Gebelikte Şeker Testleri

Önceden şeker hastalığı olduğu bilinenler haricinde tüm gebelere gebeliklerinin 24 ve 28. haftaları arasında şeker testleri uygulanmalıdır

Şeker testleri

1-50 ve glucuse ile tarama

2-75grgluose

100grglucose. İle yükleme testleri

Gebelere öncelikle 50 gr tarama testi uygulanır. Bu test aç veya tok fark etmeksizin 50 gr glikoz içilerek içtikten 1 saat sonra kan şekeri ölçümü bakılarak yapılan testtir. Bu teste çıkan değer 140 gr/dl Üzerindeyse ikinci ve tanı koydurucu aşama olan yükleme testine geçilir.

  Yükleme testleri 75 gr veya 100 gr glukoz  ile yapılır. Yükleme testleri aç karnına yapılmalıdır bir gece öncesinden saat 21:00 itibarıyla hastaya aç kalması söylenilir & sabah saat 09:00’da açlık kan şekeri alınır . Daha sonra hasta 75 veya 100 gr glikoz içer. 75 gramlık test uygulanıyorsa içtikten sonraki birinci ve ikinci saatte kan şekerleri alınır 100 gramlık test uygulandıysa İçtikten 1.02 ve 3 saat sonra kan şekerleri alınır. Çıkan değerler sınır değerlerin üzerindeise hastaya gebelik şekeri tanısı konur ve bundan sonraki aşamada hastaya diyet uygulanır.

  Çoğu hastada etkin bir diyetle şeker kontrolü sağlanır 15 gün aralıkla tokluk kan şekerleri takip edilir.

  Tokluk kan şekeri 10 dakika içinde yenilip bitirilen normal bir öğün sonrası birinci veya ikinci saatte yapılan şeker testleridir. Bu testlerde birinci saat bakılıyorsa 140 gr/dl, İkinci saat bakılıyorsa 120 gr/dl değerler sınır kabul edilir.

  Eğer diyete rağmen şeker kontrolü sağlanamıyorsa bu hastalarda insülin tedavisine geçmek gerekebilir.

  Doğum sonrasında da en az altı hafta 15 gün aralıkla şeker takipleri yapılıp,diyete veya başlandıysa ilaç tedavisine devam edilmelidir .Unutulmamalıdır ki gestasyonel diyabet yani gebelik şekeri çıkan hastaların bir kısmı doğum sonrasında da şeker hastası olarak yaşamlarına devam edebilirler.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

E.Meltem Şafak Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)