EVLİLİK KARARINDASINIZ UYGULAMAYA GEÇMEDEN ÖNCE ….

Yazar Ece ErgürPsikiyatrist • 7 Kasım 2016 • Yorumlar:

Bir daha dünyaya gelsem yine seninle evli olmak isterim . Bu mucizevi bir söylem ne büyük keyiftir ne büyük mutluluktur bunu söyleyebilen ve bunu duyan için , aynı duygu ve düşünceler içinde iseniz ….

Hiç birimiz ben üç yıl , beş yıl vesaire…. sonra evliliğimi bitiririm ayrılırım diyerek başlamıyoruz birlikteliğimize , mutlu olacağımıza inanarak adım atıyoruz bu önemli adımı atarken bazı şeylerin önceden farkında olmak varsaymaktan daha çok keyifli ve sağlıklı mutlu bir beraberlik yaşamayı sağlamakta. Düşündüğümüz varsaydıklarımızla yaşadıklarımız arasında farklar olmakta… Şimdiye dek size sorulan sorulardan kaçını evet diyerek yanıtladınız ve kaç defa evet diyerek yanıt almayı istediniz bilemiyorum ….. Evet diyerek hayatınızın yönünü akışını etkileyen çok önemli bir karardır evlilik .. Ben bu kararı durağan bir suya damlatılan suyun hareler oluşturmasına benzetiyorum . Olumlu yada olumsuz boyutlarda kendinize ve çevreye etkileri olmakta aldığınız kararın …hatta bebek sahibi olarak topluma sağlıklı ve yararlı bireyler yetiştirmenizde de bu kararınızın etki ve yansımaları olacaktır….

Çok nadir bir karardır sizin bireysel olarak başladığınız bir birlikteliğe istemiyorum bitsin dediğinizde ancak kanunlar izin verdiğinde ayrılabilmektesiniz, aile mahkemeleri ve pek çok prosedür sonrasında (varsa mal , çocukların paylaşımı gibi) size kanunen bundan sonra birlikte yaşamayacaksınız hakkı tanınmaktadır.

Şimdi sizin gözünüzü de korkutmak istemiyorum elbette evlilik gerçekten çok hoş bir kurum uyum, uzlaşım hoşgörü, sevgi, saygı içinde yaşanabiliyorsa … Kadın ve erkeği sağlıklı ve mutlu kılan bir seçim, her iki tarafta bu birlikteliği sürdürmek istediğinde ….

Neden evlilik kararı aldığınızın farkında olmanız; kendi bireyselliğinizde değerlendirilmesi ve farkına varmak daha kaliteli keyifli mutlu yaşayabilmenizde ve karşınıza çıkacak sorunlarla etkin çözümler üreten bir çift olabilmenizde oldukça yardımcı olmaktadır.

Yeni flört eden çiftler başkalarına sevgililerinden bahsederken dikkatimi çekiyor ‘ Pek çok konuda ortak yönümüz var’ diyorlar hatta evlilik kararına giden çiftlerde çok benzer olduklarını düşünüyorlar oysaki evlilik ve birliktelikteler de ilişkinin süregitmesine en önemli etken farklılıkların kabul edilebilmesidir.

Karşınızdaki kişiyi olduğu gibi kabul edip edemediğinizin kararıdır. İlişkilerin ilk dönemlerinde nişanlılıkta kişiler bazı sorun olacağına inandıkları konu ve olaylarda karşı tarafı değiştirebileceklerine olan inançları ve çabaları sebebi ile evlilik yaşantılarında sorun yaşamaya başlıyorlar . Elbette insanlar birlikte yaşarken bir uyum içinde olmaya çalışıyor ancak bu birinin diğerini kendi istediği doğrultuda değiştirebileceği anlamına gelmiyor .

Birlikteliklerde – evliliklerde çok önemli bir etken bağımlılık ve bağılılık kavramları – yaşantılarından, hangisi üzerine temellendirilmiş olduğudur. Bu kavramların içlerini ekonomik ve duygusal olarak düşünebilirsiniz. Bağımlılık zorunluluğu beraberinde getirmekte; kişi kendisine ve karşısındakine yabancılaşmakta, bağlılıkta ise özgürce ve isteyerek birlikte olmak ve gerektiğinde birbirinden birbirine zarar vermeden ayrılabilmeyi beraberinde getirmektedir.

Evlilik kararı aldığınızda uygulamaya geçmeden önce kendinizi tanımak , ihtiyaçlarınızın farkına varabilmek adına bu alanda çalışan uzmanla bireysel görüşmeler yapmanızı öneririm . Çünkü bazı soruların cevapları hele bu derecede önemli bir kararla hayatınızı ve karşınızdakinin hayatını etkileyecek ise profesyonel danışmanlık ve eğitime ihtiyacınız mutlak olacaktır.

Bizim kültürümüzde daha çok bireyler yanında bir başka deyişle aileler evlenir. İletişim çok önemli bir etkendir evlilikte. Kişiler arası iletişim (kendi aileniz ile , evliliği düşündüğünüz kişinin ailesi ile , eşiniz olacak kişi ile ), karşı cinsle olan iletişiminiz, daha kolaylık yada zorluk yaşatır seçtiğiniz iletişim tarzınız .

Evlilikteki çok önemli diğer konu cinsel yaşantı hakkındaki eksik ve yanlış bilgilerinizdir. Bu konulara yönelik aldığınız evlilik öncesi danışmanlıkla problem yaşamadan , önceden sorun olmaktan çıkarabilirsiniz. Eğer yaşadığınız cinsel fonksiyon bozuklukları varsa bunlar evlilik ten önce tedavi edilmelidir. Kadın ve erkekte görülen cinsel fonksiyon bozukluklarına kısaca değinilecek olduğunda; Kadınlarda rastlanılan ve yalnızca bizim ülkemizde görülen bir rahatsızlık olarak vajinusmus tanısı pek çok genç hanımın korkulu rüyası hatta çiftin evlilik yaşantısını etkileyen önemli bir sorundur.

Vajinusmus da ; Cinsel birleşmeden korkmak , kasların istem dışı kasılmasıdır. Kadın doğum uzmanı tarafından genital yapısında normal dışı bir oluşum olmadığı tespit edildikten sonra Vajinusmus tanısı üzerine karar kılındığında ; tamamen psikoterapi ile tedavisi olan bir rahatsızlıktır. Bu konuda çok yanlış uygulamalar yapılmaktadır. Ağrı kesici vermek , lokal anestezi vermek, hipnoz gb .. Erkeklerde ise erektil disfonksiyon (penisin cinsel birlikteliği sağlayabilecek duruma gelememesi ya da primer ejekülasyon- erken boşalma gibi sorunlar sık karşılaşılan sorunlar arasındadır. Böyle bir duruma üroloji uzmanın yaptığı fizyolojik muayene ve tetkikler sonucunda organik etken bulunmadığında ilaç ve psikoterapi destekli tedavi sağlanmaktadır. Kadın ve erkeğin karşılaştığı sorunlarda Bilişsel davranışçı psikoterapi uygulamaları kısa sürede oldukça iyi sonuçlar vermektedir

EVLİLİK ÖNCESİNDE!!!!!

Lütfen bir kağıt kalem alın ve aşağıdaki soruları yazarak yanıtlayın. Daha sonra yanıtladığınız bu soruları partnerinize verin hatta aynı şeyi kendisinin yapmasını isteyin . Tahmin ediyorum henüz farkına varmadığınız kendiniz ve karşınızdaki ile ilgili pek çok durum duygu düşünce hakkında fikir sahibi olacaksınız. Daha iyi bir teklifle bu çalışmanın daha detaylı ve geniş kapsamlısını konun uzmanı ile çift olarak görüşmeniz , eğitimler- bilgiler almanızdır.

1. Kendinizde beğendiğiniz ve beğenmediğiniz yönleriniz

2. Başkalarının sizde beğendiği ve beğenmediği yönleriniz

3. Kendinize neden evlenmek istediğinizi sorun

4. Nasıl bir evliliğiniz olsun istiyorsunuz- hayal ediyorsunuz

5. Nasıl bir partner ile evli olmayı hayal ediyorsunuz

6. Birlikteliğiniz bağlılık mı bağımlılık mı üzerine temellenmiş

7. Şu an birlikte olduğunuz partnerinizle ortak ve farklı olduğunuzu düşündüğünüz yönleriniz neler

8. Farklı olduğunuz yönlerden en çok hangileri sizi rahatsız ediyor

9. Sizce karşınızdaki sizinle neden evleniyor

10. Siz karşınızdaki ile neden evlenmek istiyorsunuz

11. Anne ve babanızın evliliği nasıldı , onların evliliklerinde beğendiğiniz beğenmediğiniz yönler neler

12. Partnerinizin ailesi ile olan uyumunuz yakınlığınız (iletişim ve anlayış)

13. Partnerinizin sizin aileniz ile olan uyumu yakınlığı (iletişim anlayış)

14. Partnerinizle daha çok hangi konularda sorun çıkar ve tartışırsınız

15. Partnerinizle aranızda çıkan sorunların çözümünde ulandığınız yöntemler ne kadar sorun çözmenize

yardımcı

16. Birlikte yaşamaya başladığınızda finansal konulara bakışınız ve planlarınız

17. İnanç (dini değil) yaşam felsefeniz ve değer yargılarınızdaki ortaklık ve farklılıklar

18. Bireysel kariyer planınız ve evliliğinizin kesiştiği noktalar

19. Birbirinize duyduğunuz güven - kıskançlık

20. Kendinize ve birlikteliğinize ayırdığınız zamanlardan memnuniyetiniz

21. Tensel – cinsel uyumunuz hakkında farkındalığınız , cinsel yaşam hakkındaki bilgilerinizin yeterliliği

22. Bebek sahibi olmanıza yönelik a. isteğiniz ne kadar süre sonra ve nelerden sonra böyle bir karar almayı uygun görürsünüz b. Partnerinizin bu konudaki görüşleri ve istekliliği hakkındaki düşünceniz (tahmininiz)

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)

Yazar

Ece Ergür

Psikoloji Uzm. Kl. Psk.

Randevu al