Yeni Yıl Hedeflerinizi Nasıl Belirlemelisiniz?

Yazar Nilüfer SekmenPsikolog • 23 Aralık 2020 • Yorumlar:

2021’den beklentilerimiz planlarımız neler olmalı?

Biliyoruz ki hepimiz zorlu bir yıl geçirdik. Bir yılı daha geride bırakıyoruz. Hepimiz farklı planlar farklı hedefler düşünmüşüzdür belki de. Bu yıla başlarken farklı hayaller planlar kurmuşuzdur.fakat, umduğumuzdan çok farklı noktaya geldik. Ancak zorluklarla dolu mücadeleci bir yıl olsa da belki de hiç tahmin etmediğimiz güzel noktalara da gelmişizdir. Bazen sadece olumsuza odaklanabiliyoruz geçen yılın içerisinde yaşadığımız o yüzümüzde tebessüm bırakan anları unutabiliyoruz. O anlara da değer vermek bizim için kıymetli olmalı diye düşünüyorum. Geçirdiğimiz yıl ne olursa olsun acısı üzüntüsü sevinci coşkusu heyecanı karışıklığı belki de belirsizlikleriyle dolu olmuş olabilir. Her zaman ne olursa olsun yeniliği ve hayatımızda olmuş ya da olabilecek her türlü değişikliğe şefkatle kucak açmayı hepsine verecek bir şansımızın olduğunu düşünüyorum.

Bununla ilgili çok sevdiğim bir sözü sizinle paylaşmak istiyorum. Mutluluk hiçbir koşul; koşul veya kişi tarafından tanımlanmaz. Mutluluğunuzu hiçbir şeye bağlamalısınız. Mutlu olma seçimi her zaman sizin seçiminizdir. Bu seçimi yapın ve mutlu bir ruh geliştirin. Dr.Anil.Kr.Sinha.

Hayat seçimlerden ibaret ona verdiğimiz anlam da oluşturduğumuz duygular bizim elimizde bu seçimi biz yaparız. Ona anlamı da biz yükleriz. İnsanoğlu müthiş bir var oluş örneği biz var oldukça nefes aldıkça umut her zaman heybemizde olmalı. Şimdi, bir düşünelim yeni bir yıla kucak açıyoruz nelerin olmasını istiyoruz? Amaçlarımız neler? Bunları listeleyelim ne dersiniz?

Yeni bir yıla başlarken hedefler koymanın bizler için anlamı olmalı yeni ter temiz bir sayfa açmaya hazırlanalım. Denemediğimiz şeyleri denemeyi, belki de yapmaktan kendimizi alıkoyduğumuz hedeflere tekrar şans verme zamanıdır. Hayat bize fırsatlarıyla önümüze sunar bunları değerlendirmek bizim elimizde. O temiz sayfayı yeni umutlarla doldurmaya ne dersiniz? İnsanoğlunun hakimiyetini yitirmemesi önemlidir. ileriye dönük hedeflere kucak açmak insanı insan yapan en önemli faktörlerden birisidir. Ömrümüzden uzun hayallerimiz olmalı kendimizi dinlemeye içe dönmeye fırsat vermektir. Kendin olma zamanını yakalamak neler yapabilirim ne yapmalıyım demektir. Yaşadıklarımızı yaşananları bir boyuta koyma zamanı onu şekillendirmek güzelleştirmek bizim elimizde. Yazmak insana iyi gelir. Niyetlerimizi sunmak bizi mutlu edecek dileklerimizi nasıl bir insan olmak istediğimizi niyet etmek. Bunlar belki de kendimize olan güvenimizi umudumuzu tazelemek için bir yoldur.

Yazmış olduğum yazımda yeni yılda kendinizle olan hedeflerinizi belirlemek doğru ulaşılır hedefler belirlemenin öneminden bir hedefe ulaşmak için aslında nelere ihtiyacımız olur? Bunlardan kısaca bahsetmek istiyorum. 

Öncelikle montaıgne’nin şu sözünü çok kullanırım hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgâr yardım edemez. Hedefler neden önemlidir? Tanımlanmış hedefler algılarımızı etkiler sinir sistemimize bilinçaltı uyarısı verir. Ben tanımlanmış hedefleri ayakları olan hayallere benzetirim. Bizleri sonuca götürür. Amaç sahibi olabilmek için en büyük becerilerimizden biri olan gelecekteki sonuçlarımızı hayal edebilme elimizde olan olanakları nasıl şekillendirdiğimizi davranışlarımızı istenen sonuçları kendimizce yönlendirme gücü. Bunlar bizim bir hedefe sahip olmak için ne? ne zaman? nasıl yönlendireceğimizi bize sunuyor.

Genellikle, kendimize şunu söyleriz ben her yıl kendime yeni hedefler koyup tanımlasam da yapamıyorum diyorsanız bunun sebebi belki de bu zamana kadar kendinize koyduğunuz hedeflerin tanımlanmış doğru hedefler olmamasıdır. Belki de iç sesinizi dinlediğiniz takdirde hedefleriniz sizin istediğinizi değil de sizden istenilen ne onu yansıtıyordur. İç sese kulak vermek kendimizi dinlemek önemlidir. Bu sebepten ötürü davranışlarınızı yönlendirmede güçlük yaşamış olabilirsiniz. Kendinize bir kez daha şans vermek belirteceğim noktalara önem vererek liste oluşturmanız bunun için çabalamaya ne dersiniz?  Eğer yeni yıl hedeflerinize başarı ile güzel sonuçlarla ulaşıyorsanız, bu hedefleri hangi bakış açısıyla değerlendireceğiniz gözden geçirmek sizin için öncelik olabilir.

Listemizi oluşturmaya başlayalım kalem kağıtlarımız hazır bir şekilde temiz sayfaya adım için hazırlıklarımızı yapalım!!

İstemek inanmak

En önemli faktörlerden birisi ne istediğimizi düşünmek gerçekten bunu istiyorum diyebilmek onu tanımlamak önceliğimiz olmalı dile getirmek. Neyi başarmak istiyoruz? Ne olsun istiyoruz? Nasıl bir insanız ve nasıl bir insan olmayı istiyoruz? Bunları düşünün kendinizde gerçekten istediğiniz şeyleri not alın aklınızdan o an gelen şeyleri     dökün kâğıdınıza… Bunların cevaplarını gerçekten düşündüğünüzde yanıtlar sizin iki dudağınızın arasından dökülecektir. 

Seçenekler sunmak

Hazırladığınız listede sizi en çok motive edecek şeyleri yazın ve onları maddeler şeklinde belirleyin. Gerçek olan gerçekten olmasını istediğiniz şeyleri listenize öncelikli olarak belirleyin altını çizin. İçinize sinmeyenleri eleyin ki seçenekleri kendinize yaratın.

Sorumluk almak 

Hayat bizlere her zaman her istediğimizi sunmaz. Keşke her zaman her istediğimiz bir anda olsun isteriz. Fakat böyle bir dünya şuan için mümkün değil. Dolayısıyla, kendimize şunu söyleyelim; Bu hedeflerin gerçekleşmesi benim elimde. Gerçekten bunlara ulaşmak için çabalamazsam gerçek olamaz. Bunları gerçekleştirmek benim inancımla mümkün. Çabamla mümkün. Bunu kendimize fark ettirmeliyiz. Unutmayın; sorumluluklar bizim elimizde ona verdiğimiz çaba ve gayrette. Sorumlukların size ait olacağını listenize yazacağınız şeylerde öncelik tanıyın. Eğer, sizin sorumluluğunuzda değilse onu listenizden çıkarın. Maddeleri gözden geçirin. Ve en sade halini kendinize belirleyin.

Hedeflerimizi planlarımızı gerçekçi kılmak 

Listenizde yer verdiğiniz maddeleri şimdi gözden geçirme zamanı. Nasıl hedefler belirlemişsiniz? Gerçekleşmesi mümkün hedefler mi? Tanımlanmış gerçekçi hedefler mi? Ulaşılabilir mi? Çabanızla emeğinizle bunları başarmanız mümkün mü? Ulaşılabilir olmayan tanımlanmamış hedefleriniz varsa, onları ulaşılabilir olacak şekilde belirleyin. Net ve anlaşılır hedefler olmalı? Planlarınızı bunları gözden geçirerek belirleyin. Spor yapmaki sağlıklı beslenme ritüelleri oluşturmak gibi kendimizce belirlediğimiz hedeflere gerçeklik katmaktır. Ucu  açık hedefler değil de net anlaşılır olması değerli. Belirsizliğe yol açan hedefler zorlanmaya sebep olabilir. Örneğin; daha çok spor yapmak bunun hafta da 3 olduğunu belirtmek yılda şu kadar kitap okuduğunuzu belirtmek online kurslara kaydolmak 2 3 kez meditasyon yapmak aylık kendinize eğitim takvimleri çıkarmak ne kadar olduğunu ne sıklıkla olduğunu belirlemek gibi.. Bu hedefleri belirlemek sizlere nasıl yapabileceğiniz konusunda plan sunar. Harekete geçmek için somut hedefler bize yol göstericidir. Sizleri harekete geçirici şekilde olmasını listenizi yazarken deneyimlemeye fırsat tanıyın.

Motivasyon

Bu listeyi kendinize hazırlarken bile isteklendirme konusunda zorlanmalar yaşayabiliriz bu yüzden listeyi oluştururken motivasyonu artırmak için kendinize yapacağınız şeyler var. Yazının başında belirtmiştim tanımlanmış hedefleri ayakları olan hayallere benzetirim diye. Şimdi, listemizin başında gözlerimizi kapatalım ve düşünelim. Bir yıl sonra hayatın size istediklerinizi sunduğunu bu tanımladığınız hedefleri gerçekleştirdiğinizi hayal edin. Hayatınızda neler değişmiş? Nasıl bir durumdasınız istediğiniz şekilde mi? neler hissediyorsunuz? Aklınıza gelen olumlu duyguları düşünceleri yazın unutmayın; olumsuz düşünceler olumsuz duygular yaratır. Olumlu düşünceleri ele alalım yazalım altını çizip belirleyelim. Eğer yıl içerisinde motivasyonunuz düşerse bu hayal etme tekniğini gözden geçirelim tökezlediğimiz zamanlar olabilir ama umudu yeşertmek çaba ve sabır göstermek bizim elimizdedir.

Hepinize tanımlanmış ulaşılabilir hedefler belirlemek de yardımcı olmuşumdur umarım. Hedefler için kendinizden kaçmayın. Başlangıç sizin için bir adımdır. Onu gerçekleştirebilme seçimi de sizin elinizde. Listenizi hazırlarken keyifli vakit geçirmenizi dilerim.

Hepimiz için öncelikle sağlık dolu, belirsizliğin olmadığı, hedeflerimizin gerçekleştiği, umut dolu, umudu yeşertmenin keyifli olduğu, psikolojik dayanıklığımızın arttığı kendimizi ihmal etmediğimiz mutluluğu aramak için oradan oraya savrulmak yerine hayatın bize getirdiklerine odaklandığımız bir yıl olasını temenni ediyorum. Mutlu yıllar

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nilüfer Sekmen Psikoloji, Aile Danışmanlığı Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)