Evde Zayıflamanın Yolları

Yazar Gizem SoncuDiyetisyen • 24 Mart 2022 • Yorumlar:

Kış aylarında kilo alıyor fakat yaz aylarına enerji dolu girmeyi planlıyoruz. Yaz demek fit görünmek demek nasıl olsa. Siz de yaz geldiğinde, hemen toparlanmalıyım diyenlerdenseniz o zaman sizin için bazı önerilerim olacak. Spor salonuna gitmeye vaktiniz yoksa bile sakın üzülmeyin, evde zayıflamanın yolları da mümkün. Zayıflamak için illa spor salonlarına gitmeye veya büyük paralar harcamaya gerek yok. Ancak, tutarlı ve disiplinli olmak şart. Evet, şimdi hazırsanız sizi hedeflerinize ulaştıracak zayıflama önerilerine bir bakalım!

Bol Bol Su İçin

Artık herkesin bildiği ve bir klasik haline gelmiş olan su için önerisi benim için de bir numarada yer alıyor. Yemeklerden önce 1-2 bardak su içmek fazla yemenizin önüne geçiyor. Midenin bir bölümünü su ile doldurmak masaya oturduğunuzda daha az yemek yemenizi sağlıyor. Böylece ihtiyacınız olandan daha fazla tüketim sağlamamış oluyorsunuz.

Sabah Aç Karnına Sirkeli Veya Limonlu Su İçin!

 

Metabolizmanızın hızlı çalışması ve ihtiyaç duyduğunuz C vitaminini alabilmeniz için uyanır uyanmaz büyük bir bardak limonlu su içmeniz gerekiyor. Yani uyanır uyanmaz eliniz kahveye gidiyorsa bu söylediğimi hatırlamanızı tavsiye ederim. Eğer limon size iyi gelmiyorsa onun yerine 1 yemek kaşığı kadar elma sirkesi de ekleyebilirsiniz. Fakat uyarmam gereken bir nokta var; eğer mide problemleri yaşıyorsanız lütfen bu öneriyi pas geçin. Çünkü mide sorunu yaşayanlar için tavsiye etmediğim bir yöntemdir.

 

Porsiyonlarınızı Azaltın

 

Zayıflamak istiyorsanız o zaman hemen o büyük büyük servis tabaklarını rafa kaldırın ve yerine daha küçük olanları çıkarmaya başlayın. Az yemek istiyorsunuz ama tabaklarınız kocaman ve içine koyduklarınız midenizden önce gözünüzü doyurmuyor. İşte bu noktada hemen tabaklarınızı bir küçükleriyle değiştirmek gerekiyor. Hem gözümüzü hem de midemizi doyurmak için bu adım oldukça önemli ve etkili.

 

Yemeklerinizin Yanına Büyük Bir Kase Salata Ekleyin

 

Diyette olmasanız dahi yemeklerinizin yanına 1 kase kadar salata eklemek sizi formda tutacaktır. Hem yemek istediklerinizi yemiş hem de doymuş olmak için bu yöntemi alışkanlık haline getirmelisiniz. Salatalarınıza sos olarak ise 1 yemek kaşığı limon ve elma sirkesi kullanmak tercihinizi daha sağlıklı hale getirecektir. Küçük porsiyonlar ve bol salatalar sizi oldukça rahatlatacak.

 

Ara Öğünlerde Taze Meyve Tüketin

 

Peki neden kuru meyve değil diyorsanız? Çünkü kuru meyveler sağlıklı olsalar dahi kilo verme sürecinde uzak durulması gereken seçeneklerden. Kuru meyvelerin kalorileri ve içerdikleri şeker oranları daha yüksek olduğundan taze meyveler daha cazip durumda. Bu bakımdan yanınızda mutlaka taze meyve bulundurmanız ve ara öğün yapmanız çok daha faydalı. Pratik olduğu için de ayrıca tercih sebebi. Ara öğünlerde meyve tüketmek, enerjinizi kazanmanız açısından da etkili. Yine de taze meyveler konusunda porsiyonları aşmayın ki kısmaya çalıştığınız fazla kaloriler burdan gelmesin.

 

Bitter Çikolata Tercih Edin

 

Tatlılardan ve atıştırmalıklardan asla vazgeçemiyorsanız onların yerine daha masumlarını tercih etmek iyi olacaktır. Kilo verme sürecinde pastalar, kekler hatta sütlü çikolatalar ne yazık ki yasak! Fakat onların yerine 1-2 parça bitter çikolata bu isteğinizin üstesinden gelecektir. Üstelik alacağınız kalorilerin azalmasını da sağlar.


 

Her Sabah Mekik Çekin

 

Evde zayıflıyor olabiliriz ama bu hareketsiz kalacağımız anlamına gelmez. Çünkü, egzersiz hepimizin hayatında önemli bir parça haline gelmiş durumda. İşte bu sebeple sabah uyanır uyanmaz mekik pozisyonuna gelerek 10-15 mekik çekmek size çok fayda sağlayacak. İsterseniz sonrasında bu sayıları arttırabilirsiniz.

 

Merdiven Çıkın

 

İnanın kilo vermek çok kolay. Merdiven inip çıkmak size düzenli spora gider gibi yarar sağlayacaktır. Üstelik spor salonlarından alacağınız verimin daha fazlasını bu yöntemle elde etmeniz de mümkün. Gün içinde asansör kullanımlarınızı merdivenlerle değiştirirseniz o zaman ne demek istediğimi anlayacaksınız. Üstelik merdiven çıkmak, basen ve bacaklardaki yağların da erimesini sağlayarak dayanıklılığınızı arttıracak.

 

Ara Öğünleri Atlamayın

 

Aç kalmak zayıflama süreçlerinde yapılan en büyük hata. Çünkü siz kendinizi aç bıraktığınızda sindirim sisteminiz besin harcamama moduna geçiyor. Yani metabolizmanız anında yavaşlıyor. Bunun sonucunda ise hemen yedikleriniz depolanmaya başlıyor. Fakat sık aralıklarla düşük kaloriler almak metabolizmanızı hızlandırarak sindirim fonksiyonlarınızı çalıştırıyor.

 

Bol Protein Ve Lif İçeren Atıştırmalıklar Tercih Edin

 

Az yemek kadar neyi ne kadar yediğiniz de önemli. Eğer zayıflama sürecinde bol protein içeren besinleri tercih ederseniz o zaman daha uzun tokluklar yaşarsınız. Bol lifli besinler sayesinde de sindirim sisteminizin hızını arttırırsınız. Tüm bunların yanında, karbonhidrat yönünden düşük besinleri tercih etmek vücutta yağ depolanmasını azaltacağından kan şekeri de kontrol altına alarak denge sağlar. Hepsi bir araya geldiğinde de çok hızlı kilo kaybı meydana gelmeye başlar.

 

Akşam Yemeğini Hafif Geçirin

 

Kilo vermek istiyorsanız o zaman yapmanız gereken şey akşam yemeklerinde kontrollü olmak. Sabah mutlaka doyurucu bir kahvaltı tercih edin. Öğle yemekleriniz yine besleyici ve doyurucu olsun. Fakat akşam yemekleriniz zeytinyağlı hafif öğünlerle geçsin ki zayıflama çabanız olumlu sonuçlansın. Yani akşam yemeklerinde bol kalorilerden mümkün olduğunca uzak durun!

 

Akşam Yemeğinizi Erken Yiyin

 

Eğer kilo vermek istiyorsanız o zaman akşam yemeklerinizi en geç 7’de yemiş olmanız gerekiyor. Belki sonrasında hafif bir ara öğün tercih edebilirsiniz o sizin uyku saatinize göre değişkenlik gösterebilir. Belki de bir porsiyon meyve tüketmek istersiniz, oda uygun olur. Yeterki o saate kadar yemek faslını sonlandırın. En önemlisi de uykuya geçmeden 2-2.5 saat önce yeme işlemini tamamen durdurun.

 

Ortalama 7 Saat Uyuyun

 

Az uyumak gün içindeki verimi oldukça düşürüyor. Verim düştüğünde ise insanlar enerji kazanmak için kalorili atıştırmalıklara yöneliyor. Hatta fazlaca çay ve kahve tüketimi başlıyor. İşte bu seçimler kilo verme sürecini oldukça olumsuz etkiliyor. Bunun için günde 7 saat uyumaya ve iyice dinlenmeye özen gösterin.

 

Kahvaltıda Yumurta Tercih Edin

 

Kahvaltı günün en önemli öğünü olduğundan doğru seçimler yapmak oldukça önemli. Protein yönünden zengin beslenmek gün içinde size çok iyi hissettirecek. Sabahları 1-2 yumurta ile yapılan omletler gün boyu tokluk sürenizi uzatmış olacak. Tok ve dinç hissetmeniz ise sizi atıştırma ihtiyacına sürüklemeyecek.

 

Yoğurt Vazgeçilmez Tercihlerinizden Olsun

 

Kilo verme sürecinin en önemli yardımcısı olduğundan mutlaka sık sık tüketilmelidir. Bol protein ve kalsiyum içermesi yönünden, diğer besinlere göre daha uzun süre tokluk sağlayacaktır. Aynı zamanda metabolizma hızlandırma, idrar söktürme ve ödem attırma özellikleri göz önüne alındığında bizim için vazgeçilmez olacaktır. Ara öğünlerde ve akşam yemeklerine ilave olarak yoğurt tüketmeyi unutmayın.

 

Zeytinyağı Tüketin

 

Zeytinyağları vücudumuzun ihtiyaç duyduğu pek çok vitamin ve minerali bize sunuyor. Aynı zamanda, yüksek oranda D vitamini içermesi sizi güçlü hissettirmek konusunda bire bir. Uzun süre tokluk sağlaması ve sindirim sistemini çok iyi çalıştırması da diğer cazibeli özelliklerinden. Zeytinyağı sayesinde metabolizmanız hızlanacak, bağışıklık sisteminiz güçlenecek ve zararlı toksinler vücudunuzdan atılacak.

 

Yağsız Balık Ve Et Tercih Edin

 

Kilo verme sürecinde yeterli protein alımı oldukça önemli. Et ve balık bu sürecin en iyi seçimlerinden olacaktır. Özellikle etin sindirimi diğer besinlere göre oldukça uzun olduğundan midede yarattığı tokluk hissi daha fazla olacaktır. Tokluk uzun oldukça da atıştırma isteği azalacaktır. Bu seçenekleri tercih ederken de yağsız seçimler daha uygun olacaktır.

 

Bitki Çayı Tüketimini Alışkanlık Haline Getirin

 

Kilo verme sürecinde bütün asitli ve zararlı içecekleri hayatınızdan çıkarın. Daha sonra onların yerine sağlıklı seçenekler yerleştirin. Özellikle bitki çaylarını günde 3-4 fincan kadar tercih edin. Hem metabolizmanız hızlanacak, hem sindirim sisteminiz rahatlayacak hem de tokluk hissiniz artacaktır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)