Excimer Lazer Nedir?

Yazar Ogün OlayGöz Doktoru • 25 Nisan 2019 • Yorumlar:

ArF(Helyum+premix) gazı kullanarak 193 mm dalga boyunda ultraviyole ışık üreten bir cihaz, Işığın düştüğü yerdeki kornea dokusunun molekülleri arasındaki kimyasal bağları kopartarak dokuyu çevre dokulara zarar vermeden ortadan kaldırıyor. Bu sayede kırma kusurunu oluşturan şekil bozukluğu düzeltilmekte, korneanın kırıcılığı değiştirilmekte ve kişi gözlük veya kontakt lens kullanmadan net bir görüş elde edilebilmektedir.
Lazer göz ameliyatı ile; miyop astigmat miyop-astigmat ve hipermetrop bozuklukları tedavi edilebiliyor. Astigmat ve hipermetrop da artık özel aparatlar kullanılarak tedavi edilebiliyor.

Herkes lazerle göz ameliyatı olur denemez. Gözün yapısının lazere uygun olması çok önemli. Her şeyden önce ayrıntılı bir muayeneye ihtiyaç vardır. Kişinin en iyi gördüğü gözlük numaraları tespit ediliyor ve gözün retina tabakasına bakılıyor. Retinanın durumu özellikle miyop gözler için çok önemli. Çünkü yüksek miyop olan gözün retinasında yırtık ve delik olma riski normal gözlere oranla daha yüksektir. Eğer böyle bir durum varsa Argon laser ile tedavi ediliyor. Problem ortadan kalktıktan sonra diğer tetkiklere devam ediliyor. İkinci önemli araştırma kornea dokusunun özelliklerini yapısını ve kalınlığını tespit etmeye yöneliktir. Eğer tüm veriler uygunsa ameliyata karar veriliyor. Genellikle kabaca bu lazer ameliyatını olabilecek veya olamayacakları şu şekilde gruplara ayırabiliriz
Kimler Lazerle göz Ameliyatı Olabilir:
* 18 yaşını doldurmuş olanlar.
* Son iki yılda göz derecesi 0.50 dereceden fazla değişmemiş olanlar
* En fazla 10 dereceye kadar miyopi 7 dereceye kadar astigmat ya da 7 derece kadar hipermetropisi olanlar(Bazı otoriteler bu kriterleri hala tartışmaktadır).
* Kornea kalınlığı yeterli kalınlıkta ve dokusu sağlam olanlar.
* Yumuşak kontakt lens kullanılıyorsa ameliyattan en az 10; sert kontakt lens kullanılıyorsa 20 gün önce kullanımı bırakanlar.
Kimler Lazerle Göz Ameliyatı Olamaz:
* Romatizmal hastalıkları olanlar.
* Kalp hastaları.
* Diyabet hastaları.
* Hamile ya da bebek emziren kadınlar.
* Daha önce gözlerinden ameliyat olanlar.
* Keratokonus hastaları.
* Göz tansiyonu olanlar.
* Katarakt gibi ağır göz problemi olanlar.
Göz tembelliği ve şaşılık lazer ameliyatının yapılmasına engel değildir. Göz tembelliği olan göz ameliyat öncesi gözlük ve lensle ne kadar iyi görüyorsa ameliyat sonrası onlar olmadan ancak o kadar görebilecektir. Yani lazer ameliyatı kişiyi gözlük ve lensten kurtarıyor ancak tembelliği tedavi etmiyor. Şaşılığı olan kişiler ise önce şaşılık tedavisi görüyor daha sonra kırma kusurları tedavi ediliyor. Eğer gözdeki kayma miktarı çok fazla değilse kişi gözlük taktığında bu kayma fark edilmiyorsa lazerle tedaviden sonra gözlük ve kaymadan kurtulmak mümkün olabiliyor.
Lazerle göz ameliyatı süresi yaklaşık 7-8 dakika sürüyor. Lazer operasyonunun süresi ise 25-30 saniye kadar.
Müdahale esnasında ağrı ve acı hissedilmez lokal anestezi kullanılır. Ameliyat sonrası hastanede yatmak gerekmiyor. Operasyondan sonra kişi evine gönderiliyor.

Excimer Lazer sonrası hastalarda en sık görülebilecek sıkıntılardan bahsedecek olursak, lasik sonrasında hastalardaki gece görme şikayetlerinin ve kontrast görme azalmasının diğer yöntemlere göre daha fazla olduğu, kuruma eğilimlerinin arttığı, 40 yaş üzeri hastalarda bir süre sonra yakın okumada gözlük ihtiyacının tekrar oluşabildiği durumlarıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)