GASTRİT- ÜLSER ve MİDE KORUYUCU KULLANIMI

Gastrit ve ülser şikayeti olan hastalar çoğunlukla hekime başvurmadan bir mide koruyucu ilaç kullanmaya başlamaktadır. Mide koruyucu diye isimlendirilen bu ilaçlar midenin asit salgılanmasını durdurarak etki etmektedirler. Asit olmayan bir ortamda özellikle protein içeren gıdaların sindirimi bozulmaktadır. İlaçların yan etkileri de göze alındığında gelişigüzel kullanılmaları yarardan çok zarar vermektedir.

Gastrit ve ülser gibi hastalıkların nedenlerine baktığımızda, büyük çoğunluğuna Helikobakter pilori isimli bir bakteri yolaçmaktadır. Bu bakteri asidik ortamda yaşamaktadır. Hem asit salgısını artırarak hem de midenin asitten korunma mekanizmalarını zayıflatarak hastalığa neden olmaktadır.

Pekçok yöntemle bu bakteri teşhis edilebilir. Bu yöntemlerden biri de endoskopidir. Endoskopi ile hem bakterinin yaptığı tahribatı gözle görebilir, hem de tespit için örnek alabiliriz. Hızlı üreaz testi ile çok kısa sürede tanı konulabilmektedir.

Tedavide birçok seçenek mevcuttur. Antibiyotikler ve mide koruyucu ilaçlar kombine edilerek kullanılmaktadır. Cevap alınamadığı durumlarda bir üst basamak tedaviye geçilmektedir. Her hastalıkta olduğu gibi şikayete yönelik değil de , hastalığın nedenine yönelik tedaviler herzaman yüz güldürücü olmuştur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mustafa Tercan Genel Cerrahi, Cerrahi Onkoloji Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)