Probiyotik ve Prebiyotikler

Yazar Gönül Tuba Tarıkahya CiğerliDiyetisyen • 7 Ağustos 2018 • Yorumlar:

Probiyotikler ve prebiyotikler... Son dönemlerde siz de sıklıkla bu iki terimi duymuşsunuzdur. İsimleri birbirine çok benzese de farklı görevleri bulunmaktadır.

Probiyotikler; vücut için sağlıklı olan bakterilerken , prebiyotikler ise; bu bakteriler için besin olarak kullanılmaktadır.  

PROBİYOTİK VE PREBİYOTİK NEDİR?

    Probiyotik; probiyotikler bazı besinlerde ve takviyelerde bulunan canlı mikroorganizmalardır. İnsan sağlığı için birçok faydaları vardır. İnsan sağlığına yarar sağlayacak canlı bakteriler probiyotik adını almaktadır.

    Prebiyotikler; prebiyotikler insan sindirim sisteminin tek başına sindiremeyeceği ve çoğunlukla liflerden oluşan karbonhidratlar olarak bilinmektedirler. Bağırsaklardaki yararlı bakterilerimiz bu lifler ile beslenebilmektedirler.

    Prebiyotikler ve probiyotiklerin dengeli miktarda bulunduğu bir diyet ile beslenmek, sağlığınız açısından oldukça önemlidir.

 

Bebekler için uygun mudur?
    Bebeklerin sindirim sisteminin gelişmesi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi için probiyotiklere ihtiyaç vardır. Eğer bebek anne sütü alıyorsa ilave probiyotik vermeye gerek yoktur. Çünkü  Anne sütü probiyotik ihtiyacını karşılamaktadır. Mama kullanan bebeklerde ise probiyotik ilaveli mama tercih etmekte fayda vardır.

 

Probiyotiklerin faydası nedir?

    Sindirim sistemi rahatsızlaklarına iyi geliyor. Gaz sıkıntısı, ishal,kabızlık, irritabl bağırsak sendromu gibi durumlarda ciddi anlamda faydası görülmektedir.

    Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, enfeksiyon riskini azaltır.

    Kabızlığı önler.

    Çocuklarda ishale yakalanma sıklığını azaltıyor.

    Özellikle antibiyotik kullanımına bağlı ortaya çıkan bağırsak problemlerinde bağırsağı koruyor.

    Ebeveynler probiyotik desteğini çocukluk hastalıklarının önlemesi veya tedavisi için kullanabilirler.

    Kolesterol değerlerini düşürücü etkiye sahip.

    Alerjik reaksiyonlara iyi gelir.

    Vajinal mantar gibi üriner sistem enfeksiyonlarına karşı koruyor.


Prebiyotik besinler nelerdir?

    Besinler yoluyla alınan , ince bağırsakta sindirilmeden direkt kalın bağırsağa geçen ve buradaki yararlı bakterilerin çoğalmasını ve etkinliğini olumlu yönde etkileyen karbonhidrat türü besinlerdir.

    Birçok besin doğal olarak prebiyotik içermektedir. Prebiyotikler; sebze,meyve ve baklagillerde bulunan liflerdir.

Prebiyotik lif içerikleri yüksek besinlere bakacak olursak;

Prebiyotik kaynakları; Kurubaklagiller, Muz, Yulaf, Sarımsak ,Soğan, Pırasa, Yer elması vb..


Probiyotik besinlere bakacak olursak;

Yunanca ' yaşam için' anlamına gelen probiyotikler, bağırsak florasına yerleşerek bağırsak sağlığını olumlu yönde etkilerler.

Probiyotik etkiye sahip olan birçok besin bulunmaktadır.

Probiyotik kaynakları; başlıca anne sütü, kefir, yoğurt, ayran, peynir, turşu, ekmek gibi fermente ürünlerdir.

Yoğurt ve kefir antioksidan nedeni ile  enfeksiyonlara karşı koruyucu potansiyel etkiye sahiptir.


KEFİR YAPIMI

1 veya 2 çorba kaşığı Kefir tanesi.

1 tane cam veya plastik kapaklı kavanoz.

Naylon veya paslanmaz çelik süzgeç.

Kefir süzmek için geniş ağızlı bir kap

1 kutu taze süt. Her çeşit süt olabilir, yağlı, yağsız, pastörize.

Kavanozu ışık altından ve direk gün ışığından uzak tutun mesela mutfakta ki bir dolaba koyabilirsiniz. Kavanozu 3/4 ünden daha fazla doldurmayın. 1 litre süt için 1,5  litrelik kavanoz kullanmak uygun olacaktır.

İsteğe bağlı meyve (1 muz+ 2-3 adet kayısı gibi..)

 

Kefir yapımı :

1 yemek kaşığı kefir tanelerini temiz bir kavanoza koyun. Üstüne oda sıcaklığında ki taze sütü ekleyin ve 24 saat bekleyin, veya süt koyulaşıncaya kadar yada beğendiğiniz kıvama gelinceye kadar bekleyin. Kefiriniz olduktan sonra, kavanoz da ki kefirinizi naylon tel süzgeçten geçirerek süzün. Süzülmüş kefirinizi cam bir kavanozun içine dökerek içilmek üzere buzdolabınıza koyun. Süzdüğünüz kefir tanelerini de küçük bir cam kavanozun içine koyarak, üstünü örtecek kadar süt ekleyerek buzdolabın da saklayın. Tekrar kefir yapacağınız zaman, maya olarak sakladığınız kefir tanelerini, süzgeçin için de musluğun altın da yıkadıktan sonra tekrar kefir yapabilirsiniz. Siz sürekli kefir yaptıkça, kefir taneleriniz çoğalacaktır. Fazlasını sütün için de ve buzdolabın da saklayabilirsiniz. Saklamış olduğunuz kefirler ilk defa kefir yaparken, 36 saatte ancak mayalanacaktır. İlk yapımda tadı da biraz ekşi olsa da, içilebilir. Kefir yapmadan önce, kullanacağınız süt oda sıcaklığın da olmalıdır. Çocuklara özek kefirinize ilave olarak meyve ekleyebilirsiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)