Et Benleri Obezite ile İlişkili Mi?

Yazar Fatma Arzu Kılıç • 13 Haziran 2023 • Yorumlar:

Et beni nedir?

Cilt üzerinde oluşan ince ve uzun çıkıntı şeklinde yapılardır. Kendi kitlelerinden daha küçük bir sapla deriye bağlantıları vardır. Boyutları çok küçük olabileceği gibi 1 cm ya da daha büyük boyutlara da ulaşabilir. Tek olabileceği gibi birden fazla sayıda da oluşabilir. Genellikle deri rengindedir ancak bazen kahverengi ya da morumsu renkte izlenir.

Et benleri vücutta en sık nerelerde yerleşir?

En sık göz kapakları ve çevresi, boyun, ense, koltuk altı, kasıklar da dahil vücudun her bölgesinde görülebilir.

Et benleri hangi yaş grubunda sık görülür?

30’lu yaşlarda daha sık oluşmakla birlikte her yaşta görülebilir. Gebelik döneminde ya da yaşla beraber sayılarında artış izlenebilir.

Et benlerinin oluşma sebepleri nelerdir?

Et benlerinin neden bazı bünyelerde daha sık oluştukları kesin olarak bilinmemektedir. En önemli faktörlerden biri genetik faktörlerdir. Ailesinde et beni olanlarda daha sık görülmektedir. Bunun yanı sıra bazı hormonal faktörler ve boyun-kasık gibi kıvrım bölgelerinde yerleşmesi nedeniyle sürtünme de sorumlu faktörler içinde sayılabilir. Yapılan son çalışmalarda et benlerinin obezite, diyabet , insülin direnci ve yüksek trigliserid düzeyleri ile ilişkili olduğu düşünülmektedir.

Et benlerinin ne gibi zararları vardır?

Et benleri genellikle zararsızdır. Çoğu hastanın bize başvurma nedeni kozmetik sebeplerdir. Ancak et benlerinin özellikle obezite ve insülin direnci ile ilişkili olması nedeniyle bazı hastalarda bu açılardan araştırma yapılması gerekebilir. 

Et benleri bulaşıcı mıdır?

Et benleri bulaşıcı özellik taşımaz. 

Et benleri kansere dönüşür mü?

Et benleri iyi huyludur. Derinin üst kısmının iyi huylu tümörleridir. Yavaşça büyüme gösterebilirler ancak kansere dönüşüm göstermezler.

Et benleri diğer cilt kanserleri ile karışabilir mi?

Evet, karışabilir. Her ne kadar tanı kolay gibi gözükse de hasta mutlaka Dermatoloji hekimine başvurmalı ve tanı doğrulanmalıdır. 

Et beni doğal yollarla tedavi edilebilir mi?

Et beninin  doğal yollar denilen elma sirkesi, limon suyu, sarımsak ya da Hindistan cevizi yağı gibi ürünlerle tedavisi mümkün değildir. 

Et beni olan kişilerin  yaptıkları hatalar nelerdir?

Et beninin elle koparılması, makasla/bıçakla kesilmesi, iple bağlanması ve çeşitli asidik sıvılarla yakılması kesinlikle hatalı uygulamalardır.

Et benim için hangi bölüme başvurmalıyım?

Diğer benlerden ayrımının yapılabilmesi, eşlik edebilecek hastalıkların araştırılması ve tedavi için uzman hekimine başvurmanız gerekir. 

Et benlerinde tedavi seçenekleri nelerdir?

Et benleri steril koşullarda kriyoterapi (dondurma), koter, cerrahi ya da lazer ablasyon yöntemleri ile başarıyla ve iz kalmaksızın tedavi edilebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)