Gebelikte Ağırlık Kazanımı

Yazar Gönül Tuba Tarıkahya CiğerliDiyetisyen • 7 Ağustos 2018 • Yorumlar:

Gebelik dönemi boyunca uygun ağırlık kazanımı önemlidir. Kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir.

Gebelikte size iki kişilik yemeniz gerektiğini söyleyen kişilere kulak asmayın. Düşünün ki beeğiniz sizin rahminizde iken asla sizin kadar büyümeyecek. Kendizi doyurmak için yediğiniz kadar bebeğiniz için de bir o kadar yeme fikri doğru değildir. İki kişilik yemek kulağınıza hoş gelsede ileriki zamanlarda bu sizi yoracak bir durumdur.

Hamilelik süresince fazladan kalori alımına ihtiyaç duyulur fakat bu fazla kalori alımının zamanıdır önemli olan.  Hamileliğin hangi evresinde olduğunuza göre değişiklik göstermektedir.

Gebeliğe yüksek kilo aralıklarında giren bir gebenin fazla ağırlık kazanmasına gerek yoktur. Çünkü aşırı kilolu olma durumu hem doğumu zorlaştıracaktır hem de annenin hareketlerinde yavaşlamaya sebepolacaktır. Yaşı küçük(<18yaş altı) ya da fiziksel aktivitesi çok olan gebelerde ; gebelik başlangıcında zayıf olan gebelerin bebeğinin beslenmesinde güçlük olmaması adına 14-16 kg. Ağırlık kazanımı olabilir. Gebe birey bebeğinin büyümesini sürdürürken kendi vücudundaki besin öğesi depolarını da dengede tutacaktır.

    Gebelik 40 haftadan oluşan bir süreçtir.

Hamileliğin ilk dönemine ;1. trimester(1-13 hafta),

ikinci dönemine; ikinci trimester(14-27. Hafta),

üçüncü ve son dönemine ise üçüncü trimester( 28-40.hafta) olarak bölümlere ayrılmaktadır.

 

BİRİNCİ TRİMESTER(1-13.HAFTA)

Hamileliğin ilk trimesteri bebeğinizin gelişimi için eşşiz bir dönem olarak görünssede o hala çok küçük ve ciddi anlamda bir enerji alımına ihtiyacı yoktur. Bu sebepten dolayı ilk haftalarda mide bulantısı yüzünden birşeyler tüketemiyorsanız üzülmeyin,  kendinizi suçlu hissetmeyin ve rahatlayın.. bu sebeplerden dolayı hamilelik öncesinden daha fazla besin tüketmem gerekir düşüncesine asla kapılmayın, hamilelik öncesi besin kaynaklarınızdan ilk trimesterı atlatmanıza faydası olacaktır. Ancak bu dönemde vitamin takviyelerinizi hergün almaya özen gösterin ki yeterli miktarda folik asit aldığınızı bilesiniz.

    Tam tersi bir durum olup aşırı yemek yiyorsanız ve çok iştahlıysanız aman dikkat!  Bu durumda tercihlerinizi sağlıklı bir şekilde seçmeye özen gösterin. Tercihleriniz hem sizi doyuracak hem de kaliteli besinler almanızı sağlayacak türden olmalıdır.kızartılmış ürünler ve yağlı besinler yerine az yağlı ve saf şeker içeriği olmayan besinler tüketmeyi tercih edelim.

 

İKİNCİ TRİMESTER(14-27 HAFTA) – ekstra 300-350 kalori alalım

Bu dönem bebeğiniz için inanılmaz bir büyüme dönemidir. Bu dönemde bebeğiniz artık 1 kg. I geçmiş olacaktır. Bu dönemde bebeğinizin büyüme ve gelişimini desteklemeke için ek kalori ihtiyacımız olacaktır. Yaklaşık 300-350 kalori fazladan ihtiyacımızı almamız gereken bir dönemdir. Bu enerji ihtiyacımızı bir anda almak durumunda olmadığınızı unutmayınız. Öğünlere yayarak tüketebilirsniz. Günün tüm öğünlerine dağıtabilirsiniz.

Öğün ve atıştırmalıklardan Birkaç örnek verecek olursam;

1 kase lor peyniri+ 1 kase taze dilimlenmiş çilek+ ½ kase yeşil soya fasülyesi

1 kase yağsız süt+ 1 kase tam tahıllı kahvaltı gevreği+ ½ su bardağı yaban mersini

1 büyük muz+ 1 büyük elma/armut+ 30 adet badem

30 gr tam tahıllı kraer+ 30 gr dil peyniri + ½ kase yoğurt



ÜÇÜNCÜ TRİMESTER(28-40 HAFTA):

Bu dönemde bebeğiniz +2 kg. Daha almaktadır. Bu dönemde bebeğinizin ağırlık  kazanımıyla birlikte daha fazla yük taşımış oluyorsunuz. Ve daha fazla ağırlık taşıdığınızdan dolayı daha fazla kalori yakmalısınız ki fazla kiloları taşıyacak enerjiniz olsun. Hamilelik öncesi yediğinizden günlük olarak 450-500 kalori almayı hedefleyin.

Yine aynı şekilde fazladan kaloriyi gün içerisine yayabilirsiniz. Öğün veya atıştırmalık örneklerine bkacak olursak;

85 gr somon balığı+1/2 sb kinoa+ 1 sb kuşkonmaz+ 1 yk zeytinyağı

½ sb yulaf ezmesi+ 1 sb yağsız süt+  7 adet ceviz+ 1 orta boy meyve

1 haşlanmış yumurta+ 1 küçük üzümlü çörek+ 1 çorba kaşığı fıstık ezmesi +100 ml %100 meyve suyu

İsteğe bağlı değişmekle birlikte öğünlerinizin miktarını artırarak ta fazladan bu kaloriyi alabilirsiniz. Fakat gün içerisine besleyici atıştırmalıklar eklemek daha güzel bir fikir olacaktır.

Sağlıklı bir gebelikte ağırlık kazanımının ne kadar olduğunun yanı sıra zamanı da önemlidir. Gebeliğinizin ilk 3 ayı süresince beklenen ağırlık kaznaımı 1-2 kg. Olurken; bu değer adölesanlrda artarak 2-3 kg. Olarak seyretmektedir.  Daha sonraki dönemlerde ağırlık kazanımı haftalık olarak 0,3-0,5 kg. Civarındadır. Gebeliğin başında kilolu olan annenin fazladan ağırlık kazanımı yapmasına gerek yoktur. Çünkü fazladan ağırlık kazanımı doğumu zorlaştırıcı faktörler arasında yer alırken gebelikte meydana gelen gesteasyonel diyabet tanısını da beraberinde getirmektedir. Normal kilo ile hamile kalan bayanlarda ortalama 8-10 kg. Ağırlık kazanımlarının olması idealdir. Yaşı küçük/adölesanlarda ağırlık kazanımın 14-16 kg. Olması istenir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)