöntemler ile gerçekleştirilebilmektedir. Bu tarz estetik sorunlara bölgesel yağ toplanmaları ya da sarkmış bir deri örnek verilebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Seyit Ali Kızılkaya Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)