Gebelik Testi

Sevgili Anne adaylarım,

Bugün sizlere evde gebelik testi yaparken bilmeniz gereken önemli noktalardan bahsedeceğim. Gebelik testi yaparken mutlaka periyodunuzun gecikmiş olması gerekiyor. Tüm gebelik testleri idrardaki HCG(gebelik hormonu) oranını test ederler. Gebelik başladığı andan itibaren HCG hormonu kanda ve idrarda oluşur. Gebelik testi için en iyi zamanlama döllenmeden 19 gün sonrasıdır. Testte çıkacak HCG hormonu farklı markalara bağlı olarak çeşitli renklerde(pembe, mavi gibi.) çıkan ikinci çizgi ile görülür. Tüm bu işaretler güzel bir sonucun habercisidir. Bu güzel haberi almak için doğru zamanı beklemeniz gerekmektedir. Her ne kadar bazı markalar testlerinin hassasiyetlerinin yüksek olduğunu söyleseler de 5/6 günlük bir döllenme gebelik testinde çıkmayabilir.

Gebelik testleri bugüne kadar yaptığınız en basit testtir. Testin geçerliliğini arttırmak için test öncesi çok fazla sıvı almayın. İdrardaki HCG seviyesini seyreltebilir. Testin son kullanma tarihine dikkat edin. Pakette yazan talimatlara göre kullanın. Test çubuğunu idrarınızı yaparken birkaç saniye tutabilirsiniz yada bir kaba yapıp çubuğu o kaba batırabilirsiniz. Ne kadar süre bekleyeceğiniz ve pozitif sonucun nasıl gösterildiği kullanma talimatında belirtilir. Bir süre bekledikten sonra sonucu göreceksiniz. Çubukta bir çizgi mutlaka belirecektir. Bu testin çalışıp çalışmadığını gösterir. İkinci çizgi ise ailenizin gelecekteki yeni ferdinin haberini verir.

En çok merak edilen konulardan birisi kullanılan ilaçların testlerin sonuçlarını etkileyip etkilemediğidir. HCG hormonu içeren üreme İlaçları haricindeki ilaçların büyük çoğunluğu test sonuçlarını etkilemez. Ancak yinede kullandığınız ilaçtan emin değilseniz doktorunuza danışın.

Çıkan sonuç her ne olursa olsun yanıltıcı olabilir mi? Elbette olabilir. Evde yapılan testlerde negatif çıkan sonuçların yanıltıcı olma ihtimali daha yüksektir. Testi olması gereken zamandan erken yapmış olabilirsiniz ya da testi doğru yapmamış olabilirsiniz. Buda sonucun yanıltıcı olmasına sebep olur. Test sonucunuz pozitif ise yüksek ihtimalle hamilesinizdir. Ancak bazı durumlarda pozitif sonuç negatife dönüşebiliyor. Erken yapılan testlerde kimyasal gebelik çıkabiliyor. Bu nedenle çok erken düşükler sıklıkla görülüyor. Bazen anne adayı hamileliği fark etmeden düşük yapmış olabiliyor. Bu düşükler anne adaylarını hayal kırıklığına uğratsa da yeniden hamile kalma ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirme ihtimalinin her zaman var olduğunu bilmek rahatlatıyor.

Test sonucunuz pozitif olduğunda yapmanız gereken ilk şey kandaki HCG seviyenize baktırıp gebelikten %100 emin olmaktır. Doktorunuza pozitif sonucunuzla gidip onunda onayını aldıktan sonra gebeliğinizi kutlamanın zamanı gelmiştir. Hayatınızı değiştirecek bu mucizenin ilk adımını atmış bulunmaktasınız. Sağlıkla kucağınıza almanız dileğimle…

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ömer Dai Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)