GEBELİKTE BESLENME NASIL OLMALIDIR?

Yazar Deniz Zünbülcan AdıtatarDiyetisyen • 23 Aralık 2017 • Yorumlar:

Bebek plasenta yoluyla anneden beslenmektedir. Bu nedenle annenin ne ile beslendiği çok önemlidir. Gebelikte günlük almanız gereken enerji miktarına 300-500 kalori ilave yapılması gerekmektedir. Ve en önemlisi et, süt, meyve-sebze, tahıl-ekmek gruplarından yeterli ve dengeli tüketmektir.

Ayrıntılı olarak gebelikte vücudumuzun ihtiyaçlarına bakacak olursak:

Enerji: Protein kullanılması için yeterli enerjiye sahip olunmalıdır yoksa proteinler hücre yenilenmesinde kullanılamaz. Enerji almanız kadar besin değeri yüksek besinleri tüketmenizde önemlidir. Enerjinin en önemli kaynağı, çabuk enerjiye dönüşebildiği için karbonhidratlardır. Ekmek, makarna, bulgur ve meyveler karbonhidrattan zengin kaynaklardır.

Protein: Bebeğinizin büyüme ve gelişmesinde proteinle önemlidir. Hamile bayanların günde alması gereken protein miktarı 60 – 70 gramdır. Bebeğin beyin gelişimi için haftada iki kez balık tüketimi oldukça önemlidir.

Demir: Gebelikte demir emilimi normale göre daha az olmaktadır. Bu nedenle gebelikte demir eksikliği gözlemlenmektedir. Ve gebelikte doktor, diyetisyen kontrolünde demir takviyesi kullanılmaktadır. Demir takviyelerinden en iyi şekilde faydalanmak için aç karnına alınması gerekmektedir. Demir emilimini arttırmak için demir içeren besinler yanında C vitamini içeren besinler tüketilmelidir. Kuru üzüm, kuru erik, kuru kayısı demir içerir. Portakal suyu-pekmez ya da pekmez-kivi iyi ikililer arasındadır. Portakal suyu ve kivinin C vitamini içeriği ile pekmezde bulunan demirin emilim oranı artacaktır. Demir içeren bazı besinler: Yumurta, et ve türevleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kuru meyveler.

Çinko: Bebeğin hücre büyümesi, beyin gelişimi ve vücut proteinlerinin yapımı için çinkoya ihtiyacı vardır. Çinko içeren besinler: Kırmızı et, deniz ürünleri, süt, yoğurt ve türevleri, yumurta ve yağlı tohumlar.

Kalsiyum: Gebelik boyunca bebeğin kemik yapımı, iskelet sisteminin gelişimi kalsiyuma bağlıdır. Bebek annenin kalsiyum depolarını kullanır bu nedenle annenin kalsiyumu yeterli oranda alması gerekmektedir yoksa annede eksiklik görülmeye başlanır. Ve ileride osteoporoza yakalanma riski artar. Gebelik ve emzirme sürecinde annenin günlük kalsiyum ihtiyacı 1300 mg’dır. Kalsiyum içeren besinler: Süt, yoğurt, peynir, pekmez, fındık, kuru baklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler.

Folik asit: Folik asit gebelikte eksik alınırsa nöral tüp defektleri, annede magaloblastik anemi ve çocuğun düşük kiloda doğması gibi sorunlar oluşabilir. Araştırmalarda görülmüştür ki folik asit eksikliğinin görülmesinin en önemli nedeni yanlış pişirme yöntemleri ile vitamin kaybının gerçekleşmesidir. Anne adaylarının gebe kalmadan en az bir ay önce folik asit kullanımına bir doktor kontrolünde başlaması gerekmektedir. Çünkü gebelikte ihtiyaç neredeyse iki katına çıkar. Folik asit kaynakları: koyu yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, et, süt, yoğurt ve türevleri, yumurta ve tahıllar.

A Vitamini: Yağda eriyen vitaminlerden olan A vitamini balık, süt, yoğurt, yumurta sarısı, havuç, koyu yeşil yapraklı sebzeler, domates gibi sebzelerde bulunmaktadır.

B12 Vitamini: Hamilelik döneminde DNA sentezi için B12 vitaminine ihtiyacımız vardır. B12 vitamininin kaynakları: süt, yoğurt, yumurta, peynir ve et gibi hayvansal kaynaklı besinler.

D Vitamini: Anne için kalsiyumun öneminden bahsetmiştik. Kalsiyumun kullanılması için D vitaminine ihtiyacımız vardır. D vitaminini dengeli beslenme ile aldığımız gibi güneş ışığından da almaktayız.

C Vitamini: Besinlerde bulunan demirin vücudumuzda daha fazla oranda emilmesini sağlar. C vitamini immün sistemi güçlendiricidir. C vitamini kaynakları: Turunçgiller, domates, brokoli, kivi, kuşburnu ve patates.

Su: Su çok önemli bir taşıyıcıdır. Ne kadar dengeli ve yeterli beslenirsek beslenelim su olmazsa tükettiğimiz besinler taşınamaz. Hem taşıyıcı olduğu için hem temizleyici olduğu için hem de gebelikte bebeğin ve annenin kan hacmi için önemlidir. Bu nedenle günde en az 2-2,5 litre su içilmelidir.

Gebelikte ne kadar kilo alınmalıdır?

Gebe bir kadının vücudunda çeşitli değişiklikler olur ve annenin buna uyum sağlaması için sağlıklı bir şekilde kilo alması önemlidir. Bebeğin ağırlığı, artan kan hacmi, büyüyen göğüsler, plasenta ve amniyon sıvısı annenin ağırlık artışına neden olur. Sağlıklı bir anne hamileliği boyunca 10-14 kg almalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)