GAPS Diyeti

Yazar Elif Nur BaşaranDiyetisyen • 7 Eylül 2020 • Yorumlar:

Herkese merhaba. Çocuk beslenmesinden sonra sizlere hem çocukların hem de yetişkinlerin hastalık tedavisinde uygulayacağı Gaps Diyeti’nden bahsedeceğim.

Üniversitenin son yılında bir gazete yazısında denk gelmiştim Gaps Diyeti’ne. Oldukça ilgimi çekmişti... Kendim biraz araştırma yaptıktan sonra geçtiğimiz Nisan ayında eğitimine katılma fırsatı buldum. Ve eğitim sonrası beslenmeye bakış açım biraz daha değişti... Umarım bu farklı beslenme metodu sizlerinde ilgisini çeker.

Gaps Diyeti Nedir? 

 

Gaps Diyetinin temeli bağırsaklara dayanıyor. Bağırsak geçirgenliği tedavi edildiğinde kronik hastalıkların da tedavi edileceğini savunuyor. Bu hastalıklara otizm de dahil…

 Gaps Diyeti üzerine çalışan Dr.Natasha, otizmli çocuklarla çalışıyordu. Ve otizmli yüzlerce çocuk hasta gördükten sonra çocuklarda otizm yanında başka problemlerinde olduğunu keşfetti. Bu problemler de genellikte bağırsak temelliydi. Sindirim güçlüğü, ishal, karında şişlik, karbonhidratlı besinlere eğilim, yeme bozukluğu, sakarlık, hiperaktivite gibi... Tüm bu problemler aslında bağırsak ile ilgiliydi ve bağırsak yapısı tamir edildiğinde hastalık da yavaş yavaş tamir edilecekti.  O nedenle 7 yaş öncesi otizmli çocuklarla bile bu diyet sayesinde çok güzel sonuçlar alıyoruz…

 

Otizm Gibi Bağırsakta Başlayan Birçok Hastalık Var

 

Nedir Bu Hastalıklar ? 

 

    Bu hastalıkları bağırsak ve psikoloji sendromu  ve bağırsak ve fizyoloji sendromu olarak ikiye ayırıyoruz. 

Otizm, bağırsak ve psikoloji sendromunda yer alıyor. Otizmin yanında, şizofreni, öğrenme güçlüğü, bipolar bozukluk gibi rahatsızlıklar da gapse uygundur. Bağırsak ve fizyolojik hastalıklar olarak da, MS hastaları, ALS hastaları, egzema, astım, çölyak, fibromiyalji ve endokrin hastaları bu diyeti yapabilir. 



 

Diyet Nasıl Yapılır, Hangi Besinler Vardır?


 

Diyet iki aşamadan oluşmaktadır. Hastalığın seyrine göre diyetin hangi aşamadan başlanacağına uzman kontrolünde karar verilir. Ve diyet ile bu tip hastalarda olan kabızlık veya ishal, karın şişliği, yemekten sonra hazımsızlık gibi bulgular günden güne azalır… 

 

İşlenmiş Gıdalara Hayır

Diyette işlenmiş, paketli gıdaların hepsi yasaktır… et suyu- tavuk suyu tabletler, çikolata, sallama çay, gazlı içecekler, granül ( hazır) kahve, kavrulmuş kuruyemiş, ketçap, früktoz şurubu, makarna, kuskus, konserve meyveler, sosis, sucuk…

 

Glutensiz Bir Diyettir, Buğday Unu Yoktur

Badem unu, mercimek unu gibi unlar kullanılabilir… Yulaf da yasaklar arasındadır. 

 

Ticari Yoğurtlar ve Süt Yasaktır

Evde mayalanmış yoğurt veya kefir kullanılır. 

 

Tahıllar Ve Patates de  Yasaktır

 

Diyette En Çok Kullanılan Besinler 

Et ve kemik suları, lahana turşusu suyu, meyvelerden yapılmış smothieler, kavrulmamış kuruyemişler, elma sirkesi, kefir, ev yoğurdudur … 

 

En Çok Yapılan Hatalar

Ufak bir yudum da olsa tedavi sırasında yasak olan besinlerden tüketmek, bağırsak yapısını tam düzeltmeye çalışırken yapıyı tekrar bozacaktır. Bu nedenle eğer çocuğa diyet yaptırılıyorsa, ebeveyn oldukça dikkatli olmalıdır. 

 

Bu yazımda sizlere Gaps Diyeti hakkında bilgiler aktarmaya çalıştım. Yazımda bahsettiğim hastalıklardan birine sahipseniz siz de bu diyete uygun olabilirsiniz. Hastalıklarınıza beslenme ile şifa bulmanız dileğimle… 

Sağlıklı ve fit günler diliyorum…

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)