Tiroid ve Beslenme İlişkisi

Yazar Dilara GüneyDiyetisyen • 15 Ağustos 2018 • Yorumlar:

Düşük(hipo) tiroidin belirtileri neler?

Düşük tiroid ile çoğu kişi enerji eksikliği, kilo alımı, saç dökülmesi, cilt kuruluğu, kolesterol yüksekliği ve kabızlık sorunları yaşar. Bütün bunlar T3 düzeyi düşüklüğü veya genel olarak tiroid hormonu düşüklüğü belirtileridir.

Şimdi beslenme ile düşük tiroid için neler yapabiliriz, ona bir göz atalım.

TSH üretmek için beslenmenizde yeterli miktarda protein bulunmalıdır. Bu hormonu üretmek için aynı zamanda magnezyum, B12 vitamini ve çinko da gerekir. Bu üç mikro besin (magnezyum, B12, çinko) ve ana besin (protein) TSH üretmemiz için gereklidir.

T4 üretmek için de belirli besinler gerekir. Bunlardan biri İYOT. İyotlu tuz gördüyseniz ki Amerika’da yaygın olan guatr salgınıyla başa çıkmak için tuzlar iyotlanıyor. Guatr iyot eksikliği nedeniyle tiroidin büyümesine denir. İşte bu nedenle sofra tuzu iyotlanıyor ancak ben iyotun bu kaynaktan alınmasına karşıyım çünkü sofra tuzunun fazla tüketilmesinin olumsuz sonuçları oluyor. Taze sebzeler, deniz ürünleri, varek külü (kelp) ve deniz yosunundan iyot alabilirsiniz.

İyot T4 üretmek için gereken tek besin değildir. Tiroid bezinizde iyotu tiroidin içine çekmeye yardımcı bir mekanizma var. Bu mekanizma B2 vitamini ve C vitaminine ihtiyacı var. Bu iki besin (B2 ve C) olmazsa iyodu, tiroid bezinin içine alamaz.

Sonuç olarak, tiroidinizin sağlıklı çalışması için beynin TSH üretmesi, bunun tiroid bezini uyararak T4 ve T3 üretilmesi ve sonrasında hücrelerin metabolik hızlarının aktive edilmesi için 10 besin maddesi gerekiyor:

Bunlar, PROTEİN, MAGNEZYUM, B12, ÇİNKO, İYOT, B2, C VİTAMİNİ, SELENYUM, D VİTAMİNİ ve A VİTAMİNİ’dir.

Eğer size hipotiroidi teşhisi konulursa bu 10 besine bakılmasını isteyin. Eğer bu besinlerin eksikliği olursa tedaviniz zorlaşır. Size doktorunuz tarafından verilen ilaç ile birlikte mutlaka beslenmenizde bu besin maddelerine yer veriniz. Hipotiroidi teşhisinden sonr bir diyetisyenden yardım almalısınız.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)