ETİYOPYADAN EVİMİZE GELEN SAĞLIK: KAHVE

Yazar Deniz Zünbülcan AdıtatarDiyetisyen • 19 Aralık 2017 • Yorumlar:

Hiç düşündünüz mü? Etiyopyalı çiftçiler tesadüfen kahveyi bulmasaydı güzel sohbetlerimize hangi içecek eşlik edecekti? Hangi içeceğe kahveye yüklenen güzel anlamlar yüklenecekti? Hangi içeceğe 40 yıllık hatır sığardı ki bir fincan köpüklü kahveden başka?

Açıkçası kahve sever bir diyetisyen olarak ben kahvenin yerini başka bir içeceğe veremiyorum. Bunda tabi ki güzel sohbetlerin vazgeçilmezi olmasının, hoş kokulu bir içecek olmasının yanında fonksiyonel bir sağlık içeceği olmasının da etkisi var. Eminim sende günde en az bir fincan kahve içmeden kendine gelemiyorsun. Peki, fonksiyonel sağlık içeceği kahveyi ne kadar tanıyorsun? Şimdi sana kahvenin sağlık dolu dünyasından bahsedeceğim… Keyifli okumalar!

 

- Metabolizmanızı hızlandırır ve yağ yakımınızı kolaylaştırır!

Yapılan çalışmalar içilen kahvenin metabolizma hızınızı %3-11 oranında arttırdığını söylüyor. İçeriğinde ki kafein sayesinde adrenalin seviyesini ve spor performansını arttırır. Spordan yarım saat önce içeceğin kahve ile spordan %11-12 oranında daha fazla verim almaya ne dersin! Ara öğünlerinde de kahveye yer verebilirsin. Ancak burada dikkat etmen gereken kahvenin yalnız başına bir öğün olmadığı…

-Kahve iç enerjine enerji kat!


Kahvenin içerdiği kafein, norepinefrin ve dopamini aktif hale getirerek vücuduna ‘haydi canlan’ sinyalini verir. Yapılan çalışmalar kahvenin hafızanı, dikkatini ve bilişsel fonksiyonlarını arttırdığını söylüyor. Kafein bu etkisini ilk yudum içildikten 10 dakika sonra göstermeye başlıyor.

-Çağımızın hastalığı DEPRESYON!

Günden güne artan trafik, hava kirliliği, iş stresi derken hepimiz bazen kendimizi depresyonun ellerinde buluyoruz. Ve çoğumuz yalnızlığını, sıkıntısını bir fincan kahve ile paylaşıyor. Merak etmeyin! Yapılan araştırmalarda kahvenin böyle bir durumda imdadımıza yetiştiğini söylüyor. 2011 yılında Harvard toplum sağlığı, beslenme bölümünde yapılan çalışmaya göre günde 4 bardak kahve içen kadınlarda %20 daha düşük depresyon riski olduğu gözlemlenmiştir. 1970’ li yıllarda Tayland’da Afyon yerine kahve üretimi yapıldığını biliyor muydunuz?

-Güçlü bir antioksidan!

İçilen bir fincan kahvede ortalama 150-550 mg antioksidan bulunuyor. Evet! Haklısın çok yüksek. Hatta öyle ki yeşil çay ve kakaonun antioksidan içeriğinden de yüksek! Ve sana bir güzel haber daha bu özelliği ile kahve hücre hasarını önleyerek, seninle birlikte yaşlanmaya savaş açıyor. ☺

 

-Alzheimer’a yakalanmak istemeyen kahve içsin!

 

Nörolojik dejenerasyon hastalıklarında ilk sırada Alzheimer hastalığı bulunmaktadır. South Florida Üniversitesinde ve Miami Üniversitesinde 65 yaş ve üzeri kişilerde yapılan çalışmada kan kafein düzeyleri yüksek olan kişilerin Alzheimer’a daha geç yakalandığı gözlemlenmiştir.

 

-Eyvah! Kahve selülit yapıyor! (mu) ?

 

Her zaman duyuyoruz ‘Çok kahve içiyorum ama selülitim yok.’ ya da ‘Hiç kahve içmem neden bu kadar selülitim var?’ Bu soruların cevabını yapılan araştırmalar kısa bir süre önce vermiştir. Kahvenin içerdiği kafein yağı parçalayan enzimleri arttırmaktadır. Ve bu durum selülit gidermeye yardımcıdır.

 

NE KADAR VE NASIL İÇELİM?

 

Tamam anlaştık. Kahve gerçekten sağlık deposuymuş. Peki, ne kadar ve nasıl içelim diyorsan işte sana cevabı:

 

Önerilen günlük kafein tüketiminin üst limiti 400 mg’dır. Kahvenin içerik ve miktarına göre kafein oranı değişiklik göstermektedir. 1 fincan kahve ortalama 60-130 mg kafein içerir.

Kahvenin şekersiz, kremasız, süt tozu kullanılmadan yapılması önemli. Bu nedenle kahveni şekersiz veya sütlü tercih etmelisin. Kalori tasarrufu yapmak istiyorum diyorsan çözüm: Light süt kullanmak.

 

Eee o zaman… Bİ’ Kahve

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)