Estetik Diş Hekimliği

Yazar Erdoğan ErtekDiş Hekimi • 5 Haziran 2017 • Yorumlar:

  • Estetik Diş Hekimliği

Estetik diş hekimliği mükemmel gülümsemeyi elde etmeyi hedefler. Bu doğrultuda hastanın ağız yapısı, dudakların konumu, diş ve diş etlerinin şekli ön plandadır. Hastanın ağız içi ve ağız dışı tüm yapıları incelenip, yüz şekline ve karakterine en uygun tasarım hastanın istekleri doğrultusunda belirlenir. Estetik diş hekimliğinin başında gelen uygulamalardan laminate veneerler, zirkonyum kaplamalar, full porselen (empress) kaplamalar yer almaktadır.

Gülüş Dizaynı: Hastanın öncelikle çeşitli açılardan ağız içi ve yüz fotoğrafları çekilir. 3 boyutlu modele aktarılmak üzere ağız içi ölçüsü alınır. Çekilen fotoğraflar bilgisayara aktarılır ve özel programlar yardımıyla hastanın diş ve yüz yapıları birlikte incelenerek hastaya özel dijital olarak yeni bir gülüş tasarlanır. Dijital olarak hazırlanan bu tasarım daha önceden hastadan alınan ağız içi ölçüsü ile elde edilen 3 boyutlu modele aktarılır. Bu model üzerinden diş hekimi laboratuar ile iletişime geçerek hangi dişlerde ne kadar aşındırma yapılacağını, hangi dişe kaplama hangi dişe laminate uygulanabilirliği, pembe estetiğin sınırlarını, nasıl bir diş yapısı olması gerekliliğini elde edilen bu model üzerinden netleştirilir. Elde edilen yeni tasarlanmış model üzerinde bir plak yapılır ve o plağın yardımı ile hasta ağzına geçici yapılır. Geçiciler, 3 boyutlu olarak ağızda yapılacak dişlerin prototipidir.

Porselen Lamina Dişler: Dişlerin tüm yüzeylerinin kesilmeden sadece ön yüzlerinin mine tabakasından 0.3-0.5 mm pürüzlendirilmesiyle yapılır. Bazı durumlarda dişlere hiç dokunmadan, kesilmeden de yapılabilir. Sağlam diş dokusunun en az kaybedildiği yöntemdir. Bu inceltilen alana hazırlanan özel porselen diş laminaları, büyük bir hassasiyetle yapıştırılır ve işlem tamamlanır.
Zirkonyum Kaplamalar: Diş kaplama uygulamalarında diğer metal uygulamalar yerine kullanılan zirkonyum son derece dayanıklı ve ışık geçirgenliği sayesinde doğal dişe oldukça yakın olması sebebiyle mükemmel estetiği elde etmemizi sağlar. Zirkonyum kaplamalar yüksek baskılara karşı sağlam yapısı itibari ile hem ön dişlerde hem de arka dişlerde güvenle kullanılmaktadır.

Full Porselen (Empress) Kaplamalar: Basınç altında sıkıştırılmış kristal yapılı seramik çekirdek üzerine cam seramik pişirilerek elde edilen, dayanıklılığı arttırılmış porselendir. Tamamı seramikten oluşur. Metal alt yapı bulunmaması ve full seramik içerikli olması doğal dişlerin şeffaflığını, ışığı yansıtma ve geçirme özelliklerini taklit eder. Yapıştırıcıların da empress ve diş dokusuna uyumu, malzemelerin bukalemun etkisi istenen ideal rengi ve şeffaflığı sağlar. Doğal dişlerinizin tüm karakteristik özellikleri empress diş kaplamalarına aktarılabilir. Böylelikle doğal diş estetiği yakalanmış olur. Estetiğin önem kazandığı ön bölge kesici, küçük azı dişleri ve bu bölgedeki tek diş eksikliklerinde empress diş kaplamaları yapılır. Çiğneme kuvvetlerinin ve yan kuvvetlerin arttığı arka bölgeki büyük azı dişlerinde, yan yana birden fazla diş eksikliğinin bulunduğu ön bölge restorasyonlarda empress diş kaplamaları tercih edilmez. Bu durumlarda estetik ve daha yüksek dirence sahip zirkonyum diş kaplamaları ilk tercihtir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)