Gebelik Boyunca ve Sonrasında Yaşanan Çatlaklar

Gebeliğin en vazgeçilmez armağanlarından birisi de cildinizde oluşan çatlaklardır. Bu çok bilinen ve yaşanan sorunun kaynağını bulabilirseniz belki bunlar için neler yapıp yapamayacağınızı da bilirsiniz. Bazı gebeler bu durumu çok doğal karşılayıp bu çatlaklarla mutlu olsalar bile bazıları bu durumdan hiç hoşlanmaz. Bebeğiniz daha doğmadan hayatınıza izler bırakmaya başladı bile.

GEBELİKTE CİLT ÇATLAKLARI NE ZAMAN OLUŞUR?

Gebelik süresince bu çatlaklar genelde 13. Hafta ile 21. Hafta arasında ortaya çıkar. Neredeyse gebelerin %90’ında bu süreçte kırmızı, kahve, pembe veya ten rengi çatlaklar oluşur. Genelde bel, kalça, baldır ve göğüslerde görülür.

GEBELİK BOYUNCA OLUŞAN ÇATLAKLARIN SEBEBİ NEDİR?

Çatlaklar, cildiniz gebelik boyunca maksimum düzeyde gerildiği için cilt altınızdaki dokuların küçük yırtıklarıdır. Bu durumun büyük bir kısmı genetiktir. Eğer annenizde bu çatlaklar oluştuysa sizde de oluşacaktır. Ancak annenizde çatlaklar oluşmadıysa sizde de olmayacaktır. Gebelikte ani kilo alımları çatlakların oluşmasını kolaylaştıracaktır. Koyu tenli gebelerde açık tenlilere oranla daha az çatlaklar meydana gelir.

GEBELİK BOYUNCA OLUŞAN ÇATLAKLARI ENGELLEMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Çatlakların sebebi genelde genetik olsa bile en aza indirmek için alınacak birkaç tedbirden bahsedebiliriz.

  • Cildinizi nemlendirin. Hiçbir çatlak kremi mucize yaratmaz ancak cildinizi Hindistan cevizi yağı gibi bazı sağlıklı yağlarla nemlendirebilirsiniz. Hiçbir yağ işe yaramasa bile gebelik boyunca sürekli kuruyan cildinizi nemlendirin.

  • Cildinizi besleyin. C vitamini ağırlıklı beslenmek cildinizin daha az çatlamasına yardımcı olacaktır.

  • Kilo kontrolünüze dikkat edin. Aniden kilo almadan dengeli bir şekilde kilo almaya özen gösterin. İki canlı olmanız yediklerinizin iki katını yemek anlamına gelmez.

  • Tedavi imkanı var ise doğumu bekleyin. Doğum sonrası bir cildiye uzmanından yardım alabilirsiniz. 

GEBELİK BOYUNCA ÇATLAKLARI ÖNLEYEBİLİR MİYİM?

Maalesef gebelik boyunca oluşan çatlaklar için kesin bir çözüm yoktur. Çatlakları tamamen önlemek için kanıtlanmış bir tedavi yoktur. Bu nedenle maddi manevi kendinizi çok yormayın.

OLUŞAN ÇATLAKLARDAN NE ZAMAN KURTULABİLİRM?

Doğum sonrası bu çatlaklar biraz daha belirginleşebilir. Neyse bu çatlaklar sizinle bir ömür bu kadar belirgin kalmayacaktır. Doğum sonrası zamanla bu belirginlik azalır. Hayatınızdaki en önemli konu bebeğiniz olduğunda bu duruma çok takılmayacaksınız.

 

GEBELİKTE OLUŞAN CİLT DEĞİŞİKLİKLERİ

 

Gebelik boyunca cildiniz bahsedilen gebelik parlaklığına ve ışıltısına sahip olmayabilir. Gebelik boyunca cildinizde çeşitli değişiklikler olur. Gebelerimizin çok az bir kısmı hiç sorun yaşamaz ancak büyük çoğunluk maalesef cildi ile ilgili değişiklikler ve sorunlar yaşar.

CİLTTEKİ DEĞİŞİM NE ZAMAN BAŞLAR?

Bu değişim her gebede değişiklik gösterebilir. Kimisinde akne oluşabilir. Kimisinde kızarıklık, renk değişikliği lekelenmeler vs olabilir ve hepsi ilk üç ayda ortaya çıkar. Bazen bu zaman ikinci üç ayda olabilir. Zamanlama çok değişkendir. Ortak olan şey yaşanan değişikliklerdir. Cildinde değişiklik yaşamayan çok az oranda gebe vardır. Bazen gebelik ilerledikçe renk değişiklikleri, lekeler daha da kötüye gider. Ancak lütfen sakin olun. Bebeğinizi kucağınıza aldığınızda bu sorun zamanla geçecek ve size bebeğinizle geçirdiğiniz keyifli zamanlar kalacak. 

CİLTTEKİ DEĞİŞİKLİKLERİN SEBEBİ NE OLABİLİR?

Size sebep olarak ilk sırada söyleyeceğim şey yine hormonlar. Hormonlar cildinizin çabuk yağlanmasına, aşırı kızarmasına, yüzünüzde, bacaklarınızda, avuç içlerinizde, ayaklarınızın altında bile renk değişikliklerine sebep olur. Buna ek olarak baskılanmış bağışıklık sistemi ve gerilmiş damarlar cildinizde iltihaplanmaya sebep olabilir. Ciltteki rahatsızlıkların ortaya çıkmasına sebep en önemli şey değişen hormonlardır. Özellikle koltuk altınızda ya da vücudunuzun herhangi bir yerinde oluşan et benleri gebelik boyunca çok sık görülür.

GEBELİKTE OLUŞAN CİLT DEĞİŞİKLİKLERİ İÇİN NE YAPABİLİRİZ?

Ciltte meydana gelen değişiklikler için gebelik boyunca yapabileceğimiz birkaç noktadan bahsedelim.

  • Bu şartlar altında cildinizi olabildiğince sağlıklı tutacak sizin için doğru ve dengeli beslenme şeklini belirleyin ve takip edin.

  • Gün içinde yeterince sıvı tüketin. Özellikle gün içinde almanız gereken suyu mutlaka için. İhtiyacınız olan su miktarını tüketmek size ve cildinize iyi gelecektir. 

  • Cildinizde oluşan problem sivilceler ise günde iki ya da üç defa hassas temizleyicilerle yüzünüzü yıkayın. Sert temizleyiciler cildinizin tahriş olmasına sebep olacaktır. Cildiniz pul pul dökülüyorsa haftada bir cildinizdeki ölü deriyi temizleyin ve nemlendirici kullanın. Soyulmuş cilt çok daha hassas olur.

  • Aldığınız cilt bakım ürünlerinin ve makyaj malzemelerinin sivilce yapmayan ve kokusuz ürünler olmasına dikkat edin. Yağsız ürünler cildinizin daha da yağlanmasını ve gözeneklerin tıkanmasını engeller. Ancak kuru bir cildiniz var ise nemlendiren ürünler tercih etmelisiniz.

  • Bir cildiye uzmanına gittiyseniz hamile olduğunuzu mutlaka belirtin. Hamileyken kullanmamanız gereken ilaçlar olabilir. Doktorunuz durumunuza göre bir tedavi uygulayacaktır. 

  • Çok uzun duşta kalmak cildinizdeki nemi yok edebilir. Daha kısa süreli ve ılık bir duş tercih edin. Çok kuru bir cildiniz var ise nemlendirici kullanın ya da bulunduğunuz odaya buhar makinası koyun.  

  • Egzama için çok düşük dozda kortizonlu kremler güvenli olabilir. Ancak böyle bir krem kullanacaksanız mutlaka bunu doktorunuza danışarak kullanın.

  • Vücudunuzda oluşan et benleri genelde gebelikte ortaya çıkar ve doğum sonrası kaybolur. Eğer kaybolmadıysa bir cildiye uzmanı ile görüşebilirsiniz.

  • Vücudunuzda isilikler oluştuysa sakin olun. Ne çok kalın ne de çok ince giyinin. Kıyafetlerinizi birkaç kat olarak giyerseniz hava sıcaklığına göre çıkarıp yeniden giyebilirsiniz. 

CİLT DEĞİŞİKLİKLERİNİN ÖNÜNE GEÇEBİLİR MİYİM?

Tam olarak engel olamazsınız ancak birkaç koruyucu kremle bu sorunlar ortaya çıkmadan tedbir alabilirsiniz. Bu kremler için doktorunuza danışın.

 

CİLDİM NE ZAMAN ESKİYE DÖNER?

 

Birçok cilt sorunu gebelik devam ederken ya da doğumdan hemen sonra biter. Et beni gibi bazı sorunlar kalıcı olabilir. Bunlar sizi gerçekten rahatsız ediyorsa bir cildiye uzmanı ile görüşebilirsiniz.

 

Sağlıklı günlerde görüşmek dileğiyle

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ömer Dai Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)