Hamilelikte Diyet Yapılır Mı?

Gebelik sürecinde kilo almak kaçınılmazdır. Bu süreçte normal kilo ile başlayan gebeler genelde dokuz-12 kg gibi ortalama 1 kg alırlar.gebeliğe 40 kg ile başlayan bir gebe ve 90 kg olarak başlayan gebenin yemesi gerekenler ve alması gereken kilo miktarı elbette aynı olmayacaktır.

Sağlıklı bir gebelik için gebe ilk geldiğinde kilo ölçümü ile beraber beslenme alışkanlıkları detaylı bir şekilde sorgulanmalıdır. Örneğin o güne kadar hiç deniz ürünü yememiş sevmeyen bir gebenin omega 3 açısından eksik olduğu ve bebeğine omega 3 aktaramayacağı aşikardır. Bu durumda bu gebe gelir gelmez omega 3 içeren bir Preparat başlanmalıdır. Tersine kuzey Avrupa’da ya da bir ada ülkesinde yaşayan, beslenmesinde haftada 3-4 kez balık veya ürünleri içeren gıdalar olan bir gebeye de omega 3 takviyesi yapmak anlamsız olacaktır.Yani tedavi ve takviye kişiselleştirilmelidir.

Gebelikte de hayatın diğer dönemlerinde olduğu gibi sağlıklı ve dengeli beslenme esas olmalıdır. Yani proteinden zengin ,karbonhidrattan daha fakir günlük bir beslenme stratejisi fazla kilo alımını engelleyecek hem de gebenin sağlıklı beslenmesini sağlayacaktır.

   Genel hatlarıyla belirtmek gerekirse

-haftada en az 3 yumurta

-günlük 2 porsiyon süt-yoğurt-peynir içeren ürün

-haftalık 1 kg kırmızı et

-haftada  bir porsiyon balık

-haftada 3 porsiyon kuru baklagil yemeği

 -çiğ yeşil salata günde bir porsiyon

-1avuç fındık fıstık badem karışımı

-1 porsiyon taze mevsimlik meyve

.

Yenilmesi gereken asgari miktardır .

Karbonhidrat tüketimini tam buğday ,atalık buğday içeren tahıllı ekmeklerle yapmak,karbohidrat tüketimini mümkün olduğu kadar sabah kahvaltılarında yapıp ,mümkün olduğu kadar akşam karbonhidrat tüketmemek dikkat edilmesi gereken noktalardır .

  Su tüketimi günlük 2-3 litre olacak şekilde düzenlenmelidir .

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

E.Meltem Şafak Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)