Estetik Varis Tedavisi

Yazar Serdar AkgünKalp Ve Damar Cerrahı • 20 Ekim 2022 • Yorumlar:

LAZER NEDİR?

Lazer İngilizce LASER (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) kelimelerinin baş harflerinden kısaltılarak tanımlanmış bir ışın tipidir. Lazer ışığı tek fazlı, tek renkli ve dağılmaksızın birbirlerine paralel yol alan ve fazlı bir ışıktır. Hedeflenen bölgenin dışındaki (selektif fototermoliz) dokulara zarar vermeyecek bir dalga boyu ve enerji kullanılır.

SELEKTİF FOTOTERMOLİZ: Hedef dokunun termal gevşeme zamanından (ışın uygulanan dokuda oluşan ısının % 50’sini çevreye iletmeden kaybetmesi için gereken zaman) daha az veya eşit sürede olacak şekilde o doku tarafından emilecek uygun dalga boyunda ışık uygulandığında çevre doku etkilenmeden hedef dokuda enerji oluşturulur.

Lazer tedavisinde amaç dalga boylarının hedef emilim spektrumu ile eşleştirilmesidir. Amaç kromoform ( derideki endojen kromoforlar : su, Hb, melanin ve keroten ) tarafından özgül olarak emilen bir dalga boyu uygulamak ve hedefteki ısı birikimini sağlayarak hedefin yok olmasını sağlamaktır.

Yüksek enerjili lazer ışığını absorbe eden kromofor yüksek miktarda ısı oluşturur ve kromoforda doku yıkımına neden olur. İdeal olarak amaçlanan ısı birikimin sadece hedefte olması ve komşu yapıların hiç ya da en az hasarı görmesidir.



LAZER TEDAVİSİNDEN SONRA İZ KALIR MI?

Lazer tedavisinden sonra kalıcı iz kalmaz. Farklı ve hassas cilt yapısına sahip olan kişilerde kızarıklık gibi geçici değişiklikler oluşabilir ve 2-3 hafta içinde kaybolur.

LAZER TEDAVİSİ HERKESE UYGULANABİLİR Mİ?

Lazer tedavisi öncesinde kişilerin ışık enerjisine olan karşı duyarlılıklarını görmek ve tedaviye yanıtı saptamak amacıyla test atışları yapılır. Bazı insanlar güneşte kolay yanarlar bazıları ise daha hassas olduklarından dolayı kızarırlar bu kişilerin cilt tiplerini belirler burada önemli olan kişilerin cilt tipleri belirlenerek uygun olan en düşük dozlardan başlayarak tedaviyi planlamaktır.

LAZER TEDAVİSİ NE KADAR SÜRER?

Lazer tedavisi kılcal damar varisleri için birden fazla seans şeklinde uygulanır. Tedavi seansları en az 2- 3 hafta aralıklar ile minimum 5-6 seans uygulanır.


TEDAVİ NE ZAMAN UYGULANMALIDIR?

Lazer tedavisi sonrasında güneşe çıkılması önerilmez. Güneşten korunacak kıyafetler ya da yüksek koruyucu faktörlü güneş kremleri kullanılmalıdır. Ayrıca koruyucu kremler de gerek iz gerekse tedavi konusunda yardımcı olmaktadırlar.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Serdar Akgün Kalp Ve Damar Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)