Et Beni

Yazar Altan KaranGenel Cerrah • 19 Mart 2018 • Yorumlar:

Benler vücutta derinin rengini veren ve melanosit denen hücrelerden kaynaklanır. Bunlar melanin denen bir madde salgılayarak derinin rengini verir. Bunların lokal olarak toplanmasıyla benler oluşur. Benler insan vücudunda her yerde görülebilir. Doğuştan olabildiği gibi sonradan da oluşabilir. Et benleri ise biraz daha farklıdır. Bunlar bazen ince bir sapla cilde bağlı cilt renginde veya biraz koyu kabartılardır. Bunlar zararsızdır ve hiçbir yakınmaya neden olmazlar. Oluştuktan sonra çok yavaş, ama sürekli büyürler. En çok siğillerle karışırlar. Siğiller cilde daha yapışıktır ve sapsızdır. Ayrıca üzeri pürtüklüdür. Bunların yüzeyi ise düzdür. Ayrıca siğiller virutik lezyonlardır. Bulaşıcıdır. Bunlarda böyle bir problem söz konusu değildir.

Et Beni Tedavisi

Et benlerinin neden oluştuğu bilinmemektedir. Oluşumunda kalıtsal faktörler suçlanmaktadır. Et benleri genelde vücudun sürtünen yerlerinde daha fazla görülmektedir. Buda cildin bir reaksiyonu diye düşünülmesine yol açmaktadır. En çok boyun, göğüs, koltuk altı, kasık bölgesi gibi yerlerde görülür.

Normal koşullarda estetik görünüm dışında herhangi yakınmaya neden olmazlar. Fakat bezen beslenmesi bozulabilir. Buna neden benin sapı etrafında dönerek kan dolaşımının bozulmasıdır. Bu durumda nekroz ve apseleşme olabilir. Buda ağrı ve kızarıklığa neden olur. Bazen de hastanın eline veya çamaşırlarına takılabilirler. Buda hastayı rahatsız eder.

Et beni kendi kendine geçmez. Çocuklarda görülen damar benleri dışında hiçbir ben kendiliğinden geçmez. İstenmeyen veya belirti veren et benlerinin tedavisi şarttır.

Tedavide çeşitli yöntemler vardır. Fakat eskiden uygulanan cerrahi tedavi artık günümüzde teknolojinin gelişmesi nedeniyle bırakılmıştır. Fakat bazı merkezlerde hala cerrahi işlem uygulanmaktadır. Bunlarda çok fazla iz kalır. Eliptik olarak çıkarılan bene konulan dikiş en az 1 cm’lik bir ize neden olmaktadır. Günümüzde bu benler ya elektrokoterle ya da radyofrekans yöntemi ile buharlaştırılmaktadırlar. Bunun için benin alt kısmına önce lokal anestezi uygulanır. Daha sonra radyofrekans ile kökünden ben buharlaştırılır. İşlem 2 dakika sürer. İşlem sonrası hasta hemen banyosunu yapabilir. Burada amaç ben alındıktan sonra yerinin deri düzeyine getirilmesidir.

Et benlerinin tedavisinde lazer ve krioterapi denilen dondurma yönteminin yararı olmaz. Çünkü ciltten kabarık lezyonlarda lazerin yararı olmamaktadır. Özellikle siğil tedavisinde kullanılan günümüzde yavaş yavaş bırakılan dondurma yöntemi normal ciltte de hasara yol açar. Bu nedenle yapılmamalıdır.

Benler alındıktan sonra yerinde bir kabuklanma olur. Kabuk yaklaşık 2 hasta içinde düşer ve yerini bir kırmızılığa bırakılır. 2-3 ay içinde de yenilenmiş deri çıkar.

Et benlerinde kanserleşme hemen hemen hiç görülmez. Kuşkulu vakalarda parça patolojiye gönderilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)