Gebelerde Varis Neden Önemli?

Yazar İlker ZanKalp Ve Damar Cerrahı • 12 Ocak 2021 • Yorumlar:

Gebelikte annenin en çok canını sıkan nedenler arasında variste yer alır. Gebelikte ki hormonal değişimler sonucu damar duvarının elastikiyetinin değişmesi, anne karnının büyümesiyle karın içi basıncın artması nedeniyle bacaklardaki toplardamarlarda basınç artışı gebelikte varisin en büyük nedenleri. Ayrıca gebelik öncesi varislerin bulunması, annenin olağandışı kilo alımı da varis oluşumunda etkilidir.

Annenin bacaklarında göllenen kan nedeniyle bacaklarda şişlik, giderek büyüyen varislerde pıhtılaşma, kızarıklık ve ağrı sıklıkla görülür. Çok büyük varisleri olan annelerde hatırı sayılır miktarda kan bacaklarda gölleneceğinden ayağa kalkmakla baş dönmesi, hatta bayılma görülebilir.

Varisler oluştuktan sonra kramplar, yanma, kaşıntı, bacaklarda morluklar görülebilir. Ayrıca ilerleyen aylarda ve genellikle sık doğum yapanlarda vajinaya doğru seyreden varisler görülebilmektedir.

Anne adayında en korktuğumuz tablo ise derin ana toplardamarda bozulma sonucu derin venöz yetmezliktir. Bu durumda derin ven trombozu dediğimiz pıhtılaşma ve bunun neticesinde gebelik süresince ya da doğum sonrası dönemde akciğere pıhtı atması sonucu anne ölümlerine neden olabilmektedir.

 

Böyle bir durum söz konusu ise hekimi tarafından hasta mutlaka damar cerrahisine yönlendirilmeli ve renkli doppler ultrasonu çekilmelidir. Bunun sonucunda gebeyi korumak için tedavi ve koruyucu hekimlik devreye girmelidir.

 

Gebelikte Varisten korunmak için ne yapmalıyız?Öncelikle anne adayının düzenli yürüyüşler yapması gerekir.

Dinlenirken bacakların yükseğe alınması gerekir.

Uzun süre hareketsiz kalmaktan (ayakta ya da oturarak) kaçının.

Mümkün ise yüzme; hem gebeliğin seyri hemde varis oluşumunu önlemede mükemmel bir spordur.

Uzun süre güneşte durmaktan kaçının. Ayrıca kaplıca, sauna gibi sıcak ortamlarda bulunmayın.

Çok sıcak havalarda bacaklara soğuk duş uygulanabilir.

Doktorunuz gerek görür ise doğru ölçüde ve basınçta varis çorabınızı düzenli giyiniz.

Gebelik kesesi büyüdükçe yani karnınızda buna bağlı büyüdükçe toplardamar sistemine baskı ve bunun sonucunda da basınç artacağından varis şikayetleri artacaktır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

İlker Zan Kalp Ve Damar Cerrahisi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

İlker Zan

Kalp Ve Damar Cerrahisi Op. Dr.

Randevu al