Gebelikte Beslenme

Yazar Dilara GüneyDiyetisyen • 15 Ağustos 2018 • Yorumlar:

Çocuk sahibi olacak olan anne ve baba adayının hayatında bazı değişiklikler meydana gelir. Gebe ve emzikli kadın, gebelik öncesi, gebelik dönemi ve sonrasında yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenmelidir. Vücudun gereksinimi kadar besin öğelerinin alınmaması durumunda organizma normal büyüme ve gelişme gösteremez.

Bebek anne karnında beslenirken annenin kaynaklarını kullanır. Bu nedenle gebelikte doğru beslenme hem bebeğin iyi gelişmesi hem de annenin sağlığı açısından büyük önem taşır.Gebelik döneminde gebe kadının enerji ve besin öğeleri ihtiyacı artmaktadır.

Gebelik döneminde annenin yetersiz ve dengesiz beslenmesi annede kansızlık, tansiyon problemleri, vücutta su tutulması, yorgunluk, diş kayıpları ve kemik problemleri, bebeklerde ise ölü doğum, erken doğum, düşük ağırlıklı doğum, fiziksel ve zihinsel gelişim geriliği görülmesine neden olur.

İdeal kilosunda hamile kalan bir anne adayının, toplamda 9-12 kg ağırlık kazanması beklenir. Fazla kilo alımı, bebeğin daha sağlıklı ve kilolu olmasını sağlamayacağı gibi doğumu da riskli hale getirebilir. Bu nedenle hamilelerin yiyecek gruplarından yeterli ve dengeli alarak, öğün atlamadan, yağlı ve şekerli gıdalardan uzak durarak gereksiz kilo almamaya dikkat etmesi gerekir. Hamilelikte kalsiyum, demir, protein, C vitamini, folik asit ve posadan zengin yiyeceklere olan ihtiyaç arttığından diyette daha fazla yer verilmelidir. Bu hassas dönemde besin hazırlama, pişirme ve saklama kurallarına uyarak sağlıklı besinler yemeye özen gösterilmeli ve yasak yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Hamilelikte su ihtiyacı artmaktadır. Günlük 2,5 litre su içilmelidir.

Genel olarak hamilelikte sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri

Öğünleriniz sık ve az az porsiyonlar halinde olmalıdır.

Gebelikte dışarıdan hap olarak alınması gereken iki madde folik asit ve demirdir. Dengeli beslenebilen bir gebede bunlar harici vitamin veya mineral alımı gereksizdir.

Günde 1-2 bardak süt içmeniz gebelikte ortaya çıkan kalsiyum kayıplarını yerine koymak içindir. Süt içemiyorsanız yoğurt veya ayran tüketin. Peynir veya çökelek de tüketebilirsiniz.

Yemeklerde iyotlu tuz kullanınız.

Kek, bisküvi, hamur işleri yerine kepekli gıdalar, yeşil mercimek, kuru fasulye, tam buğday unundan yapılmış ürünler gibi lif ve vitamin açısından zengin gıdaları tercih edin.

Aldığınız gıdaların taze olmasına dikkat edin. Konserve, beklemiş gıdalar ve içinde katkı maddeleri bulunarak saklanan gıdalar yerine taze ve doğal maddeleri tüketmeye özen gösterin.

Aşırı yağlı, tatlı, baharatlı ve kalorili gıdalar yerine protein ve karbonhidrattan zengin, yağ oranı düşük besin öğelerine yönelin. Unutmayın ki önemli olan sizin kilo almanız değil bebeğin içeride yeterli şekilde beslenebilmesidir.

Preeklampsi durumu veya riski varsa protein alımınızı arttırmanız gerekebilir veya gebeliğe bağlı şeker hastalığı (gestasyonel diyabet) söz konusu ise diyetisyeninizin önereceği şekilde beslenmenize özen göstermelisiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)