Tatil Dönemi ve Beslenme

Yazar Gönül Tuba Tarıkahya CiğerliDiyetisyen • 7 Ağustos 2018 • Yorumlar:

Bu yılın son ders zilleri çaldı.. Yaz mevsiminin de gelmesiyle bütün  bir yıl hayalini kurduğunuz tatil planları yapıldı bile değil mi?

 Okulların tatile girmesi ile birlikte çocukların tatil döneminde nasıl beslenmeleri gerektiğine dikkat etmek gerekmektedir.

 Çocukların öğün saatlerinin değişmemesi için uyku ve beslenme saatlerinin değişmemesine özen gösterilmelidir.

 Tatil çok keyifli geçen bir dönem olmasının yanı sıra bu dönemi en güzel şekilde geçirmek hem ebeveynleri hem de çocukları mutlu kılacaktır. Peki bu dönemde nelere dikkat edelim?

 Çocuğunuza yiyecekleri ödül ve ceza olarak kullanmayınız. Çocuğunuzu karne hediyesi adı altında bir fast food  tüketmeye götürmeyin. Sağlıksız yiyeceklerin cazibesini artıran bu davranışlardan kaçınmamız gerekmektedir. Ayrıca siz çocuğunuza bu tip yiyeceklerin sağlıksız olduğunu anlatmıştınız değil mi? O halde bu tür yiyecekleri ödül olarak vermekte nereden çıktı?!  Düşünsenize çocuklar için ne kadar kafa karıştırıcı bir durum.. Çocuğunuzu sevindirmek için farklı seçenekler sunabilirsiniz; sevdiği oyunları beraber oynamak, yeni boyama kitapları almak, birlikte fiziksel aktivite yapmak gibi..

Çocuklar tatilde de sağlıklı beslensin! Siz ebeveynler çocuklarınız için sağlıklı besinler seçmeye özen gösterin.

Çocuğunuzun düzenli olarak tüketmesi gereken besin gruplarına bakacak olursak;

süt ve süt ürünleri(süt,yoğurt,ayran..)

et grubu(kırmızı et, tavuk,balık),

tahıl grubu( ekmek,bulgur,makarna,pirinç,ekmek..) ve sebze meyvelerdir. Porsiyonlar çocuğun yaşına,cinsine,boyuna, kilogramına bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Kahvaltı dışında diğer ana ve ara öğün saatlerin değişmemesine özen gösterin. Yaz tatili motive olmak, dinlenmek için güzel bir fırsattır. Evet tatiliniz çok keyifli geçecek fakat geç yapılan kahvaltılar, uzun süren açlık durumları, sağlıksız besin seçimleri beraberinde fazla kiloları da getirecektir. Bu durumda da kilo almanız kaçınılmaz olacaktır.

 Uyku düzenini kaçırmamaya dikkat edin. Çocuğunuzun öğün saatlerinin değişmemesi için  çocuğun uyku düzeni ve saatlerine dikkat edilmesi gerekmektedir.  

 Olmazsa olmazımız kahvaltı öğünü atlanmamalıdır!  Çünkü kahvaltı eden çocuklarda başarı ve konsantrasyonun daha yüksek olduğunu gösteren bilimsel çalışmalar mevcuttur.  Tatil boyunca kahvaltının çok geç saatlere bırakılmaması ve kahvaltıda kişiye bağlı değişmekle birlikte ; yumurta, peynir, süt, ekmek, bal/pekmez, zeytin,ceviz, taze sıkılmış meyve suyu tüketilmesi uygun olacaktır.

 Ebeveynler çocuklarını tatil döneminde herhangi bir spora teşvik etmelilerdir.- Günümüz çocukları ne yazık ki fiziksel aktivite açısından oldukça zayıf yetişiyor. Gerek yoğun okul temposundan, gerek kış döneminde  havaların soğuk olması nedeniyle dışarıda spor yapma olanağı olmayan çocuklar için yaz dönemi bir fırsat haline dönüşüyor. Çocuğunuzun bilgisayar ve tv karşısında vakit geçirmesi  yerine fiziksel aktivitelerini artırmak sizin elinizde! Çocuğunuzu kısa dönemli bir spor kursuna göndermek hem çocuğunuzun sağlığı açısından faydalı olacak hem de çocuğunuzun ilgi alanlarını geliştirmek açısından çok önemli olacaktır.

 Ara öğünler mutlaka yapılmalı atlanmamalıdır.  Örnek verecek olursak; meyve, taze sıkılmış meyve suyu, yoğurt, süt, ayran, kuruyemişler  sağlıklı ara öğünler arasında yer almaktadır.

 Tatil dönemi yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıklarının bozulmasına sebep olmamalıdır. Tam tersine çocuk aile ile daha fazla vakit geçirdiği için  bu alışkanlıkları daha fazla kazanmalıdır.

 Huzurla, sağlıkla geçireceğiniz mutlu tatilleriniz olması dileklerimle...

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)