Gebelikte Baş Ağrısı

İlk üç ayda hissedilen kusma rahatsızlıkları, ikinci üç ayda görülen aşırı hormonal değişiklikler, son üç ayda yaşanan hararet ve şişkinlik, bunların hepsi baş ağrısı için birer sebep olabilirler. Yani baş ağrılarını tetikleyen sebepler gebeliğin herhangi bir zamanında ortaya çıkabilir.

GEBELİKTE BAŞ AĞRISININ SEBEPLERİ NELERDİR?

Baş ağrısının ilk sebebi her zamanki gibi değişen hormonlardır. Halsizlik, tansiyon, açlık, fiziksel ve duygusal stres, hararet, sinüs ve alerji diğer sebepleri olabilir. Bazı durumlarda migrene yatkın olan gebelerde baş ağrısı beklenenden daha az şiddette ve sıklıkta görülebilir.

GEBELİKTE BAŞ AĞRISI İÇİN NE YAPABİLİRİM?

Gebelikte görülen baş ağrıları için güvenli bir şekilde alabileceğiniz bazı tedbirler vardır. Bunlara bir bakalım.

  • Tansiyon ve migrenden kaynaklanan baş ağrıları için karanlık ve sessiz bir odada bir süre dinlenebilirsiniz. Eğer baş ağrısına çalışıyor durumda yakalandıysanız gözlerinizi kapatın ve ayaklarınızı biraz havaya kaldırın. Ensenize bir buz torbası koyun ve 20 dakika dinlenin.

  • Sinüs baş ağrıları için biraz buhar solunumu yapın. Bulunduğunuz odaya buhar makinası koyun. Günde 4 kez 10 ar dakika ağrıyan bölgelerinize soğuk ve sıcak kompres yapın. Bol su ve sıcak bir çorba içip mukus akışını hızlandırabilirsiniz. Doktorunuzla bu konuyu görüşün. Belki de gebelikte kullanılması sakıncalı olmayan bir ilaç tedavisine başlayabilir. 

  • Tüm baş ağrıları için ibufren içeren ağrı kesicileri ve aspirini almadan doktorunuza danışın. Danışmadan hiçbir ilacı tüketmeyin. 

  • Öğün atladığınızda oluşan düşük kan şekeri baş ağrısına sebep olabilir. Bu nedenle çantanızda ya da masanızda her zaman ulaşabileceğiniz tam tahıllı krakerler, sağlıklı atıştırmalıklar ve besleyici gıdalar bulundurun ve aç kalmamaya çalışın.

  • İlk ve son üç ayda yani gebeliğin zorlu zamanlarında kendinizi çok yormayın. Yeterince dinlenmeye özen gösterin. 

  • Bazı gıdalar (çikolata, peynir, dondurma ve işlem görmüş etler gibi) baş ağrılarını tetikler. Baş ağrılarınızda etkili olduğunu düşündüğünüz gıdaları beslenmenizden çıkarın.

  •  Normal hayatınızda kahveyi çok tüketiyorsanız gebelikte bunu aniden kesmeyin. Tükettiğiniz miktarı önce yarıya düşürün ve kontrollü olarak bırakın. 

  • Sıcak, havasız ve ağır kokulu ortamlarda bulunmayın. Çok kalın giyinmeyin. Sıcakladığınızda bir katını çıkarabileceğiniz şekilde giyinin. Aşırı sıcak baş ağrınızı tetikler. Eğer kapalı bir ortamda uzun süre kalıyorsanız ara ara temiz hava alın.

  • Florasan ışığı gibi aşırı aydınlatan ışıklar sizi rahatsız edebilir. Kendiniz bu durumu kontrol edin ve sizin için uygun hale getirin.

  • Aşırı ses sizi rahatsız ediyor ve baş ağrılarınıza sebep oluyorsa çok sesli ortamlardan uzak durun. Çalıştığınız ortam çok sesliyse gebelik boyunca buna dikkat edin. 

  • Dik oturun. Uzun süre oturuyorsanız kambur durmamaya ve dik oturmaya özen gösterin.

  • Hayatınızda çok fazla stres varsa ve bu sizi kötü etkiliyorsa baş ağrılarınıza sebep oluyorsa kendinizi rahatlatacak yollar bulun. Yoga, masaj ya da meditasyon yapabilirsiniz. 

GEBELİKTE BAŞ AĞRILARINI ENGELLEYEBİLİR MİYİM?

Bazı baş ağrıları gebelikte kaçınılmaz olsa bile daha sonra bunu engellemek için birkaç tedbir alabilirsiniz.

GEBELİKTE BAŞ AĞRILARI NE ZAMAN SONA ERER?

Bu ilk aşamada baş ağrılarınıza neyin neden olduğu ile alakalıdır. Sebebi gebelikteki semptomlar (halsizlik, değişen hormonlar, stres, kabızlık vs) ise doğum sonrası baş ağrılarınız sona erecektir. 

GEBELİKTEKİ BAŞ AĞRILARI İÇİN NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURMALIYIM?

Günlük hayatında çok fazla baş ağrısı yaşamayan birçok kadın gebelikte bunu yaşar. Bu durum sadece gebelikte yaşanıyorsa çok panik olacak bir durum yoktur. Ancak baş ağrılarınız 4 saatten fazla sürüyorsa ve bazı diğer belirtiler (ateş, ciddi ani kilo kaybı, görme problemleri, el ve yüzde şişlikler gibi) varsa hemen doktorunuza danışın. Çok nadirde olsa bazı durumlarda bu ağrılar yüksek tansiyon ve preeklemsi belirtileri olabilir. Bu nedenle sebebini araştırmalısınız. Doktorunuzla bunu görüşüp sebebini öğrenebilirsiniz.

Sağlıklı günler dilerim 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ömer Dai Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)