Gebelik ve Cilt

Gebelikte artan östrojen hormonu sebebiyle yağlanma artar,akne oluşumu da buna bağlı olarak artar. Toniklerle ya da gül suyuyla ya da Dermokozmetik ürünlerle cilt temizliği yapılmasında hiçbir sakınca yoktur. Kuru ciltli olan gebelerde ise Özellikle banyo sonrasında gözeneklerin en açık olduğu ve emiciliğin en fazla olduğu sırada nemlendiriciler öneriyoruz. İçinde Retinoik asit -A vitamini içeren kremler gebelikte kullanılamazlar.

Kıllanma sorunu olan ve daha öncesinde lazer epilasyona başlamış olan gebeler lazer epilasyonu gebelik sonrasına erteleyebilirler çünkü gebelikte lazer epilasyonun hormonlardan dolayı kıllar üzerine etkisi daha minimaldir ve ayrıca gebelikte pigment artımı olduğu için özellikle genital bölge ve koltuk altı gibi daha çok sürtünen kısımlarda oluşan pigment fazlalığı lazer ışınının kıl kökünü görmesini engeller . Lazer ,dokuda yayılmaz sadece ışık enerjisi verir ve derinin birkaç milimetre altını görebilir. Bu sebeple gebelikte herhangi bir vücut bölgesine lazer epilasyon yaptırmak sakıncalı değildir.

Gebelikte pigment artışı sebebiyle vücutta zaten var olan benlerde değişiklikler olabilir asimetrik şekil ve renkteki benler Dermatoskop ile bakılıp duruma göre biyopsi alınabilir

  Gebelikte en çok yakınılan cilt problemi gebelik çatlaklarıdır gebelikte gerilme ve kaşıntıyla beraber çatlaklar oluşabilir ailesel yatkınlık ve hızlı ve fazla kilo alımı çatlakların oluşmasına sebeptir dördüncü aydan itibaren karın ,,meme etrafları ve basenlere Haftada 2.-3 kez tatlı badem yağı ve kakao yağını bire bir oranda karıştırıp  10 dakikalık ,masaj gibi hareketlerle uygulamalı,Son üç ayda bu uygulama sıklaştırılmalıdır badem yağı  çok ince Tüyleri besleyerek kıllanmayı biraz arttırabilir ama gebelik sonrası bu tüyler zaten dökülecektir. 

    Oluşmuş çatlaklar için bu çatlaklar kırmızı ve mordan beyaza dönmeden çatlak tedavisi yapılmalıdır. Lazer, Airjet(deri altına hyaluronik asit) mikro iğneleme gibi yöntemlerle çatlaklar azaltılabilir giderilebilir 

  Gebelikte botoks yapılabilir verilen dozlar mikrogram düzeyinde çok düşük dozlar olduğu için kanda bile saptanamayan bu değerler gebeliğe zarar vermezler fakat ertelenebilir bir yöntem olduğu için gebelikte önermiyoruz. Gebe olduğunu bilmeden yapılmışsa herhangi  bir sıkıntı yoktur .Dolgu ise kendi vücut yapımızda olan bir maddedir ama dışardan uygulamada enfeksiyon alerji ve bunun gibi bir durum gelişebileceğinden gebelik sonrasına ertelenmelidir

  Gebelikte içerisinde amonyak oranı daha az olan boyalar tercih edilmeli ve hidrojen peroksit maddesinin emiliminden dolayı saç boyama işlemi ilk 3aydsn sonraya bırakılmalıdır. Eskiden daha sık uygulanan prens işlemi de kimyasal madde sebebiyle gebelikte önerilmemektedir.Gebelik süresince daha parlak ,daha dolgun gözüken saçlar doğum sonrası yükselen hormonların düşmesi ile dökülmeye başlar. Fakat bu dökülme geçicidir herhangi bir tedavi uygulanmasına gerek yoktur. Saptanamayan bu dozlar bebeğe geçip bir zarar vermezler. Fakat ertelenebilir bir uygulama olduğu için gebelik sonrasına bırakmak daha uygun olur gebe olduğunu bilmeden yapılmışsa herhangi bir sıkıntı olmayacaktır. Dolgu kendi vücut yapımızda olan bir maddedir ama işlem sonrasında enfeksiyon veya alerji gibi bir durum gelişebilir ve ilaç kullanmayı gerektirebilir bu yüzden gebelik sonrasına ertelenmelidir. 

  Gebelikte ilk üç ay saç Boyanmamalıdır ilk üç ay yani bebeğin oluşumundan sonra daha az amonyak içeren boyalar tercih edilmelidir eskiden daha çok uygulanan perma ise gebelikte önerilmemektedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

E.Meltem Şafak Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)