Oftalmomiyazis Nedir?

Yazar Ogün OlayGöz Doktoru • 25 Nisan 2019 • Yorumlar:

Oftalmomiyazis –Halk arasındaki adıyla (Lura) veya (Kumacık), sineğinden atılan larva veya kurt formuyla, gözün beyaz kısmını kaplayan zar, yani konjonktivanın veya kapaklarıyla temasından kaynaklanan hızlı gelişen bir göz rahatsızlığıdır. Miyaz sinekleri adı verilen ve Diphtera takımının, Schizophora serisine ait organizmalar tarafından oluşturulur.

Oestrus ovislarvası dünyadaki en sık rastlanılan oftalmomiyazis sebebidir. Olgun larvalar yeryüzüne düşer ve kozaya girer, Üç ile altı hafta sonra kozadan çıkar ve hayat döngüsü devam eder. Erişkin sinekler 12 mm boyutunda ve siyah-kahverengi renktedir. İnsan bu döngüde tesadüfi bir konaktır .

Larvalar genellikle kapak ve konjonktivaya yerleşmekteyken nadir olarak konjonktiva ve göz küresini (globu) delebilirler. O zaman orbital oftalmomiyazis veya oftalmomiyazis interna olarak tanımlanmakta ve körlüğe kadar giden sonuçlar doğurabilmektedir. Yüzeysel (externa) Oftalmomiyazis genellikle kendini sınırlamaktadır. Klinik belirti olarak gözde şiddetli yanma,yabancı cisim hissi, yaşarma,kanlanma ve hızlı şişme gözlenir,bu duruma maruz kalan kişi çoğu zaman hayvancılıkla uğraşan bireyler olduğundan  gözüne sineğin kurt attığını fark ederler. Oftalmomiyazis dünyanın pek çok yerinde görülmekle birlikte özellikle az gelişmiş, çiftlik hayvanlarının yaygın olduğu alanlarda daha sık olarak görülmektedir. Olgun ovis sineği yumurtaları koyun ve keçilerin burun deliklerinin kenarına bırakır En sık olarak Orta doğu, Afrika ve Orta Amerika’da gözlenmektedir. Gözün oftalmomiyasisi bölgemizde nadir de olsa karşılaşılabilen, ancak tanısı dikkatli bir göz muayenesiyle konabilen paraziter bir hastalıktır, bahar ve yaz aylarında görülür.

Tedavisi derhal göz doktoruna başvurularak yapılmalıdır. Ağrı kesici damla yardımıyla gözden larvaların (kurtçukların) ayıklanması daha sonra antibiyotikli ve ağrı, şişliği önleyen damlaların verilmesiyle 1-2 gün içerisinde semptomlar azalır ve biter.

Son zamanlarda şehirlerde yaşayan vatandaşlarda da olgulara rastlanmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)