Evcil Hayvanların Çocukların Gelişiminde Etkisi

Yazar Nilüfer SekmenPsikolog • 23 Aralık 2020 • Yorumlar:

Çocuklar kendilerine koşulsuz sevgi ile bağlanılmasına ihtiyaç duyarlar. Nitekim evcil hayvanlarda aynı şekilde koşulsuz sevgi verirler. Yargılayıcı yaklaşamazlar. Evcil hayvanların Çocukların gelişiminde duygusal, sosyal, bilişsel ve dil gelişimine kadar birçok etkisi vardır. Birçok araştırmada bunu desteklemektedir. Peki, nasıl etkili olabiliyor? Biliyoruz ki; çocukların dili oyundur, oyuncaklardır. Çocukların yaşamında oyuncak çok önemlidir. Oyun yoluyla oyuncaklarla çocukla bağ kurabiliyoruz. Birçok oyuncak çocuğun gelişimi açısından en büyük etken. Bunlara örnek olarak hayvan figürleri, pelüşler, çocuklara yeni deneyimler göstermek öğretmek amacıyla birçok hayvan figüründen faydalanırız. Bu oyuncaklar sayesinde çocuk hakkında pek çok bilgi alınabilir, onları tanımak için bizlere de bir fırsat sunar. Çocuklar sırlarını paylaşabilir, kızgınlığını duygularını ifade etmekten kaçınmaz dile getirir. Evcil hayvanlarda bunlara öncelik tanır ve faydalı bir etkendir. Ya da hikâyeleştirme hayvanlar aracılığıyla da sağlayabiliriz Hayvanları taklit etmek, taklit ederken zıplamak, atlamak,onlar gibi hareket etmek çocukların vücut koordinasyonlarının gelişmesinde etkili olması ile beraber kas gelişimlerinde de önemli rol oynar. Öğrenmesi gereken yeni deneyimleri hikâyelerle somutlaştırır. Çocuklar da buna karşılık verirler(Power,1999). Deneyimlemenin ve tecrübe edinmesinin hazzını yaşarlar. Aynı şekilde banyo yaptırırken ördeklerle eşlik edilmesi tuvalet alışkanlıklarını kazandırma aşamasında sevdiği hayvanlardan bahsetmesi hikâyelerde bulunan hayvanlarla kendi hayatlarına onları da dâhil etmeleri çocuklara birçok olumlu etki kazandırır. Daha sonrasında çocuklar bunları somut olarak kendi hayatlarında evcil hayvanlarla bağ kurarak da kolaylaştırırlar. Doğa çocuklar için bir mesajdır. Onların yeni deneyimler elde etmeleri için güzel bir tecrübedir bu yüzden doğayla doğadaki canlılarla da bağ kurmaları onların bireyselleşme yolunda yol göstericidir(Melson&Fine.,2015).

Aynı zamanda evcil hayvanlarla etkileşiminde çocuklara bir şeyler öğretmenin insanlarla yardımlaşmanın ve onlara karşı kurduğu bağların ne kadar kuvvetli olduğunu bağlılık duygusunu nasıl aşıladığını keşfetmiş oluruz. Nasıl mı olur?

Çocuklar evcil hayvanlarla bağ kurduklarında onlara kendileri bir şeyler öğreterek deney imleyebiliyor öğrenme yetisini kazanma kendi içlerinde yaşadığı duyguları göstererek dışsallaştırmaya başlayabiliyorlar. Korkularını onun üzerinde deney imleyerek yenebilir. İnsanlarla oluşacak olan ilişkilerinde sevgiyi, korumayı, bağımsız olmayı öğrenmektedirler.

Araştırmalar da bunu desteklemekte olup, çocukların evcil hayvanlarla yaşamak onlarla etkileşim içinde olmalarının empati yeteneğini ve şefkati artırdığını da bizlere göstermektedir.( Ateş ve Gürsoy 2005).

Bazı çocuklarda kendi ifade etmekte zorlanan duygularını içinde bastıran, yalnızlaştıran, sosyalleşmekten çekinen, kardeş rekabeti oluşan, çocuklarda da çok büyük fayda sağlamaktadır. Bu çocuklar hayvanlarla bağ kurduklarında duygularını rahatlıkla ifade edebilir. Onlarla vakit geçirmekten keyif aldıkları için kendilerini iyi hissederler. Ve açıkça duygularını ifade eder ve sosyalleşebilirler. Öfke saldırganlık davranışlarıyla karşı karşıya kalınan çocuklarda da aynı şekilde hayvanlarla bağ kurdurmak onlara bu davranışın azaltılmasında empati ve sevginin oluşturulmasında etkili yollardan birisidir. Ailelere bu konuda önerim; çocuğunuzun hayvanlarla iletişiminde onlara fırsat verebilir destekleyebilirsiniz. Evde evcil hayvan besleme fikirleriniz varsa tabi ki deney imleyebilir. Çocuğunuzun üzerindeki etkisini olumlu açıdan keşfedebilirsiniz. Evcil hayvan çocuğunuzu yargılamadan sonuç almadan rahatlatacağından ötürü en iyi arkadaşı olabilir. Çocuğunuzun korkularını öfkesini sözel olarak ifade etmesi için güvenli bir alan oluşturur. Çocuklarınızı daha yakından tanımada da sizlere fırsat verebilmektedir.

Sevgiler

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nilüfer Sekmen Psikoloji, Aile Danışmanlığı Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)